Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék a nagy nyertese a turisztikai útvonalak kiépítését célzó uniós kiírásnak

Háromszék a nagy nyertese a turisztikai útvonalak kiépítését célzó uniós kiírásnak Kovászna megye

Az Európai Alapok Minisztériuma által meghirdetett pályázati lehetőségekről, illetve a vállalkozók előtt álló kihívásokról és alternatívákról beszélt pénteken, Sepsiszentgyörgyön Hegedüs Csilla, európai alapokért felelős államtitkár. Az eseményen jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is.

Hirdetés
Hirdetés

„Számunkra olyan természetes, hogy van Szent László-program, és hogy európai uniós támogatással Erdély különböző településein műemlék épületeket újítanak, de ez nem lett volna ilyen természetes, ha nincs kormányon az RMDSZ, és ha Hegedüs Csilla nem a rá jellemző komolysággal, elhivatottsággal, szakmai háttérrel áll hozzá, hogy megértesse a minisztériumon belül ennek fontosságát, és ha nem jön tényleges ötletekkel, elképzelésekkel” – fogalmazott Tamás Sándor, aki az RMDSZ kormányzati szerepét emelte ki.

A számokon túl, hogy mennyit fogunk pályázni, megnyeri, az egész kormányzatnak a minőségét változtatták meg az RMDSZ-es miniszterek és államtitkárok, nekik köszönhetően szintet tudott lépni a kormányzás”
– mondta Antal Árpád.

Hegedüs Csilla úgy fogalmazott: azért vannak kormányon, hogy a erdélyi magyar közösségeket fejleszteni tudják, hogy visszahozzák azt az érzést, hogy jó erdélyi magyarnak lenni, mert olyan értékeink vannak, amikre büszkék lehetünk. Kifejtette: azért jött Sepsiszentgyörgyre, hogy a Hívogató Románia, az országjáró projektről, illetve a vállalkozóknak szóló pályázati kiírásokról, lehetőségekről beszéljen.

„A 122 millió eurós Országjáró Projekt 12 turisztikai útvonalon több mint 700 romániai műemléket népszerűsít. Ebben Erdély-szerte Háromszék vezet, hiszen 11 és fél millió euróra fognak felújítani számunkra nagyon fontos műemlékeket” – húzta alá, majd fel is sorolta melyek ezek az épületek.

A kőröspataki Kálnoky-kastélyt, a bodoki Mikó-kastélyt, a kökösi Serester József-kúriát, a bibarcfalvi és a szacsvai református templomokat, és a hagyományos falusi házak útjának köszönhetően pedig Bikfalván több kisebb kúriát fognak újjá varázsolni.

Ekkora összeg soha nem állt rendelkezésére Háromszéknek uniós alapokból, és ezért nagyon sokat kellett dolgozni, megköszönöm az elnök úrnak, hogy pályáztak, és hogy irányították, segítették azokat az embereket, akik pályázni akartak, mert könnyű kiírni pályázatokat, de az eredményeket mindig a helyiek hozzák”
– mondta az államtitkár, aki arra is rámutatott, hogy ez a kulturális útvonal túl azon, hogy számos épületet felújítanak a részeként, Háromszékről több épületet is népszerűsíteni fog. A korábban felsoroltak mellett a Bálványos vára, Ika vára, a nagyajtai huszárlaktanya, a tamásfalvi Thury-Bányai kastély, a zágoni Mikes-Szentkereszty-kúria, a kökösi és a kilyéni unitárius templomok, a gelencei Szent Imre-templom, a sepsibesenyői és a gidófalvi református templomok szerepelnek a listán.

„Romániában először van olyan program, amely az ország 306 épületét mutatja be interaktív, 21. századi módon. Minden egyes épületről készül egy többnyelvű népszerűsítő film, hanganyagok, történetek, útjelző táblák, és minden európai médiában ezekről fognak olvasni, hallani, ezeket az épületeket fogják látni. Mert azon túl, hogy büszkeséget jelentenek a helyi közösségeknek, ugyanakkor hasznot is kell hozzanak” – fejtette ki az államtitkár.

Háromszék abban is élen jár, hogy az egyik legnagyobb befektetés Szentgyörgyön valósul meg, ahol a volt dohánygyár egyik épületét fogják átalakítani a kommunizmus rémtetteit bemutató múzeummá. Az Országos Helyreállítási Alap erre 11,4 millió eurót hagyott jóvá.

„Az RMDSZ hatékony munkáját bizonyítja, hogy még meg sem szoktuk, hogy létezik a helyreállítási alap, és már a közbeszerzési folyamat is el van indítva erre a munkára. Április 3-ig nyújthatják be ajánlataikat a cégek, a finanszírozási szerződés alá van írva” – húzta alá Antal Árpád.

Végezetül Hegedűs Csilla arra is kitért, hogy elhozta a Hívogató Románia programmal foglalkozó bukaresti munkatársait is, akik a vállalkozóknak nyújthatnak hathatós segítséget. 

„Most Bukarest jött Székelyföldre, és nem fordítva, ahogy az lenni szokott” – mondta.

Elsőként a Hargita és Maros megyei pályázókkal tartottak megbeszélést, majd délután a háromszéki vállalkozóknak szerveznek tájékoztató fórumot, amelyen Miklós Zoltán parlamenti képviselő is részt vesz, és akivel közösen ismertetik a minisztérium pályázati kiírásait a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozóan.

 Fotók: Kocsis B. János

Nyitókép: a bodoki Mikó-kastély

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 17., 22:52
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Hát ez jóó! Felújítanak műemlékeket, a kékvérűek kastélyait! Mind szép és jó, de ebből mit nyer a nép?! Minimálbérért dolgozhat a pályázatokból meggazdagodott pártkatonáknál?! Ja, nem vállalkozhat is mint Hu ban! Fűvet nyìrhat, állatokat gondozhat, ha saját szőrén folytatja árulhat kínai bóvlit és kürtőst! Fényes jövő előtt állunk! 33 éve utcanévtáblákat cserélgettek és 1 pár szobrot avattak! Mare realizare udemeristilor!!! Dohánygyár….. komcsi rémtettek! Azok megverték a seggünket, de volt mindenkinek lakása és munkahelye! Ritkán volt szalámi, az is szójával dúsítva, de legalább nem a háborúra és a sáskaevésre buzdítottak!!!! 😂🤣