Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Engedélyek tűzoltószemmel

Engedélyek tűzoltószemmel Kovászna megye

Valószínűleg összeszorul annak a szülőnek a gyomra, aki megtudja, hogy gyermekét napi rendszerességgel egy tűzvédelmi engedély nélkül működő iskolába viszi, de akadtak olvasóink, akik – miután a vendéglátói egység bejáratánál kifüggesztett figyelmeztető felirattal szembesültek – azt kifogásolták, hogy egy étterem, vendéglő miként működhet ilyen láttamozás nélkül.

Már számtalanszor beszámoltunk arról, hogy a bukaresti tragédia óta mennyire nehézkes a tűzvédelmi engedélyek beszerzése. A Kovászna megyei tűzoltóság legutóbbi sajtótájékoztatóján érdeklődésünkre kiderült, tavaly 350 tűzvédelmi engedélyeztetésre benyújtott iratcsomót bíráltak el, ebből 219-et (!) utasítottak el különböző hiányosságok miatt. A tűzoltók az említett esztendő folyamán 3317 hiányosságot találtak, és ezekből csupán 373 oldódott meg, 1573 figyelmeztetést róttak ki, és 290 bírságot szabtak ki (összesen 849.900 lej értékben).

Zară Alexandru, a megyei tűzoltóság megelőzési osztályának vezetője kérdéseinkre kifejtette, hogy nagyon szigorú elbírálásnak vetik alá a kéréseket, a legtöbb gondot az okozza, hogy a már meglévő épületeknél történő módosítások tükrében a tervezők nem jönnek kiegészítő javaslatokkal.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember tényleges példával hozakodott elő – amikor egy régi templomnál a szertartás alatt is nyitva hagyják a főbejáratot, netán a hívek számát korlátozzák a szentmisén – fejtette ki, hogy egy régi épület esetében bizonyos hiányosságokat kompenzálni kell.

– Van alkalom, hogy betesznek egy plusz tűzoltópalackot a tervekbe, és ezzel ellensúlyoznák a szerkezetből adódó hiányosságokat. Ez nem elég: az ellensúlyozás mindig a hiányosság mértékével kell vetekedjen. Fontos hangsúlyozni, hogy mi tanácsokat adunk ezen a téren, de nem a mi feladatunk kidolgozni a terveket – összegezett.

Kérdésünkre, hogy miért nem találnak végre középutat a tervezőkkel közösen, hogy gyorsabb léptékben haladjon az engedélyeztetés, Zară kifejtette, az ők szigorúsága a polgárok biztonságát garantálja, ebből pedig nem engedhetnek, annál is inkább, hogy baj esetén őket is felelősségre vonják.

Az engedély nélküli iskolákkal kapcsolatosan elmondta, többnyire kisebb méretű gondokat azonosítottak megyeszerte, meglátása szerint gondot jelent például, hogy egyes intézményeknél a vészkijáratként használandó folyosók, lépcsők egy részét mára már kizárólag csak tanárok használják, de rendellenesség az is, hogy a „tanári feljárón” túl sok a felsorakoztatott, nagy méretű virágcserép.

A vendéglők esetében továbbra is ellenőrzik, hogy az egységekre kifüggesztik-e nagy, piros betűkkel, ha nincs tűzvédelmi engedélyük: itt borsos bírságokat is osztanak, ha a figyelmeztetés után sem kerül ki jól látható helyre a „vésztábla”.

Összességében a szakember kifejtette, két év távlatában javult a helyzet, hiszen mindenki érdeke, hogy napirenden legyenek az engedélyekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 5., 8:16
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hát elnézve az Oroszpiacot nem is tudom… Na de a templom amit a XIII. században építettek azt módosítani kell, gondolom még egy vészkijáratot kéne vágasson a tervező a falon át. Kretén ország.