Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülállóknak is lehet

Egyedülállóknak is lehet Kovászna megye

Kovászna megyében kilenc házaspár és két egyedülálló személy vár arra, hogy örökbefogadás útján bővüljön a család. Eközben a gyermekjogvédelmi nyilvántartásban 81 Kovászna megyei, örökbe adható gyermek szerepel. Sokan más megyébe kerülnek, de az itteni szülők általában megtalálják Háromszéken azt a gyermeket, akit örömmel felnevelnének – tudtuk meg Szász Katalintól, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság helyettes vezetőjétől.

2021-ben 21 gyermeket helyeztek el a leendő örökbefogadó szülőknél, 20 esetben véglegesítették az adopciót. 10 gyermeket más megyébe vittek el. 2020-ban 12 gyermeknek találtak családot, de csak 7-nek a megyében, a többinek másutt, 2019-ben pedig 25-nek (szintén 7-nek Kovászna megyében).
A korábbi gyakorlathoz képest mostanában több, az országos listára felkerült gyermeket visznek más tájakra. Bár nagyobbacska gyermekeknél általában azt is megnézik, hogy magyar vagy román környezetből jövő gyermek hasonló nemzetiségű szülőkhöz kerüljön, az egészen kicsiknél ez a szempont nem mindig érvényesül, azaz származási családjuk, biológiai szülőjük nemzetiségétől függetlenül helyezik el őket.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a leendő örökbefogadó szülőket illeti, nekik ritkán kell az országos listához folyamodni, többnyire a megyében rátalálnak az éppen nekik kellő gyermekre. Tavaly egy Brassó megyei képezte a kivételt.

Azzal együtt, hogy az örökbefogadási bizonylat 0–6 éves korú gyermek örökbevételére jogosítja fel a procedúrán átment adoptív szülőket, legtöbben közülük minél kisebb, csecsemőkorú gyermeket szeretnének magukhoz fogadni. Az egyeztetések folyamán azonban sokszor kompromisszumot kötnek valamely elvárásuk tekintetében (kor, nem, egészségi állapot), így 4–5 éves korú gyermekek is családra találnak, ritka kivételként tavaly ez egy 10 évessel, korábban egy 13 évessel is megtörtént. Sok örökbefogadót az enyhébb fokú fogyatékosság, a műtéttel, kezeléssel rendezhető betegség sem térít el szándékától, de súlyosan sérült gyermekek örökbefogadására nem volt példa Háromszéken – tudtuk meg Szász Katalintól.

Jó esetben féléves procedúra után van esélye az örökbefogadásra a gyermekre vágyóknak, előzetesen azonban szükség van a leendő szülők, illetve a gyermek állapotának felmérésére: a kicsiket akkor nyilvánítják örökbefogadásra alkalmasnak, ha biológiai szüleik lemondanak róluk, vagy három hónapig nem látogatják őket. Miután a leendő szülő megszerezte a bizonylatot, mely feljogosítja az örökbefogadásra, optimális esetben féléven belül megtörténhet a gyermek elhelyezése jövendő családjában. Azonban sok esetben időigényes folyamat megtalálni azt a gyermeket, akit elfogadnak a házaspárok, aki megfelel az általuk megszabott kritériumoknak. Ha ez megtörtént, felgyorsulnak a folyamatok, lebonyolítják az előírt találkozásokat: a szülők találkozhatnak a gyermekkel addigi lakhelyén, aztán egy semleges helyen, majd saját lakásukon. Ha minden rendben van, a gyermek ottmaradhat új szüleinél egy hétvégére, majd állandó jelleggel. Végül a három hónapos megfigyelési idő után, ha a szülők és a gyermek megfelelően viszonyulnak egymáshoz, törvényszéki végzéssel véglegesítik az örökbefogadást. Ez után a gyermekvédelmi szakemberek még két évig kísérik figyelemmel a gyermek fejlődését, beilleszkedését. Az elmúlt húsz év gyakorlatában csak két példa volt arra, hogy az adoptív szülők és a kiválasztott gyermek összehangolódása kudarcot vallott, az örökbefogadók lemondtak a gyermekről. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük