Felhívás!

Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra Kovászna megye

Az új idők kihívásaihoz jobban alkalmazkodó, kreatív és vízióval rendelkező, áldozatra képes és a társulatban is elfogadott személyt keresett Bocsárdi László a maga helyére, miután tegnap bejelentette döntését: 2020 óta érlelődő szándékát valóra váltja, és jövő októberig, menedzseri megbízatása lejártáig lemond a színház vezetéséről, aligazgatóként folytatja tevékenységét, a vezetői posztra pedig Pál Ferenczi Gyöngyi társulati tagot nevesíti.

Mindezekről Antal Árpád szentgyörgyi polgármesterrel is tárgyalt, aki tegnap aláírta Pál Ferenczi Gyöngyi megbízólevelét. Ezeket a változásokat sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. Bocsárdi László, aki a gyergyószentmiklósi Figura színháztól került Sepsiszentgyörgyre, 1995-től 11 évig volt a Tamási Áron Színház művészeti vezetője Nemes Leventével együtt, 2006-tól tegnapig igazgatója, a döntését tegnap a társulat évadzáró gyűlésén is bejelentette.

Nem okozott nagy meglepetést, miután már 2020-ban is jelezte, hogy lemondana a vezetői tisztségről, viszont örömet szerzett az utódjául kijelölt színésznővel, akit kollégái is értékelnek. Annak örültek a színészek, hogy a színházzal nem történik olyan változás, amit nem szeretne senki, például hogy feszültségek keletkeznek, emberek mennek el. Bocsárdi László további szempontként vette figyelembe a döntéshozatalkor, hogy olyan személy kerüljön a helyére, aki frissít a rendezői szemléletmódon, de úgy cselekszik, hogy az intézmény megmaradjon az erdélyi színjátszás fontos bástyájának, ne vesszenek el a hosszú évek során megszerzett értékei.

Pál Ferenczi Gyöngyi mellett Bocsárdi aligazgatóként tanácsaival lesz jelen, de kész a színházvezetés műhelytitkait is megosztani az új vezetővel. Mint az igazgató elmondta, az a cél, hogy az új igazgató kinevezéséig, illetve a versenyvizsga megszervezéséig az átmenet zökkenőmentesen történjen meg úgy, hogy a társulatnak is jó legyen. Egy év alatt kiderül, hogy ez a megoldás életképes lesz-e.

– Egy színházban túlérzékeny emberek dolgoznak, egy vezetőváltáskor nagy viharok szoktak dúlni, általában klikkesedés is bekövetkezik. Pál Ferenczi Gyöngyi nem megosztó személyiség, őt mindenki komolyan veszi. Imádja, és érti a színházat. Eddig is szervezkedett a társulaton belül, de odafigyel a munkatársaira, szereti a békét – méltatta a mától megbízott igazgatóként – és ugyanakkor színészként – is tevékenykedő kollégát Bocsárdi László.

– Minden hosszú ideig intézményt vezető személy felelőssége és talán egyik legnehezebb feladata kinevelni az utódját – vélekedett Antal Árpád polgármester – természetes, hogy van egy bizonyos féltés a lemondó vezetőben. Antal arról biztosította Bocsárdit és a jelenlevőket is, hogy az önkormányzat továbbra is teljes mellszélességgel támogatja az intézményt, azt szeretné, hogy az továbbra is erős brand legyen.

A következő évad igen nehéz lesz a TASZ számára, „talán az egyik legbonyolultabb” – nehéz bemutatók lesznek, egyetemisták miniévadja, Tamási Áron-évforduló, mélyvízbe ugrik tehát az új vezető, Pál Ferenczi Gyöngyi – mondta Bocsárdi. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások