Felhívás!

Téli vihar sújtja az Egyesült Államokat és Kanadát, több ezer légijáratot töröltek

Téli vihar sújtja az Egyesült Államokat és Kanadát, több ezer légijáratot töröltek Külföld

Az Egyesült Államok déli és keleti részén és Kanadában hétfőtől súlyos téli vihar tombol, a heves havazás miatt több ezer repülőjáratot töröltek, néhány más kanadai tartományban is hóvihar várható.

Az Egyesült Államokban 19 államra adtak ki időjárási figyelmeztetést, helyenként akár félméteres hó is lehet – jelentette internetes portálják a Newsweek hírmagazin.

A szövetségi meteorológiai szolgálat a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében arról számolt be, hogy az ország keleti harmadát sújtó súlyos téli vihar ugyan hamarosan elcsitulhat, de a hó, a jég, a szél hatásai kiterjedt területen fennmaradnak.

A téli időjárási figyelmeztetés ugyanakkor hét tagállamban várhatóan érvényben marad: a délkeleti Észak-Karolina államtól a kanadai határnál fekvő, északkeleti Maine államig.  

A FlightAware járatkövető oldal szerint több mint 1700 belföldi és nemzetközi járatot töröltek hétfő este, az előző napi háromezer lemondott járaton felül.

A legnagyobb hómennyiség az Appalache-hegység gerincén, valamint a Nagy-tavak alsó részén várható. Heves havazásra számítanak New York állam északi, valamint New England északkeleti részén. A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn több mint 57 centiméternyi hó esett az ohiói Harpersfield városában.

“Az északkeleti országrész feletti erős viharzóna kedden Kanada délkeleti része felé mozog” – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. “Arra is kell számítani, hogy a hőmérséklet további csökkenése miatt az utak lefagynak, s ez különösen veszélyessé teszi a közlekedést – figyelmeztetett a szolgálat.

A PowerOutage.us című honlap szerint a hétfő délután áramszünetet szenvedett 120 ezer amerikai otthon közül sokban hétfő estére visszakapcsolták az áramot.

Az Egyesült Államokkal szomszédos Kanadában sem sokkal jobb a helyzet. A torontói rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy hétfőn a rendkívüli időjárás miatt és a járművezetők biztonsága érdekében lezárták a forgalom elől a város két autópályáját.

A kanadai kormány időjárási információs honlapja arról tájékoztatott, hogy Kanada Québec és Ontario tartományainak nagy részén hóviharriasztást rendeltek el.

Az ország legnagyobb városában, Torontóban akár 60 cm hó is várható – tweetelte Anthony Farnell, a Global News kanadai televíziós csatorna vezető meteorológusa kedden.

John Tory, Toronto polgármestere a város honlapján közzétett közlemény szerint sürgősségi szabályozást vezetett be, amely lehetővé teszi számára, hogy bizonyos területeken a hóeltakarítás idejére megtiltsa az autók parkolását.  

Számos iskola bezárt Québecben és Ontario déli részén, beleértve Toronto környékét is.

A közel hárommilliós város öt oltási klinikája is felfüggesztette működését.

Torontóban kedden 201 repülőjáratot kellett törölni a Pearson nemzetközi repülőtéren, s ez a forgalom több mint felét jelenti.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.