Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helyi és rendszerszintű gondok

Helyi és rendszerszintű gondok Kovászna megye

Helyi és rendszerszintű gondok, a diákok és a pedagógusok mentális egészségét érintő kérdések, valamint az elvárások feltérképezése került terítékre azon az oktatási fórumon, amelyet az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete hívott össze december 13-ára a sepsiszentgyörgyi Fidelitas hotelben. A találkozón mintegy 43 intézményvezető vett részt 17 településről.

Hirdetés
Hirdetés

A találkozó célja, hogy teret és lehetőséget biztosítson a pedagógusoknak, hogy megosszák ötleteiket, panaszaikat és kihívásaikat az intézmény vezetésével kapcsolatban. ,,Szeretnénk a jelenlegi kollégáktól visszajelzést kapni a frontvonalról: mit tehetünk, illetve mit tehet a megyei önkormányzat és a szakpolitika, ugyanakkor az elvárások megfogalmazása mellett várjuk a javaslatokat is, hiszen Önöktől kell kapnunk jelzéseket, amelyek mentén az oktatáspolitikában változásokat indíthatunk el. A megyei önkormányzat nagyon sokat fektet be infrastrukturális fejlesztésekbe, ugyanakkor nekünk, pedagógusoknak elsőrendű feladatunk, hogy megtöltsük tartalommal, programokkal, élettel” – fogalmazott elöljáróban Kondor Ágota oktatási tanácsadó és mentálhigiénés szakember.

A résztvevők kis csoportokba szerveződtek, ahol egy fókuszbeszélgetés során fogalmazták meg konkrét elvárásaikat, céljaikat és az intézményen belüli problémákat. A közös kiértékelő után a jelenlevők egyetértettek abban, hogy szükség van az erdélyi oktatás minőségének javítására vonatkozó stratégia kidolgozására. Több iskolaigazgató is jelezte: fontos lenne, hogy legyen az intézményvezetőnek beleszólása az alkalmazott pedagógus kiválasztásába. Több ízben is felmerült, hogy kevés a megfelelő kompetenciával rendelkező oktató és a kisegítő személyzet, főleg a vidéki intézményekben. Javasolták többek közt azt is, hogy minden iskolai intézménynek legyen kihelyezett segítő pedagógusa vagy pszichológusa, illetve az intézményvezetőknek egy képviselet, amely a jogi tanácsadásban, adminisztratív teendőkben és az eligazításban segíti munkájukat.

Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője a készülő tanügyi törvényt ismertette. Felszólalásában rámutatott: „vannak rendszerszintű problémák, ugyanakkor az ilyen találkozók segíteni tudnak abban, hogy a helyi szinten felmerülő problémákra megoldásokat találjunk”.

„Azért kezdeményeztük a rétegtalálkozókat, hogy a különböző területeken dolgozó szakemberekkel az őket foglalkoztató kérdésekre, problémákra közösen megoldásokat keressünk” – hangsúlyozta Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke. Rávilágított arra, hogy megyeszinten évek óta összpontosítanak ezekre a kérdésekre. „Henning László alelnökkel és Kiss Imre főtanfelügyelővel közösen mérlegelve több családtámogató, a háromszéki fiatalok életminőségét javító és tanulásra ösztönző programot hoztunk létre a vidéki önkormányzatokkal közösen. Ilyen a kultúrotthonok, oktatási intézmények, könyvtárak felújítása és felszerelése, valamint játszóterek és sportpályák építése. Ugyancsak sikeres projektje a megyei tanácsnak az Iskolatáska és az after school program, valamint a megyei tantárgyversenyeken és sportversenyeken díjazott diákok és felkészítő tanáraik pénzjutalomban való részesítése. Célunk, hogy a minőségi tanulási és szórakozási lehetőségekhez teremtsük meg az infrastrukturális feltételeket, segítsük gyerekeinket sikeres életpályájuk elindításában. Ebben pedig a pedagógusokra és a szülőkre is nagy szükség van” – részletezte az elnök.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások