Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bekeményít vagy mossa kezeit a környezetőrség?

Bekeményít vagy mossa kezeit a környezetőrség? Kovászna megye

A Kovászna Megyei Környezetőrség felszólította az önkormányzatokat, hogy hozzanak meg minden szükséges intézkedést a tarló- és erdőtüzek megelőzése érdekében, beleértve a veszélyeztetett területek megfigyelését, a jogszabályokat be nem tartó személyek azonosítását és megbírságolását, merthogy ez az ő feladatuk.

A tarló, erdei avar, nádas, bozótos vagy száraz növényzet égetését törvény tiltja, magánszemélyek esetében 7500-től 15 000 ezer lejig terjedő, jogi személyek esetében 50-100 ezer lej közötti pénzbírsággal sújtható.
Ezen túlmenően a védett területeken és az ökológiai rehabilitációs területeken bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal sújtható ugyanez.

Hirdetés
Hirdetés

A környezetőrség felhívja figyelmet arra is, hogy a 2005/195-ös kormányrendelet értelmében a helyi önkormányzatok, illetve az általuk arra felhatalmazott személyzet feladata ezt megakadályozni, az elkövetőket azonosítani, valamint büntetni.
Az Országos Környezetőrség tavaly márciusban is megkongatta a vészharangot, arra figyelmeztetve, hogy az elmúlt öt évben példátlan mértékűvé nőtt a törvénytelen tarló- és száraznövény-égetés, a tavaly az év első két és fél hónapja alatt több mint 6000 ilyen tüzet jegyeztek országos szinten.

Az országos adatok szerint 2022. január 1. és március 14. között 3,7-szer több tarló- és száraznövény-égetést regisztráltak, mint az előző év hasonló időszakában.
2017-2021-es időszakban átlagban napi 22 és 46 alkalommal észlelték tarlótüzet, vagy a termőföldről és legelőkről származó száraz növények égetését.

 Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 18., 16:34
  ÉRTÉKELÉS: 2

  a szomszed területröl-megjegyzem egyetlen szomszed területröl (kb.1HA)van szo, 2022 marcius
  23-an felgyujtott gaz (egesz evben nem kaszaltak/müveltek az emlitett területet) a telkemre atter-
  jedö tüz kb 90 meteren megegette körös-körül 2 sorban levö kb 30 eves fak törzset masfel meter
  mgassagig a „hatarsavon”–egy massziv fabol keszült arnyekszek is aldozatul esve a langok martalekaul—de mai napig valaszt sem kaptam!!! a helyi rendörsegtöl…a „törtentekre”—
  Felös a „fantom/ismeretlen szomszed” a napokban MEGISMETLI a TETTET!!!