Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos kérdések merültek fel az uzoni falugyűlésen

Fontos kérdések merültek fel az uzoni falugyűlésen Kovászna megye

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni. Nem vitás: a közösségi média világában is a legjobb, ha ilyen találkozókat szerveznek az önkormányzatok.

Hirdetés
Hirdetés

Bordás Enikő polgármester, Szabó Anna Mária alpolgármester és Bartalis Fruzsina jegyző adott válaszokat a jelenlévő mintegy 60 helybéli felmerülő kérdéseire. A gyűlés a polgármester asszony rövid évértékelőjével és a 2024-re átnyúló munkálatokról, új tervekről szóló beszámolóval kezdődött, közben pedig a kivetítőn leperegtek a képek a tavalyi év faluképváltozásairól, de közösségi ünnepeiről is.

A folyamatban levő beruházások közül a legnagyobb volumenű a gázbevezetés. Ennek kivitelezése tavaly nyáron kezdődött, most a félidejénél tart, ez év végéig viszont le kell zárni ezt az ügyet – közölte Bordás Enikő. A nagy infrastruktúra-fejlesztési program (POIM) keretéből kiutalt eddigi uniós finanszírozás végére jártak, így új kérést kellett erre vonatkozóan benyújtani az európai beruházások minisztériumához.

Két éve elkészült az új iskolaépület, és nem lehet használni a tűzoltók jóváhagyásának hiánya miatt. Fotó: Tuchiluș Alex

Idén kiépítik az ivóvíz- és szennyvízvezetéket Uzon, Szentivánlaborfalva, Lisznyó és Bikfalva néhány hátralevő utcáján, ahol a korábbi nagy infrastrukturális munkálatokkor ez kimaradt. Ugyanakkor a Beke György utcából elvezetik az ivóvizet Uzonfüzesre is, a község egy másik falujába, ahol eddig még nem voltak ilyen fejlesztések. Ez az országos Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési program keretében valósul meg.

A Tatrangi Sándor Általános Iskola udvarán felújított, az egyház tulajdonában levő iskolaépületet remélhetőleg szintén sikerül idén használatba venni, nagy szükség lenne rá. Jelenleg a tűzoltósági engedélyek miatt késik az átvétel.

A legtöbb probléma azonban az új építésű, szintén uniós finanszírozású napközi-óvodával van, ahol már a tervezővel meggyűlt a baja a megrendelő önkormányzatnak, utóbb pedig – megfelelő munkaerő híján – a Tîrgoviște-i kivitelező is jelentősen megkésett. Még az is megeshet, hogy felbontják vele a szerződést – latolgatta az elöljáró. Tavaly év végéig be kellett volna fejezni a munkálatot, de szeptemberig kaptak a hatóságtól haladékot. A késésből fakadt az újabb gond, ugyanis azt az épületet, amelyben eddig volt az óvoda, ki kellett üríteni, hogy felújítsák és majd egészségügyi központként működtessék. Ezt pályázati pénzből fogják megvalósítani, a finanszírozási szerződést már aláírták, most van folyamatban a tervezés, majd az építési engedély beszerzése után következik a kivitelezés. Az óvodások átmenetileg átköltöztek a könyvtár épületébe, a könyveket pedig ideiglenesen a sportcsarnokban helyezték el. Innen is kikölcsönözhetők, de sajnálatos módon nincs sok érdeklődő – hangzott el.

Az új napközi-óvoda épülete lassan készül. Fotó: Tuchiluș Alex

Végül a polgármesteri hivatal energetikai hatékonyságának növelésére, új tetőzet, villanyhálózat és esővízelvezető csatorna kiépítésére is sikerült lehívni pályázati támogatást az Országos Helyreállítási Program keretéből.

Az építkezés mellett a polgármesteri hivatal támogatta és támogatja Uzon kulturális életének szereplőit, a sportolókat, tűzoltókat, egyházakat, a tennivágyó fiatalokat is, a Diakóniának köszönhetően pedig működik az idősgondozás és 50 gyermek délutáni oktatása is megoldódott erre a tanévre.

Szennyezi a levegőt a bitumengyár

Az egyik útkereszteződés közelében lakó helybéli azt panaszolta el, hogy a fiatalok a havat kihasználva quadokkal driftelnek a tágas útkereszteződésben. Miután többször szemtanúja volt annak, hogy rongálás lett e művelet eredménye (sáncba hajtottak és ott megrongálták a gázvezetéket, de a háza kerítését és csatornáját is), kamerát szeretett volna kihelyeztetni az útkereszteződésbe a további esetek megelőzése céljából. Egy nő arra panaszkodott, hogy a 7-es szivattyúháznál, a szennyvízülepítő közelében sokszor eldugul a vezeték, felszínre tör a szennyvíz, megtelik vele a sánc és a kert. Ez a probléma egyébként az Uzonhoz tartozó másik faluban, Szentivánlaborfalván is szóba került a héten megtartott falugyűlésen. A kifogásolt jelenség oka a dugulás, ezek oka pedig ismert és sajnálatos módon gyakori (még városon is): nem odavaló tárgyakat dobnak a vécékbe, ezt pedig a közműveknek kell megoldani. Szándékukban is áll egy szűrőt beépíteni a pompák elé.

A bitumengyárnak többször szponzorizálta a helységet, de kéretlen „ajándékot” is ad. Fotó: Tuchiluș Alex

Régóta aggasztja az is a helyi lakosokat – főleg gyermekeik miatt –, hogy a Pünkösti-kúria közelében még a jelzett átjárón is veszélyes átkelni, mert az országúton (DN 11) nagy a forgalom. Egy gombbal működő jelzőlámpa megoldaná a helyzetet – vélekedett a jelenséget szóvá tevő lakos.

Egy többszöri kemoterápián átesett helybeli amiatt volt felháborodva, hogy sokszor fojtó a levegő a településen az ott működő bitumengyár miatt. „Annak nincs helye lakott településen, a házak közelében” – húzta alá. A bitumengyár a nagy múltú szeszgyár telephelyére költözött, ami korábban is része volt a községnek.

Azt is nehezményezte egy anyuka, hogy harmadikos gyermekének az osztályban tartják a tornaórákat, holott szinte új tornaterme van az önkormányzatnak, igaz, nem közvetlenül az iskola mellett, hanem pár száz méterrel odébb. A szülő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy gyermeke valóban mozogjon a tornaórán.

Van tornaterem is az iskolásoknak, csak bajos odáig elmenni a gyerekekkel... Fotó: Tuchiluș Alex

Válaszok az önkormányzat részéről

A felvetések közül ez utóbbira volt a legegyszerűbb a megoldás, hiszen mint a polgármester asszony mondta, csak jelezni kell a tanárnak, vagy az iskola vezetőségének, hogy igényt tartanak a terem használatára, az pedig minden további nélkül megoldható. Az átjáró ügyében az önkormányzat már kérést nyújtott be a Közúti Infrastruktúrát Felügyelő Országos Hatósághoz (CNAIR), de talán jó lesz, ha sokak által aláírt petícióval adnak nyomatékot a kérésüknek – jelezte Bordás Enikő a problémát jelző javaslatára. Kamerák telepítése azonban nincs benne az idei költségvetésben, de ez még változhat, ha a tanácsosok is rábólintanak, felelte az első panaszkodónak az elöljáró. A bitumengyár ügyében már korábban a környezetvédelmi hivatalhoz fordult az önkormányzat azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki a levegőszennyezés mértékét, egyelőre azonban jogilag teljesen rendben van a cég, minden engedélye megvan a működéshez – tájékoztatta az egészségéért aggódó lakost az elöljáró.

A falugyűlések sora a hónap végén folytatódik, legközelebb február 27-én Bikfalván, 28-án pedig Lisznyón szervezi meg azokat az önkormányzat.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük