Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyakori a depresszió

Ne bélyegezzük meg a mentális betegségben szenvedőket – ezzel a jelmondattal indított kampányt a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, melynek célja a betegség megértése a környezet által.

Az intézmény fontosnak tartja a betegség iránti tudatosság növelését és a mentális rendellenességeknek az emberek életére gyakorolt hatásainak jobb megértését, mindez összefügg a gondozás javításával, illetve a mentális rendellenességekkel küzdő emberek megbélyegzésének megszüntetésével.

A statisztikai adatok szerint 2018-ban Romániában a mentális és magatartási rendellenességekkel járó betegek aránya 10 ezer lakosonként 2445 eset volt. Globális szinten 160 gyerekből egy autista spektrumzavarban szenved, a fiúk esetében a zavar négyszer gyakoribb, mint a lányoknál. Ugyanakkor, minden huszadik ember depressziótól szenved, vagy szenvedett élete során.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében is nőtt a depresszióval vagy mentális betegséggel küzdők száma. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház pszichiátriai osztályán 2018-ban 724 beteget kezeltek, 129 személyt depresszióval. Tavaly 820 pszichiátriai esetet láttak el, a depresszióval diagnosztizált betegek száma 155-re nőtt. Két évvel ezelőtt 66, tavaly 54 személyt utaltak be öngyilkossági kísérlet miatt a kórházba.

A kórház vezetősége hangsúlyozza, ezek csak azok a betegek, akik a megyei kórházba voltak beutalva kezelésre, így nem teljes a kép arról, hogy hányan szenvednek depresszióban vagy más mentális zavarban a megyében.

A mentális egészség-kampány során megyeszinten információs eseményeket szerveznek a mentális rendellenességek problémáiról és a megfelelő kezelés szükségességének tudatosításáról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük