Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Évet értékeltek a jogvédők

Évet értékeltek a jogvédők Kovászna megye

Sajnos rengeteg dolgunk volt tavaly – nyitotta tegnap Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője a 2019-es év összefoglalóját. – Természetesen ezzel nem az a baj, hogy mi dolgoztunk, hanem az, hogy nemhogy csökkent volna, hanem inkább nőtt a számuk, és intenzívebbek lettek a romániai magyarok sérelmére elkövetett jogsértések – mondta az RMDSZ parlamenti képviselője.

Benkő Erika leltára szerint tizenkét feljelentést tettek az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), huszonkettőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCCD), ötöt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA), hatot az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA), egyet a Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) hálózathoz, öt alkalommal írtak panaszlevelet a Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF), és két alkalommal a Hivatásos Labdarúgó Ligának (LPF). A panaszok alapján 150 ezer lej és 83 ezer euró pénzbüntetést róttak ki különböző személyekre, szervezetekre, médiaorgánumokra úgy, hogy a panaszok jelentős része még kivizsgálás alatt áll, egy labdarúgó-mérkőzést pedig zárt kapukkal kellett lejátszani.

– Örömmel láttuk, hogy például a hírhedt Radu Banciu, aki többek között olyanokat mondott, hogy Románia gyakorlatilag elvesztette fennhatóságát Hargita és Kovászna megyék fölött, egy időre visszavonult a képernyőről, és visszatérése után nem, vagy – önmagához képest – igen visszafogottan tárgyalta a magyarokról szóló témákat – nyilatkozta Benkő Erika.

Bírságot kapott George Becali üzletember, aki állandóan sértegeti az élmezőny egyetlen magyar labdarúgó-játékvezetőjét, Kovács Istvánt, „természetesen” nem szakmai tevékenysége, hanem származása kapcsán, és bírságot róttak ki a Románok Hargita, Kovászna és Maros Megyei Polgári Fórumára is, amely a maroshévízi éves „tudományos konferenciáján” nem kevesebbet kért, mint hogy módosítsák Székelyföld politikai státusát, ne legyenek választások, hanem Bukarestből nevezzék ki a térség képviselőit.

„Rengeteg” ügyészségi feljelentésük van, többek között a lefestett településjelző táblák kapcsán, és jelentős eredmények születtek a közigazgatási perek kapcsán is, például alkotmánybíróságra került a mikóújfalusi per a székely zászló közterületekre való „tilos” kihelyezése kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés

Három pert indítottak Úzvölgye kapcsán. A jogvédelmi szolgálat kérvényezte a Dărmănești város polgármestere által kiállított építkezési engedélynek a megsemmisítését, amely alapján ötven kereszt állítását engedélyezték a román hősöknek az úzvölgyi nemzetközi katonai temető területén, valamint kérvényezték, hogy a törvényszék rendelje el az eddig létrejött törvénytelen munkálatok lebontását. Az eset kapcsán keresetben kérvényezték Dărmănești város önkormányzata által hozott tanácsi határozat megsemmisítését, amelyben elrendelik az úzvölgyi temető területének Dărmănești város köztulajdoni nyilvántartásba sorolását törvénytelenül, és feljelentést tettek a június 6-i rongálások ügyében.

Ugyancsak az úzvölgyi temető ügyében négy személyt jelentettek fel az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA): Constantin Toma polgármestert, Vrânceanu Ionela jegyzőt, a moinești-i kataszteri hivatal vezetőjét és Jean-Adrian Andreit, Hargita megye prefektusát.

A jogvédelmi szolgálat munkatársai magas nemzetközi szinteken, egyeztetések által, valamint szakmai anyagok bemutatásával és benyújtásával dolgoznak azon, hogy ismertessék és megoldják a Romániában egyre növekvő jogsértések kérdését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 8., 8:29
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Benko Erika ,parlamenti kepviselo… Neked mi a velemenyed a Ditroban artatlanul megvadolt katolikus lelkeszrol es errol a mestersegesen okozott Ditroi ugyrol egyaltalan ?! Igy kepviselitek ti a szekely nepet Bukarestben, hogy amikor bajban van a szekelyseg akkor ti mindeg mellebeszeltek ?! A roman media Ku Klux Klanhoz hasonlitotta a ditroi magyarsagot ?! Te mint parlamenti kepviselo es a part (RMDSZ) mely azert alakult allitolag, hogy vedje a romaniai magyar kissebbseg jogait, hogyan valaszolsz eme igazsagtalan ragalmakra es sertegetesekre ?! Vagy talan hallgatni konnyebb ?! Megtanultad te is ott Bukarestben a „mucles” politikat ! Ezert kar volt titeket valasztani a magyarsag kepviseloinek ! Na ide figyeljetek, ha nektek nincs gatyatok valaszolni, akkor valaszolok en helyettetek. Senkinek e kerek vilagon, nem all jogaban megszabni azt, hogy kit enged be a hazaba, kikkel akar egyutt elni a kozossegeben es ahhoz sincs joga hogy megszabja, kiket fogadjon be, vagy ne fogadjon be a szulofoldjere ahol el. Ezt eldonteni csakis az ott elo embereknek es az ottani kozossegnek van joga !!! Es akkor vegyuk ismet a vilag legdemokratikusabb orszagat peldaul, az Amerikai Egyesult Allamokat, Romania leghuebb szovetsegeset ,a vilagbeke legnagyobb megorzojet, es a demokracia atyjat ezen a foldon. Ott amerikaban a feherek tarsadalma eldontotte, hogy olyan elnokot valaszt, mely a feher emberek jogait fogja vedelmezni. Es ez meg is valosult Donalt Trump szemelyeben. Aztan ugyanott az allamokban, az aktualis elnok kijelentette, hogy Amerikanak elege van a Mexikobol bearamlo vendegmunkasokbol es az onnet beozonlo bunozesbol es megepult a mexikoi hataron a kert. Lattatok ti egyetlen romaniai politikust aki a Dambovita partjan lazadozni mert volna Trump elnok politikaja ellen?! Nem! Mert ehhez tul kicsik, hogy az amerikai partneruket kritizalni merjek. Es akkor kerdem en ha egy olyan orszagban mely szovetsegesunk es partnerunk ,es melynek modelljeit kovetjuk, lehet kertet epiteni a hataron, es el lehet donteni azt, hogy ki mehet be az orszagba es ki nem, azert, hogy a migraciot megfekezzek ezzel, akkor hogy letezik az, hogy nekunk magyaroknak es romanoknak is, nincs a sajat orszagunkba jogunk donteni arrol, hogy kiket engedunk ide be es kivel szeretnenk egyutt elni. De igen is ugyanugy jogunk van ehhez, mint ahogyan amerikai partnerunknek es szovetsegesunknek joga van eldonteni, hogy kivel, kikkel szeretne sajat hazajaban egyutt elni, es kivel nem ! Eljen az amerikai demokracia ! Eljenek az amerikai szovetsegeseink ! God bless America !!! Es minket se hagyjon el. Isten alld meg a magyart !!!