Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Derűvel és szeretettel tisztelegtek az autisták előtt

Derűvel és szeretettel tisztelegtek az autisták előtt Kovászna megye

Több tucat kékbe öltözött egészséges és autista fiatal gyűlt össze április 3-án az autizmus világnapja alkalmából Sepsiszentgyörgyön. Habár a programsorozatot egyel az ünnepnap után sikerült megszervezni, a jókedv és a színes társaságra jellemző hangulat nem maradt el: táncra és játékra is sor került, végül pedig látványosan emelkedtek a magasba a kéken pompázó léggömbök is. 

Hirdetés
Hirdetés

Újabb ünnepet szervezett a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élőket foglalkoztató szervezete, az Írisz ház. A Sepsi Value Centerben összegyűlt társaság egytől egyig kékben, az autizmust szimbolizáló szín árnyalataiban jelent meg, ezzel is tisztelegve az április 2-ára eső világnap főszereplői előtt.

Minden évben összegyűlnek

A programot rögtön egy közös tánccal indította legalább 15 fogyatékkal élő fiatal, majd hozzájuk csatlakoztak a Plugor Sándor Művészeti Líceum szolidarizáló diákjai is, így rövidesen több mint 30 táncos töltötte be a teret. A tevékenységet irányító, Írisz házban munkálkodó Bokor Hilda kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg hét autista felnőttet foglalkoztatnak a szervezetnél, a világnapot pedig minden évben megünneplik a tiszteletükre.

Egy nappal később ugyan, de a szeretet és elfogadás jegyében ünnepeltek. Fotó: Tuchiluș Alex

„Azért fontos, mert ha eljönnek az emberek, megnézik és meghallgatják őket, akkor elfogadóbbak lesznek a fogyatékkal élő fiatalok iránt. Nagyon sokszor látom azt, hogy félnek tőlük, de ha ehhez hasonló nyílt napokat szervezünk, belátást nyerhetnek a mindennapjainkba” – indokolta a találkozó jelentőségét az Írisz ház munkatársa. Mint mondta, az autizmussal élőket gyakran olyan különleges képességek is kísérik, amelyekkel kitűnnek a tömegből, hiszen sokan a szokványostól eltérő, magas szintű kreativitással rendelkeznek. Másként látják a világot, mint az átlagember, és ez legtöbb esetben a jelentés pozitív értelmét takarja.

Több van bennük, mint gondolnánk

A mozgást követően a világnapot jelképező kirakóson dolgoztak együtt a fiatalok. Ezzel párhuzamosan úgynevezett Élő Könyvtár-beszélgetésre került sor, akiknek főszereplői Florin és Jácint voltak, két Asperger-szindrómás (az autisztikus zavarok egyik kategóriája – szerk.megj.) fiatalember.

Közösen dolgoztak a kirakóson. Fotó: Tuchiluș Alex

Florin elmondásából kiderült, hogy számára a tehetséggondozás hiánya jelenti a legnagyobb problémát, a világjárvány óta ugyanis nem volt lehetősége táncolni, amit egyébként addig nagyon élvezett, mi több, táncoktatással is szívesen foglalkozna. „Emellett jó vagyok a zenében, a festésben és színezésben, sportokban is, többek között a futballban” – magyarázta. Magabiztosan látja magát a jövőben Románia legnagyobb tehetségkutatójának színpadán, de nagyon szeretne egy barátnőt is, aki majd egyszer a felesége lehet, és akivel családot alapíthatna, gyerekeket nevelhetne.

Az önkifejezésre buzdítanak

Jácint szemében az egyik legkirívóbb probléma, amivel harcolnia kell, az beilleszkedés. „Akár a szóbeli, vagy nonverbális kommunikációs jelek megértése is akadály, de leginkább magánnyal küzdök” – fogalmazott. Ezzel szemben az erősségeivel is tisztában van, kreatív lélek, aki grafikákat készít, mindegyiket jól megfogalmazott üzenettel.

A legkisebbektől a felnőttekig mindenki részt vett a foglalkozáson. Fotó: Tuchiluș Alex

Emellett gyűjt, archivál és megoszt olyan zenéket például, amelyeket már alig lehet fellelni és ikonfestést is tanul. Szeret elvontabb stílusokat felfedezni, valamint vallja, hogy empátiával fordul a társai felé. „Azt üzenném, hogy legyen bennük egyfajta forradalmi vágy az egyediség és őszinteség megtartásáért és ugyanakkor, hogy ne rejtsék el a gyengeségeiket, ne álcázzák magukat, hanem nyilvánítsák ki az igazi énüket” – üzente a fiatal az egészséges és beteg társai számára.

Oktatók, családtagok, diákok és autizmussal küzdők gyűltek össze. Fotó: Tuchiluș Alex

A tevékenység végén a népes társaság kivonult a bevásárlóközpont parkolójába, előreengedve azokat az autizmussal élő résztvevőket, akiket a jeles alkalommal ünnepeltek. Végül hangosan nevetve engedték szélnek a kék léggömböket, és megegyeztek, hogy jövőre is újra találkoznak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük