Hirdetés
Hirdetés

Európai Birodalom?

Akit érdekel, hogy milyen Európai Uniót épít a Merkel–Macron-féle szövetség, annak ajánlom, üsse fel Varoufakis volt görög pénzügyminiszter (de más felelős pozíciót is betöltött hellén honatya) beszámolóját a gazdasági krízis tetőfokán lezajlott válságkezelési tárgyalásokról. Az interneten elérhető szövegekből egy, az Európai Unió demokratikus, konszenzusra alapuló döntéshozatali mechanizmusát sutba vágó, a tagállamok egyenlőségét, a nemzeti parlamentek demokratikus felhatalmazását és programját erőből félresöprő, diktátumokban gondolkodó, türelmetlen, birodalmi logikájú kormányzati világ tárul elénk. A kétsebességes Európáé.

Ez a válságkezelésben fogant és igazoltnak vélt politikai gyakorlat a 2015-ös migrációs válságban érte el az ingerküszöböt, amikor ez a döntési pozícióban levő elit majd minden, az évtizedek alatt felépített közös szabályra és nemzetközi szerződésre magasról téve, mint valami neoabszolutista uralkodóház – az európai demográfiai trendekre válaszul – radikális népesedési, telepítési programba kezdett. A tagállamok és az európai adófizetők megkérdezése nélkül. A görög gyarmaton, a gazdasági válságban felszámolt szuverenitás és parlamentarizmus helyén amolyan hídfőt alakítottak ki az újonnan érkező arctalan, az adminisztráció és bürokrácia nyelvén statisztikai sokaság, a demográfiai utánpótlás számára. A tömegtermelésben és fogyasztásban, a nagy számokban gondolkodók számára logikus lépés: az új fogyasztók és olcsó munkaerejük táplálja az új mohó leviathánt, a Birodalmat.

Azokkal szemben pedig, akik szóvá tették és számon kérték a körvonalazódó birodalmi, a tagállamokat gyarmatokként kezelő pénzügyi és humánpolitikai logikát, a kockázatos emberkísérletet és várható következményeit – akárcsak a görög válság esetében a demokratikus felhatalmazás nélküli döntéshozók –, mint a néhai felvilágosult abszolutizmus arisztokráciája a fiskális nyomásgyakorlás mellett a nemzeti kormányok (olasz, spanyol stb.) puccsolásába és buktatásába kezdett, pőre hatalmi érdeküket univerzális erkölcsi értékekbe csomagolt manipulatív tájékoztatással ellensúlyozva. De kutyaharapást szőrivel: a közelgő választásokon pontot tehet Európa ennek az ámokfutásnak a végére.

Pozsony János Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük