Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Hétköznapi hősöket” díjaztak a Best of Sepsi gálán

„Hétköznapi hősöket” díjaztak a Best of Sepsi gálán Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban megtartott szombati Best of Sepsi gálaesten azokat a „hétköznapi hősöket” díjazták, akik munkájukat úgy végzik, hogy azzal örömöt okoznak mindenkinek, aki annak haszonélvezője: orvos a betegnek, edző a tanítványnak, fodrász a kliensnek, lelkész a híveknek.

Hirdetés
Hirdetés

A Best of Sepsi (magyarul Sepsi „legje”, legjobbja) mozgalmat szeptemberben kezdeményezte a sepsiszentgyörgyi városháza: arra biztatta a városlakókat, hogy nevesítsék azokat az embereket, akiknek a munkájában nem találnak kifogást, emberileg és szakmailag értékes tagjai a közösségnek, „akik jóságukkal, figyelmességükkel, segítőkészségükkel és tudásukkal jobb hellyé teszik a várost, akik ránk mosolyognak, bearanyozzák napunkat, kedvességükkel jobbá teszik a közösséget.”

Kilenc kategóriában nevesíthettek személyeket a városlakók:

 • eladók, vendéglátásban dolgozók (pincér, báros, szakács, eladó stb.);
 • szolgáltatók (taxisofőr, fodrász, kapus, asztalos);
 • egészségügyben dolgozók (orvosok, asszisztensek, gyógytornászok, önkéntesek);
 • művészek és kreatív, kommunikációs szakemberek (színész, képzőművész, szobrász, fotós, zenész, újságíró, rádiós stb.);
 • oktatók és nevelők (óvónő, tanítónő, tanár, egyetemi tanár, professzor stb.);
 • sportolók, edzők;
 • egyházi elöljárók, egyházközségek aktív tagjai;
 • a város biztonságáért dolgozók, vészhelyzet-kezelők (mentős, tűzoltó, rendőr, stb.);
 • aktivisták, önkéntesek, szociális munkások.

Rengeteg, 2690 jelölés érkezett, kategóriánként a legtöbb szavazatot összesítő öt-öt személy került a döntőbe, és közülük kerültek ki azok, akiket szombaton díjaztak.

Sokat izgulhattak a jelöltek, mert a gálaest eredetileg novemberre volt időzítve, a költségvetési megszorításokat elrendelő őszi kormányrendelet miatt azonban a városháza a múlt év végén nem fordíthatott rendezvényszervezésre pénzt. Viszont most megadták a módját: a vendégek vörös szőnyegen sétálhattak be a csillogó-villogó előtérbe, ahol a SepsiArt Quartett muzsikált, kellemes zene fogadta az érkezőket. Mintha egy Oscar-díjkiosztón vettünk volna részt, ahol a hétköznapi hősök voltak az ünnepelt sztárok.

Az ünnepségen Antal Árpád polgármester rövid beszédet tartott, majd a Sepsiszentgyörgyről tavaly készült imázsfilmet láthatta a közönség jól elkapott és hangulatos pillanatokkal. Megtudhattuk, hogy 41.859 szavazat döntötte el a döntősök, majd a nyertesek kilétét.

A díjazottak

Művészek, kreatív szakemberek kategóriában Fazakas Albert népzenész, Kónya Ütő Bence színész, Huszár Szilamér fotóművész, Szőcs Botond zongoraművész, tanár és Benkő Éva hagyományőrző közül, 1727 szavazó szerint utóbbi lett a „Leg-”. Benkő Éváról tudni kell, hogy „a Guzsalyas Alapítvány és Játszóház alapítója, általa lett hagyomány az éjjeli húsvéti tojásírás, ő a gyermektáncház megalapítója, több generáció ismerkedett meg általa a népművészet számos ágazatával.”

A szolgáltatók kategóriájában egy fiatal csomagkihordó futár, Rozsondai András munkáját értékelték a legjobban. 1531 szavazatot tudhat magáénak azért, mert „mindenkihez van egy jó szava, jó a humora, kedves az ügyfelekhez. Ő az egyik legszorgalmasabb és legsegítőkészebb futár Szentgyörgyön. A csomagot mindig az ajtóig hozza, és mindezt jószívvel teszi.” Mellette Balog Szendike és Dobricza Endre fodrászok, Máthé Enikő manikűrös, Veres Andrea kozmetikus nyerte el különösen sok szentgyörgyi szimpátiáját.

Az egészségügyben dolgozók közül Gál Ramóna gyermekorvos, Mild Edit bőrgyógyász szakorvos, Fazakas Katalin gyógyszerész, Rétyi Zsigmond szájsebész szakorvos és Szávuly Andrea optikus kapott oklevelet. A pálmát pedig a halkszavú, szerény Mild doktornő vitte el 1555 szavazattal. „Nem sajnál időt fordítani arra, hogy részletesen elmagyarázza a páciensnek a betegség jellemzőit, a kezelés módját. Megvan benne a kellő szakmai alázat” – írták azok, akik díjazásra javasolták.

Az eladók, vendéglátásban dolgozók közül 979 szavazattal Cristina Dumitrescu, a Szent György pince vendéglő pincérnője került ki győztesként. Mint ahogy benevezői írják, „felelősségtudattal odaadással végzi munkáját. Minden vendéggel tud beszélni, igazán érzi a mesterséget. Segítőkész és vidám, pillanatok alatt szebbé teszi a napunkat.” Cristina Dumitrescu mellett Albert Vivienn eladó, Bakk Csaba pincér, Bocz Csaba barista és Gumka Mónika pultos munkáját értékelték legjobban a szentgyörgyiek.

Préda Csaba karateedző „tud beszélni a gyermekek nyelvén, tiszteletre, alázatra és fegyelemre neveli a tanítványait, nagyon jó példakép. Nemcsak a karate technikáját tanítja, hanem mindig ad magából, a nagybetűs életre nevel”. Ezen erényei miatt 1436 szavazattal a sportemberek között kategóriagyőztes lett, de edzőkollégái hivatástudata és odaadása is felértékelődött: Liviu Botos tornászedző, Imreh László fociedző, Cristian Schiopu dzsiudzsicu edző és Vass Hunor karateedző is az első öt közé került kategóriájában.

Nagyon sokan szurkoltak azért, hogy Szőts Dániel nyerje meg az oktatók, tanárok kategóriájában a versenyt. A friss nyugdíjas Dani bácsi „Sepsiszentgyörgy számára is kincs, mindig méltó hírnevét vitte városunknak határon innen és túl, mikor kórusa sorra hozta haza az országos és nemzetközi díjakat, elismeréseket. Higgadtsága, életenergiája, vidámsága fényt hoz a mindennapokba, a zene iránti szeretete, tisztelete és tehetsége erre csak ráadás”, írják tanítványai. 2078 szavazattal lett kategóriájának győztese. Nem kevésbé értékelik azonban a szülők Beke Timea óvónő, Domokos Zsuzsa, Szakács Ágnes, Tankó Blanka tanítónők hozzájárulását gyermekük személyiségének fejlesztéséhez.

Az egyháztagok, egyházi vezetők között Péterfi Ágnes sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész szoros versenyben lett a „Best of” saját kategóriájában, amelyben formálisan versenytársai voltak Ft. Ilyés Zsolt plébános, Incze Zsolt és Dénes Katinka református lelkészek, Bajcsi Tibor lelki vezető. „Péterfi Ágnes inspiráló, karizmatikus lelkész. Nem ismerek nála lelkiismeretesebben dolgozó személyt. Ő egy csoda. Városunk oszlopos tagjává vált, rengeteg fiatal, felnőtt és idős támaszává, példaképévé” – laudálták hálás hívei.

A város és az emberek biztonságáért dolgozók közül Benkő Rómeó tűzoltó, Bilibók András asszisztens, Buna Hunor mentős, Pollák (Kimi) Krisztán mentős és Székely Szende mentős önkéntes közül Buna Hunor, a Salvatore Egyesület alapítója kapta kézhez a díjat a következő érdemeiért: „hetente több mint 60 önkéntes munkáját koordinálja; Hunor elszánt, becsületes, önzetlen, szerető személy, aki mindig mindenkin szeretne segíteni és mindenkihez van egy jó szava.”

Végül az aktivistákra, önkéntesekre, szociális munkásokra irányult a fókusz. Ők tették, amit a lelkiismeretük diktált, anélkül, hogy elvárták volna az elismerést, most azonban azt is megkapták. Bács Emese, Kuti Katalin, Székely Róbert, Mihai Roşu jótékonykodásukkal megkönnyítették a rászorulók életét: a hátrányos helyzetűek, betegek, hajléktalanok, a pályakezdő fiatalok hálásan gondolnak rájuk. Igyártó Nándort nem dicsérhették azok, akiknek segített: a négylábúak helyett azonban szóltak azok, akik örültek, hogy van, aki helyettük is cselekszik. 1982 szavazatot gyűjtött be a kutyákat, macskákat mentő, istápoló fiatal.

A döntősök oklevelet, emlékplakettet és virágcsokrot kaptak, a díjazottak a díjat Antal Árpád polgármestertől, illetve Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterektől vették át. A Legek gáláját hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 11., 18:51
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha ez a rendezvény nem kampány évben indult volna és nem egy politkus kezdeményezi, hanem egy civil szervezet sokkal szerencsésebb lett volna. Így sajnos egy kampányrendezvény lett, ahol sok a városért tenni akaró és aktívan a közösségért dolgozó hétköznapi embernek, akiknek minden elismerés kijár, statiszta szerep jutott Antal Árpád polgármester-jelölt kampányrendezvényén.

 • User
  Dátum: 2024. február 11., 18:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kampányrecepet polgármester-jelöltnek: 1) hirdess egy versenyt a város lakói között, több kategóriában; 2) mindegy ki kit jelölt, a ‘projekt-csapat’ jelöljön be mindenkit is, aki ‘számít’; 3) a ‘projekt-csapat’ egy követhetetlen procedúra után nevezze meg kategóriánként az 5-5 személyt; 4) mindenki szavazzon, mintha valahol ez számítana; 5) tegyék ki mindenki nevét a városközpontban található jelre, legyen boldog a város; 6) utolsó mozzanat, a színpadon a polgármester-jelölt személyesen díjazzon mindenkit (a 400 városbeli fontos ember meg boldog és tapsolja).

 • User
  Dátum: 2024. február 13., 0:04
  ÉRTÉKELÉS: 9

  2-3 éve volt egy szavazás, a közösségi médiában. A győzteseket fel is köszöntötték, talán kaptak egy oklevelet. Szerintem igenis kell az elismerés azoknak, akik többet tesznek a közösségért az átlagnál. A leghitelesebb a díjazásra mi más lehetne, mint a város vezetése. Szóval ez egy szép, folytatásra méltó kezdeményezés volt. Kétlem, hogy a reflektorfény ez miatt a fő-és alpolgármesterekre irányult volna, még a színpadon sem. A díjazottakra viszont igen!
  S mielőtt valaki azzal vádolna, hogy talpnyaló vagyok, gyorsan megcáfolom, hogy nem. De ami jó, az jó!!!

 • User
  Dátum: 2024. február 13., 9:05
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez a város tele van megsavanyodott, betokosodott emberekkel akiknek semmi sem jó. A vélemény megvan mindenről csak épp gyorsan változik ha esetleg a hasznukra tudják fordítani a kritizált dolgot/eseményt/történést. Örülni kéne, hogy nálunk ilyen is van mert jó hely Sepsiszentgyörgy, jó itt élni aki meg azzal jön, hogy nem annak minden lehetősége megvan, hogy valóra váltsa a nyugati álmot és külföldre költözzön uborkát szedni. Gratulálok a díjjazottaknak és a szervezőknek!

 • User
  Dátum: 2024. február 13., 13:06
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Szerintem AKI tesz valami hasznosat a kozossegert,ha ;tiszta szivvvel csinalja ,akkor nem varja el hogy barmilyen elismeresbe reszesuljon!!Pl: ha valakin segiteni akarsz akkor nem hivod a mass mediat hadd lassa a vilag hogy milyen nagy lelku vagy!

  • User
   Dátum: 2024. február 13., 15:34
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Keveritek az okot és okozatot. A díjazottaknak fogalma se lehetett mondjuk fél évvel ezelőtt, hogy lesz egy ilyen gála. Így nem is azért cselekedtek, hogy díjazzák őket.

 • User
  Dátum: 2024. február 13., 19:36
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az éremnek mindig két fele van. Dani bácsi sem jutott volna messze a támogatások nélkül mert több busznyi kórustagot nem 1 lej utaztatni ezer kilométerekre. Azért is mennek a kórusba énekelni mert folyamatosan kirándulgatnak több napos szállással és teljes ellátással. A száraz iskolai tananyag mellett a zeneóra mindenki kedvence mert lehet lazulni pletykálni a tizeseket meg a semmire osztogatja. Meg elkéreztet folyton matek román vagy más nehéz órákról vagy mert éppen segíteni kell neki szöveget begépelni neki valahová mert nem ért a számítógéphez sem. Mi marad meg iskola után is mindenkinek? Hát a külföldi kirándulások mint szépemlék ami 0 lejért volt más támogatásából. Ma is sokan járnak vissza harminc negyven+ éves korosztály a kórusába emiatt a külföldi utazásokért akik sok ismerőst tudtak baráti körből mozgósítani szavazni. Ezekért kapott ennyi szavazatot.
  De nem ingyen végezte a munkáját egyszer sem. Ha zeneórán mondjuk furulyázni szerettél volna megtanulni nem csak énekelgetni a tanítónénivel opcióként átmehettél Dani bácsihoz aki tartott furulyaórákat de nem ingyen! Pedig fizetést kapott ő is ugyanúgy a sulitól. Ha elmaradtál a befizetéssel akkor nem fogadott és ultimátumot adott ő is ha járni akarsz fizess. Aztán meg 6 év alatt a csoporttal se tanultál meg vele sok dalt furulyázni. Nem hiába nem lett nála egyik diákja sem díjazott hangszeren. Úgy meg könnyü helyezést szerezni kórusvezetőként ha egy kezeden meg tudod számolni az országban ahány konkurens kórus van még. Sokév alatt bebecsúszik egy dobogós helyezés így akkor. Becsülendő a jó munkaerő de úgy gondolom hogy a nyugdíjazás után át kell adni a helyet egy fiatalnak. A tanügyre is ráférne egy reform régóta mert tele hasznavehetetlen 30 éve elavult dolgokat tanítanak. De pont ezért mert a korosabb tanárok miatt akik nem képesek és nem is hajlandóak az új dolgokat megtanulni mert csak abban mozognak otthonosan amit 40 éve minden évben ugyanazt a leckét leadnak. Ezért a nyugdíj után is tanítani szándékozók miatt a fiatalok nem kapnak munkát a tananyagot meg nem lehet velük megreformálni. Dani bácsinak is nyugodt nyudíjas éveket kívánunk otthon eltölteni.

 • User
  Dátum: 2024. február 13., 23:37
  ÉRTÉKELÉS: 1

  De de nagyon divat ma mutogatni. A külföldi videók inspirálta dolog ez is. Ott csöveseknek adnak több ezer dollárt majd a videó után visszaveszik.

 • User
  Dátum: 2024. február 14., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem épp úgy van, ahogy néhányan hiszik. A jelölt, vagy díjazottak közül jó párat személyesen is ismerek. Mindannyian rendkívüli emberek. Ne mossunk minden kezdeményezés okát választási propagandában. Úgy is minden a szavazó fülkében dől el, függetlenül a kinti színjátékoktól.