Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Virtuálisan is látogatható a sepsiszentgyörgyi „terror háza”

Virtuálisan is látogatható a sepsiszentgyörgyi „terror háza” Kovászna megye

Online is megtekinthető a romániai kommunista diktatúra áldozatainak sepsiszentgyörgyi emlékháza, amely 2014-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Két év múlva a Kommunizmus Borzalmainak Múzeumát is felavathatják.

Hirdetés
Hirdetés

sepsi360.ro honlapon elérhető virtuális tárlaton többek között a börtönre, kényszermunkára vagy halálra ítélt helyi lakosok személyes tárgyait, dokumentumait és fényképeit lehet megtekinteni, a látogató ugyanakkor bepillantást nyerhet egy körülbelül egy méter hosszú és fél méter széles magánzárkába, egy emeletes vaságyakkal berendezett cellába és egy vallatószobába is. A múzeum gyűjteményében található dokumentumok között letartóztatási vagy „fogva tartási” parancsok, dossziék, besúgói jelentések, megfigyelési jelentések, kihallgatási jegyzőkönyvek, vádemelési iratok, kegyelmi kérelmek, büntetés-végrehajtási papírok (köztük halálos ítéletekkel), valamint a deportáltak által küldött képeslapok is fellelhetők.

A múzeumot a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei szervezete hozta létre a sepsiszentgyörgyi városháza támogatásával a Beör-palota alagsorában, a Plugor Sándor Művészeti Líceum szomszédságában azzal a céllal, hogy ezáltal tisztelegjen a kommunista diktatúra áldozatai előtt, és hogy tanulságul szolgáljon az útókor számára. Az emlékház a 0726 237 944-es telefonszámon való előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Sepsiszentgyörgyi önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében támogatást nyert a Kommunizmus Borzalmainak Múzeuma létrehozására, amelyet a volt cigarettagyár területén, mintegy 3000 négyzetméteren alakítanak ki. Tóth Birtan Csaba alpolgármester tájékoztatása szerint a leendő múzeum a kommunizmus romániai történetét mutatja majd be. „Interaktív, digitalizált bemutatót készítünk a korszak történelméről, emellett a múzeumban a látogatóknak lehetőségük lesz átélni a korszak érzéseit, megtapasztalni a mindennapi életet” – nyilatkozta az elöljáró.

A tervezést és a kivitelezést egy helyi cégekből álló konzorcium végzi majd, a több mint 59 millió lej értékű munkálatoknak 2026 elejére kell befejeződniük.

Fotó: sepsi360.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 4., 20:27
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A rendszerváltáskor Románia 3. 850 000 párttaggal büszkélkedett, ilyen magas arány sehol. Azok között – mert a lakosság hét százaléka magyar volt- körülbelül ugyanannyi százalék magyar. Mindenesetre a jövendő RMDSZ fő- fői majdnem mind párttagok, a kommunistaellenesség későbbi szószólói- újságírók, értelmiségiek- csaknem mind. És ha a borzalmakat bemutatják (helyes!), hát mutassák be a több millió lakást, az erőműveket, gyárakat, iskolákat is, legyünk korrektek.

  • User
   Dátum: 2024. március 5., 10:58
   ÉRTÉKELÉS: 2

   A sok bentonlakást nem kell bemutatni, napról napra látod, hogy milyen állapotban vannak és milyen a településkép az országunkban. A borzalmakat viszont be kell mutatni, mert sokan felejtenek és visszakívánják. Mint ön is.

   • User
    Dátum: 2024. március 6., 7:30
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az „olyan „betonlakásokat 60- 70 000 euroért árulják- veszik. Persze, lehet vásárolni új lakóparkban lakást, potom 120- 130 ezerért már tűrhetőt. Akkoriban a lakhatás megoldása volt a tét, nem a luxus. 1988- ban jelentették be, a dolog gyakorlatilag megoldódott, nincs hajlék nélküli állampolgár és kiadatott az utasítás: ezentúl 3-4 szobás, kényelmesebb lakásokat kell építeni. A rendszerváltás után még évekig ékeskedtek a befejezetlen, igényes tömbházak vázai. Nem sírok, nem nevetek vissza semmit, de szeretem a tárgyilagosságot.

    • User
     Dátum: 2024. március 6., 9:40
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Én is tárgyilagos voltam. A betonházak csúnyák, a városokat zsúfoltakká tették, csomó baj van velük. Ennek semmi köze, hogy mennyit kérnek értük. A kommunizmusban adtak lakást, volt munkahely csak épp termelés nélkül, éhen nem haltál ez is tény. Viszont terrorizáltak, otthon csak suttogva beszélhettél, nem tudtam mikor hallgatnak le, el voltál vágva a külvilágtól. Kinek mi fontos, de nekem az utóbbi inkább. Az megélhetést, lakást, munkahelyet a szabadság megadta, élni kellett vele.

 • User
  Dátum: 2024. március 6., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A beton lakasok illetve a tarsashazak lenyege a takarekosag. Hogy a 40-70 evvel ezelott epitet lakasok nem felelnek meg a mai elvarasoknak, az biztos. De minden beton lakas tulajdonos nem engedheti meg a jovedelmebol, hogy zold hazat epitsen maganak. A legtobb ujepitesu haz meg koszonoviszonban sincs a zoldhaz technologiaval epitet hazakhoz. Ezekben a szurke, zsufolt lakasokban lakik a munkas emberek tobbsege, akiket a patronocskak kizsakmanyolnak es elnek utanuk mind hal a vizben.