Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszék és Orbaiszék is érdekelt az EU-s támogatásokban

Sepsiszék és Orbaiszék is érdekelt az EU-s támogatásokban Gazdaság

Március 16-án újabb háromszéki településeken szervezték meg a Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok című tájékoztatót. A körút két csütörtöki állomásán, Uzonban és Kovásznán közel 150 gazda részvételével zajlottak az események. Az érdeklődők ez alkalommal is a 2023–2027 között elérhető uniós pályázati lehetőségekről és a jelenleg érvényben lévő hazai támogatásokról kaphattak részletes információkat.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatókon részt vett dr. Ráduly István prefektus is, aki külön hangsúlyozta, hogy mind a gazdáknak, mind az önkormányzati vezetőknek ki kell használniuk az európai forrásokat, viszont a sikerért tenni kell, hiszen az nem magától jön. Mint elmondta, „ahhoz, hogy a gazdák érvényesülni tudjanak, először az önkormányzatoknak kell dolgozniuk azon, hogy a mezei utak használhatóak legyenek, és minden egyes közszolgáltatást, amit az önkormányzat tud nyújtani, megkapják a gazdák – ahogy ez itt, Uzonban történik.”

Az a célunk, hogy a lehető legrészletesebb tájékoztatást nyújtsuk a gazdáknak, ezért olyan szakembereket hívtunk meg a rendezvényekre, akik minden szükséges információt át tudnak adni a mezőgazdasági pályázatokkal kapcsolatban. Szeretnénk arra buzdítani minden háromszéki gazdát, hogy éljenek a lehetőséggel és pályázzanak, hiszen a jelenlegi periódus átvészeléséhez szükségszerűvé váltak az anyagi támogatások. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően döntéseinkkel a háromszéki gazdák számára is könnyebbé tehetjük ezt az időszakot” — fogalmazott Könczei Csaba, RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Vincze Lóránt EP-képviselő az uniós agrártámogatások hasznosságát emelte ki, a lehetőségek kiaknázását szorgalmazta. Mint elmondta, fontos párbeszédet folytatni a mezőgazdasági támogatások rendszeréről és kereteiről, hiszen az elkövetkező időszakban Románia rekord nagyságú összeget kap ilyen típusú támogatásokra. Lényeges ugyanakkor, hogy ezekből Háromszékre, Sepsiszékre és Orbaiszékre is jusson – ehhez viszont pályázni kell.

„Fő feladatunk, hogy hazahozzuk a híreket az Európai Parlamentből, hogy tájékoztassuk és felkészítsük a gazdákat a pályázásra. Ha nem lennének az uniós és egyéb támogatások, a gazdák számára semmiképp nem érné meg mezőgazdasággal foglalkozni, hiszen a nagy termelőkkel szemben nem tudnának fennmaradni. Ezért az Európai Néppárt kiáll a kis- és középgazdaságok, valamint a fiatal gazdák támogatása mellett” – hangsúlyozta.


Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke így fogalmazott: „A székelyföldi gazdáknak jelentős előnyük van, mivel nemcsak az országos és az uniós támogatásokra számíthatnak, hanem a magyarországi forrásokat is igénybe vehetik. Most az összefogáson és az együtt gondolkodáson van a hangsúly, hiszen egymagában senki sem elég, szükséges az országos és EU-s képviselet is. Időnként távolinak tűnik Brüsszel, de ha nem lenne képviseletünk ott, akkor egyből megéreznénk a hiányát, mások ugyanis nem gondolnának a kis- és középgazdák támogatási és pályázati lehetőségének megteremtésére.” Hozzátette: „Szövetkezni kell! Ez jelentheti a székelyföldi mezőgazdaság jövőjét, ez az a modell, amelyre a gazdák és mi is láthattunk már példát Dél-Tirolban vagy Ausztria egyes részein. Ez a jövő, ebben egészen biztos vagyok, és a praktikus kérdések mellett ma erről az erőteljes szövetkezeti igényről is szó esett.”

A rendezvényeket mindkét településen nagy érdeklődés övezte. Az egybegyűlteket Bordás Enikő és Gyerő József polgármesterek is köszöntötték, illetve György Ervin, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatója, Incze Péter, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) munkatársa, Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviselője és Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke ismertette a pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókat. Ugyanakkor a mindkét helyszínen felszólaló Fejér László-Ödön szenátor is hasznos tanácsokkal szolgált a gazdáknak.

(RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet Sajtóirodája)
Fotók: Kocsis B. János

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások