Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élő adásban egy egész kolónia

Élő adásban egy egész kolónia Kovászna megye

Háromszéknek nem igazán jellegzetes madara a gém, ezért igazi különlegesség, hogy március 21-től, az erdők világnapjától egy gémtelep mindennapjait követhetjük nyomon, a bibarcfalvi millenniumi erdő fenyőinek tetején fészkelő madarak életét – élő adásban.

Hirdetés
Hirdetés

A Vadon Egyesület hosszas előkészületek után biztosítja az adást a 30 méteres magasságban fészkelő vízimadarakról. Harminc fészekről, vagyis körülbelül 60 madárról van szó, amelyek néha egymással konfrontálódnak, néha az ugyanazon fákon tanyát verő vetési varjakkal, amelyek a gémek tojásaira is pályáznak. Mindezt hároméves előkészület előzte meg, az egyesület több ízben is pályázott a Bethlen Gábor Alapnál, míg némi önrésszel teljes nem lett a folyamatos adás biztosításához szükséges technikai felszerelés.

Ez ugyanis nemcsak az éjjeli látásra is alkalmas kamerát jelenti, amely 360 fokban forgatható, és HD-minőségű felvételt készít, hanem rendelkezésre áll egy áramstabilizáló, továbbá egy napelemes rendszer is, amely feltölt egy akkumulátort, az pedig áramkiesés esetén is biztosítja a kamera működését. Az élő adás technikai bázisa a bibarcfalvi Bartalis Ferenc Általános Iskola, az onnan igénybe vett internetkapcsolatnak köszönhetően nézhetik az érdeklődők az adást a Vadon Egyesület honlapján, a magyarországi Filmdzsungel természetfilm-stúdióval kötött partnerségnek köszönhetően pedig Youtube-on is, de ennek köszönhetően a Duna–Ipoly Nemzeti Park egy bekamerázott rétisas-fészkébe is bepillanthatunk a nap bármely órájában.

Az egyesület következő terve, hogy egy még ritkább madárfaj, a kis békászósas egyik fészkéből is élő adást biztosítson.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük