Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt

Felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt Kovászna megye

Székelyföldi Lovas Központ létrehozását tervezi Kovászna Megye Tanácsa az oltszemi Mikó-kastélyban, amelyet uniós forrásból újítanak fel. Az erre vonatkozó pályázatról döntött hétfői tanácsülésén a megyei önkormányzat.

Hirdetés
Hirdetés

„A héten nyújtjuk be a Mikó-kastély felújítását célzó pályázatot, amelyre az Európai Unió helyreállítási alapjából igénylünk finanszírozást. A kormány 12 turisztikai-kulturális útvonal létrehozását tervezi, köztük az erdélyi kúriák útját, amelynek egyik állomása lesz a Mikó-kastély. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. Nagyszerű lehetőségnek tartjuk az országos helyreállítási terv pályázati kiírását, hiszen a felújítást követően végre bekapcsolhatjuk a turisztikai körforgásba ezt a páratlan műemléket, amely az elmúlt évtizedekben méltatlanul merült feledésbe” – hangsúlyozta Tamás Sándor megyetanácselnök.

A pályázat összértéke 18,3 millió lej, amelyből az uniós támogatás hozzávetőleg 7 millió lej. A projekt tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását. A munkálatokat követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum külső kirendeltségeként hozzák létre a székelyföldi lovas kiállítást. „Több lépésben tudjuk megvalósítani a Székelyföldi Lovas Központot, hiszen most a kastély épületének felújítására pályázunk, majd a továbbiakban a hozzá tartozó tíz hektáros területet és a melléképületeket is hasznosítani fogjuk” – magyarázta a tanácselnök.

A tanácsülésen döntöttek arról is, hogy Kovászna Megye Tanácsa tízezer lejjel támogatja az Andrei Mureșanu Színház által hetedik alkalommal megszervezett DbutanT fesztivált, amely a kezdő színházi alkotók bemutatkozását teszi lehetővé. A gyűlésen jelenlevő Anna Maria Popa igazgató megköszönte az elmúlt hét év támogatását, mint kiemelte: a megyei tanács a fesztivál legrégebbi és legkedvesebb partnere.

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük