Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét Sepsiszentgyörgyre jönnek a román nacionalisták

Ismét Sepsiszentgyörgyre jönnek a román nacionalisták Kovászna megye

Ismét Sepsiszentgyörgyre jönnek december elsején a nacionalista román szervezetek ünnepelni, és gőzerővel hirdetik a felvonulásra, ünnepségre vonatkozó felhívásukat – adja hírül a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat. Állítólag itteni „testvéreik” hívásának tesznek eleget.

Hirdetés
Hirdetés

A szélsőségesen magyarellenes Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője Facebook-oldalán toborozza a híveket az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă), a Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Națională) és az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) egyesületekkel közösen szervezendő eseményükre. Mint írja, teljes erejükkel arra koncentrálnak, mindenkit elhozzanak erre a nagy ünnepségre, hogy ez alkalomból együtt vonhassák fel a román zászlót az ország szívében. Érvelése szerint legalább a nemzeti ünnepen ellen kell állni a magyar politikának, mely szerinte az etnikai alapú területi autonómiát szándékszik megvalósítani ezen a vidéken.

A Calea Neamului egyesület háromszéki vezetője bejegyzésben kitér arra, hogy jelenlétükkel az itt élő „román testvéreik” hívásának tesznek eleget, és szolidaritást vállalnak az itt élő román nemzetiségűekkel annak érdekében, hogy az „ország szívének ne kelljen magányosan vernie a más vérűek és hitűek között.”

Nem ez az első eset, hogy Tîrnoveanuék magyarellenes, provokatív felvonulásokat, eseményeket szerveznek Háromszéken. Olyan helyeket választanak, ahol békés magyar közösség él, amelyet agresszív, magyarellenes megnyilvánulásokkal, szlogenekkel igyekeznek provokálni, megalázni, megfélemlíteni – a szemet hunyó hatóságok semmittevése mellett.

Fotó: Székely Hírmondó-archív

A fent említett román szervezetek tagjai a korábbi években több alkalommal felvonultak Sepsiszentgyörgyön is december elsején, idegengyűlölő, nacionalista jelszavakat skandálva és a magyar közösség ellen uszítva, tavaly a kézdivásárhelyi Gábor Áron teret vették birtokukba rövid időre. Akkor a főszervező által toborzott románokon kívül senki nem volt kíváncsi a „barátság és együttélés” jegyében, de azért a magyarságot a beszédekben abszolút nem kímélő „mutatványukra”.

A péntekre beharangozott demonstrációt Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője határozottan elítéli. „Azt gondolom, árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye” – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 29., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem kell a polgármester engedélye? Csak kérdem… Vagy kapóra jön a román nacionalizmus, mint mindig az utóbbi 30 évben? Megyetábla, zászló, stb. Miközben mögöttünk már csak Vaslui és Teleorman megye van. Ez jövőben kevés lesz a választásokra. Akármibe lefogadom, hogy az
  R?DSZ jövőben nem fog bejutni a parlamentbe. Persze megint a,, buta nép ” lesz a hibás, de legalább megtanulják, hogy eredményt kell felmutatni. Gazdaságit főleg. A zászlólobogtatások ideje lejárt!

 • User
  Dátum: 2023. november 29., 21:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Működik még mindig a régi secus banda úgy látszik valakiknek igényük van rá ! Különben jönnek egy kis civilizációt összeszedni,mert rájuk fér !

 • User
  Dátum: 2023. november 30., 11:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miért kell ennek figyelmet szentelni az újságban? Ezek azt is akarják , a figyelmet. Ha , a kutya sem foglalkozik velük , megúnják idővel.Jogukban áll ünnepelni ameddig Románia ebben a formában létezik, nekünk meg magasról ejteni rájuk. Primitív senkikre pazarolni a figyelmünket ??

 • User
  Dátum: 2023. november 30., 13:40
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ezek azert jonnek mert xarkeverok ! Ez a mesterseguk ! Alnacionalistak, hiszen Romania mar regesreg nem a romanoke. Romania a multinacionalis cegek gyarmata. Ezt ezek az alnacionalistak is nagyon jol tudjak, na de nekuk ez a mesterseguk ,ezert fizetik oket, hogy xart keverjenek !