Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz időkben szükség van példamutató személyekre

Nehéz időkben szükség van példamutató személyekre Kovászna megye

Magyar állami kitüntetésben részesült 13 erdélyi személyiség – köztük négy háromszéki – a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából. Az átadó ünnepséget a csíkszeredai Mikó-várban tartották pénteken.

Hirdetés
Hirdetés

A Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott állami kitüntetéseket péntek délután, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett ünnepségen adták át a csíkszeredai Mikó-vár bástyatermében.

Tóth László főkonzul köszöntőjében így fogalmazott: „Nehéz időkben szükség van példamutató személyekre, olyanokra, mint a mostani kitüntetettek, akik megmutatják a helyes utat. Általuk gazdagabb és jobb lett a magyar nemzet.”

Kitüntetésben tizenhárom személy részesült, közülük tizenketten személyesen vehették át a magas rangú elismeréseket.

Elsőként Márton László gépészmérnök, a gyergyószentmiklósi Mecatex Kft. igazgatója, a budapesti Közművelődési Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. 

Négy háromszéki kitüntettje is volt az ünnepségnek, mindannyian Magyar Arany Érdemkeresztet kaptak. 

István Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népdal- és néptáncoktatója 1972. március 9-én született Kányádon. A  kitüntetésben a székelyföldi népdal- és néptánckultúra értékeinek megőrzése és továbbadása iránt elkötelezett oktatói és közösségszervezői tevékenysége elismeréseként részesült.

Kusztura Sándor festőművész 1957.december 14-én született Baróton, Erdővidéken. Az erdélyi és az összmagyar képzőművészetet egyaránt gazdagító, négy évtizedes alkotói pályája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Nemes Levente színművész, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház volt igazgatója 1939. szeptember 16-án született Medgyesen. Elhivatott színművészi pályája, valamint Sepsiszentgyörgy kulturális életét hosszú időn át gazdagító, újító szellemű színházigazgatói munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Czegő Zoltán író, költő a Magyar Arany Érdemkeresztjében részesült, ő egészségi okok miatt nem tudott jelen lenni, hogy személyesen átvegye a kitüntetést. 

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült még Ady István Levente, a Magyarfülpösi Református Egyházközség lelkésze, a Szivárvány Alapítvány elnöke, a Magyarfülpösi és Szászrégeni Szórványkollégium alapítója, Demeter Dénes, a Magyar Unitárius Egyház Székelyudvarhelyi Egyházköre Városfalvi Egyházközségének énekvezére, Máthé Mária, a Homoródszentpéteri Unitárius Egyházközség nyugalmazott unitárius énekvezére, Haller Béla, a Castellum Alapítvány és a Teleki Téka Alapítvány elnöke, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum nyugalmazott tanára, Kányádi György Attila, a Nagygalambfalvi Református Egyházközség lelkipásztora, Péterffy Gyöngyi költő, nyugalmazott általános iskolai tanár, Orbán-Kis Károly orvos, egyetemi oktató, a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem Élettani Tanszékének előadó tanára és Tamás Levente, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója. 

Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk! 

Fotók: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások