Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyógyszereket és szemüvegeket vásároltak az iskolának szánt pénzből Uzonban

Gyógyszereket és szemüvegeket vásároltak az iskolának szánt pénzből Uzonban Kovászna megye

Többrendbeli sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt folyik eljárás az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola volt könyvelőnője és igazgatónője ellen. Az ügyészség felügyeletével végzett vizsgálatok eddigi állása szerint a két gyanúsított által okozott kár értéke 214 ezer lejre rúg.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség pénteken közleményt adott ki ez ügyben, mely szerint 2022-ben, egy számvevőszéki ellenőrzés kapcsán merült fel annak gyanúja, hogy a Tatrangi Sándor Általános Iskola B. E. J. által vezetett könyvelésében valami nem stimmel, illetve fennáll a sikkasztás lehetősége. Ennek nyomán a tanfelügyelőség feljelentést tett a megyei rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályán, mely januárban indított nyomozást az ügyészség felügyeletével. Az ügyészség szóvivője, Padurariu Ionel érdeklődésünkre írásban közölte: SZ. M. igazgatónő és B. E. J., aki abban az időben az intézmény könyvelője volt, alaposan gyanúsítható 2018–2022 között elkövetett többrendbeli sikkasztással, melyet közvetve vagy közvetlenül a maguk és mások érdekében követtek el. Az igazgatónőt ugyanakkor több bűncselekménnyel (okirat-hamisítással, hamis iratok felhasználásával, okiratok és bizonyítékok eltüntetésével, megsemmisítésével, hamis nyilatkozattétellel) gyanúsítják.

A könyvelő már nem dolgozik az iskolában, közli a tanfelügyelőség, az igazgatónő pedig időközben lemondott tisztségéről, és miután január végén a rendőrség által kért előzetes letartóztatásba helyezését megfellebbezte, a sepsiszentgyörgyi bíróság két hónapra hatósági felügyelet alá helyezte. Most fizetetlen szabadságon van, ez idő alatt nem mehet be az iskolába, az intézményt az igazgatóhelyettes irányítja.

Az ügyészség fontosnak tartotta nyomatékosítani, a nyomozás mellett is fennáll az említett személyek esetében az ártatlanság vélelme. Érdeklődésünkre Sz. M. annyit közölt, hogy amíg a vizsgálat tart, nem nyilatkozhat.

Megkérdeztük ez ügyben Bordás Enikőt, Uzon polgármester asszonyát is, aki elmondta, a 2022 októberében a tanintézményben végzett számvevőszéki ellenőrzést követően az önkormányzat mint intézményfenntartó, illetve a helyi tanács megkapta a jegyzőkönyvet, melyben szerepelt, hogy az iskola részéről néhány olyan termék és szolgáltatás vásárlása történt (gyógyszerek, szemüvegek beszerzése), amelyek nem függenek össze az iskolai tevékenységgel. Ám attól a pillanattól kezdve, hogy a kivizsgálást átvette a gazdasági rendőrség, nem látott bele a nyomozati anyagba, és ő maga is meglepődve értesült a sajtóból az okozott kár jelentős mértékéről.

Képünk illusztráció.

Fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások