Hirdetés
Hirdetés

Sertéspestis-jelentés

Sertéspestis-jelentés Kovászna megye

Még pár hét, és hivatalosan is megúszhatjuk a sertéspestis-fertőzés továbbterjedését Háromszéken. A hatóságok továbbra sem optimisták, és számos, tavasszal időszerűvé váló jelenség miatt továbbra is fenntartják a készenléti állapotot.

Dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos tegnap érdeklődésünkre kifejtette, hogy a megye területén jelenleg nem jegyeznek sertéspestishez fűződő gondokat, sem az Őrkőn, sem Kőröspatakon, sem pedig Torján nem jelentek meg beteg állatok.

– Nem tudjuk biztosra azt állítani, hogy megszabadultunk az afrikai sertéspestistől, hiszen jön a tavasz, a gazdák ilyenkor malacvásárláson törik a fejüket, kérdéses, hogy betartják-e a szabályokat, és csakis engedélyezett helyekről vásárolnak-e a közeljövőben, vagy az intések, figyelmeztetések ellenére is bellérektől szerzik be a malacokat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hirdetés
Hirdetés

Tőle tudtuk meg, hogy tavasszal a juhnyájak kivonulásával az esztenákon végeznek ellenőrzéseket az illetékes hatóságok, ugyanis ide tilos malacokat kivinni: a szabálytalankodókat pedig komoly bírságokkal sújtják– figyelmeztettek.

– Március 26-ig nem szabad disznót, malacot bevinni Őrkőre, illetve a kőröspataki gazdaságba sem, ahol azonosítottuk a fertőzést – emlékeztetett dr. Sikó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük