Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymillió lejt csalt ki ügyfeleiből

Egymillió lejt csalt ki ügyfeleiből Kovászna megye

Egy brassói nő őrizetbe vételét rendelték el az ügyészek. A vád szerint magát tanácsadónak kiadva legalább tizenkilenc céget, önkormányzatot, civil szervezetet vert át, azzal hitegetve őket, hogy vissza nem térítendő európai uniós finanszírozáshoz jutnak. Háromszéki ügyfelek is szép számban akadtak hálójába.

A hitegetés még egymagában nem lenne bűncselekmény, ha nem vasalt fel volna érte jelentős összegeket. A Szervezett Bűnözés- és Terrorelhárító Igazgatóság (DIICOT) nyomozói által összeállított ügyirat szerint legalább tizenkilenc – köztük számos háromszéki – jogi személynek okozott ilyenképpen összesen több mint egymillió lejes kárt.

A módszer egyszerűnek tűnik: a nő megkereste a kiszemelt céget, és felajánlotta cége segítségét európai uniós pályázatok megírásában, lebonyolításában, attól függetlenül, hogy a kérelmező megfelelt-e vagy sem a pályázati feltételeknek.  Ezért előleget is kért, nagyjából 30-50 ezer lejt áldozatonként. A referenciaként felmutatott portfóliója, amelyben általa sikerre vitt cégek szerepeltek, utólag hamis tákolmánynak bizonyult.

Hirdetés
Hirdetés

A pályázatokat benyújtották ugyan, de az EU illetékeseitől e-mail-ben érkező elutasító válaszokat nemes egyszerűséggel meghamisította, úgy tálalván ügyfeleinek, hogy projektjüket elfogadták – így további összegeket sajtolt ki belőlük. Amikor szorulni kezdett a hurok, és a cégek peres úton kezdték visszakövetelni a pénzüket, csődöt jelentett. Tavaly áprilisban a Brassói Táblabíróság 11 kérelmező esetében hagyott jóvá összesen 596 ezer lejnyi kártérítést – a csődeljárás végén derül ki, hogy lesz-e pénz ennek kifizetésére. A legkisebb jóváhagyott összeg 12 ezer, a legnagyobb több mint 134 ezer lej.

A csaló nőt január 26-án vették őrizetbe a DIICOT ügyészei, két személyt (nem hivatalos információink szerint egyikük a férje) bírósági megfigyelés alá helyeztek. Akkora már az is kiderült, hogy nem először követett el ilyenszerű szélhámosságot. Csak remélni lehet, hogy utoljára…

Fotó: PIXABAY

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 9., 11:55
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mi a helyzet az Uzoni iskolanal tortent sikkasztassal ??? A hirek szerint ott a palyazati penzek kerultek a magan szemelyekhez , eleg szep osszeg volt lenyulva !

 • User
  Dátum: 2023. február 10., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sikkasztás mindig is volt. Ma már körülményesebb. Ha lenne egy tökös csapat, amelyiket nem a bársony székből irányítanak,hanem törvényt be tartva,rendesen és hivatalosan akkor az ország 25%-át börtönbe kellene zárni,teljes vagyon elkobzással,itt bele értve a kis cégektől kezdve a nagy ,multi cégeket is. De minek is bármilyen ellenőrzés,mikor mindenki kap belőle aki érintett. És vannak ezek az úgynevezett „tanácsadók”. Milliók mennek el ezekre.
  Kézdin, Ketrec Kari idejében,mikor a „dupla mercik” meg jelentek,amelyek a városi kasszából lettek vásárolva,teljesen ingyen kapta meg az akkor Kézdit képviselő ügyvéd. Ott voltam mikor a kulcs át lett adva. És a fizetéséről ne is beszéljünk. Hát kemény dolgok ezek emberek,és az óriási tortából ez csak egy morzsa,egy kis résztvevőnek.
  Ha az média,úgy újságok mint tv csatornák,nem lennének politikai befolyás alatt,és a háttérben nem lennének fenyegetések,”tojás szorongatások” stb . Akkor lehet, hogy másképp folynának a dolgok.
  Talán még a pályázatokon keresztül kapott pénzek is becsületesen a helyére kerülnének és szépen fejlődne minden. Igyis úgyis meztelenül jöttünk a világra és úgy is fogunk távozni mikor el jön az idő! Csak a szomorú az,ami e kettő dolog közt történik….