Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskola felújítása

Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskola felújítása Kovászna megye

Nyolc napirendi pontban döntöttek Kovászna Megye Tanácsának tagjai hétfőn. Az ülésen javarészt költségvetés-módosításokat hagytak jóvá, többek között Sepsiszentgyörgy speciális iskolájának korszerűsítése, a megyei kórház fejlesztése, valamint a megyei utak téli karbantartása tekintetében.

Hirdetés
Hirdetés

Online térben gyűltek össze a megyei tanácsosok hétfőn délelőtt, hogy az ülés során öt előre betervezett, valamint három új napirendi pontban hozzanak döntést. Az összesen 31 tagból álló tanácsból 25-en jelentkeztek be a videokonferenciára.

Ösztönzik az oktatást

Az ülés egyik legfontosabb pontja a Speciális Általános Iskola javításáról, bővítéséről és korszerűsítéséről szólt. Az európai uniós támogatottságú beruházás kivitelezésének korábban nekifogtak, véglegesítésre a remények szerint az idei év végén kerülhet sor. A műszaki terv kidolgozásakor, 2021-ben már eleve az építőanyagok időközben megemelkedett áraival dolgoztak, akkor a beruházás előrelátott összértéke megközelítette a 23 millió lejt, a korábbi érték kétszeresét. A mai tanácsülés során a tagok az újabb költségvetés-módosítás jóváhagyásáról szavaztak, így a projekt jelenlegi összértéke meghaladja a 28 millió lejt. Ebből új emeletet, külön épületet húznak fel, hogy az előkészítő osztálytól egészen a nyolcadikig minden sajátos nevelési igényű gyermek megkaphassa a megfelelő minőségű oktatást és bánásmódot.

Ugyanakkor egy másik napirendi pontban a megyei tanács a Művészeti Népiskolát hatalmazta fel, hogy részt vegyen abban a képzési és szakosodási programban (REPER), amit a központi régiók számára kínálnak, beleértve Kovászna, Brassó, Hargita és Maros megyéket. Ezzel is kívánják erősíteni a lakosság egész életen át tartó tanulását, különösen a rugalmas tovább- és átképzési lehetőségek tekintetében, ugyanakkor figyelembe veszik a vállalkozói és digitális készségeket, valamint a munkaerő-piaci igények változásait is azzal, hogy a készségigényeket megfelelő módon előrejelzik a résztvevőknek.

A biztonságnak és egészségnek ára van

Kovászna Megye Tanácsa két hónappal ezelőtt kötött szerződést a Kovászna Út és Híd Rt-vel, amelyben megállapodtak az idei téli időszak megyei utakon történő munkálatokról, illetve az elvégzéshez szükséges anyagiakról. Az október 31-i, 93-as számú sürgősségi kormányrendelet azonban megváltoztatta a minimálbérek összegét többek között az építőiparban is, így a bruttó minimálbér – pótlékok és prémiumok nélkül – 4582 lejre nőtt. Ehhez igazodva a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó részvénytársaság a szerződésbe foglalt összeg módosítását kérte a tanácstól. Így az eredeti majdnem 65 ezer lejről 75 ezer lejre ugrott az egyhavi költség, amelynek fejében a téli folyamán az „útügy” biztosítja az utak rendszeres takarítását, karbantartását.

A hétfői tanácsülés egy másik napirendi pontjában a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház körüli munkálatokról esett szó. Ennek során a sürgősségi betegfelvételi egység bővítésére és a mentők bekötőútjának kialakítására vonatkozó gazdasági mutatók módosítását hagyták jóvá a tanácsosok. A beruházás során, amelynek eddigi értéke meghaladja a 7 millió lejt, a sürgősségi egységet új, modern épületbe költöztetik, és azt kifejezetten sürgősségi ellátásra alakítják ki, különválasztva a gyerekek ellátását a felnőttekétől. Ezenfelül a mentőautók ki-bejárását is hatékonyabbá teszik, hiszen az épület előtt akár 6–8 mentőautó is megállhat majd egyszerre, a hozzáférési útvonalakat pedig akadálymentesítik. A költségmódosítási határozat elfogadásának sürgősségét a támogatási kérelemnek a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által megszabott szoros leadási határideje indokolta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük