Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekfoglalkozások a Turulnál

Gyerekfoglalkozások a Turulnál Kovászna megye

Március végével két jelentős volumenű projektet zárt sikeresen a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Egyesület. A szerdai sajtótájékoztatón a szervezet képviselői elmondták: az elmúlt pár évben az egyesület fenntarthatóságát és a Berde Mózsa Kört fejlesztették a norvég alapú finanszírozásnak köszönhetően.

Hirdetés
Hirdetés

Két év után sikeresen zárult a Turulmadár Egyesület Childsteps, valamint Localready nevű programja – jelentette be Furus Levente elnök a szerdai sajtótalálkozón. Míg előbbivel a szervezet vidéki és hátrányos helyzetű gyerekeket foglalkoztató Berde Mózsa Kör foglalkozásaira összpontosítottak, utóbbival számos adománygyűjtő tevékenységet valósítottak meg az egyesület hosszútávú működését biztosítva.

Újítottak a foglalkozásokon

A Childsteps projekttel elsősorban a már meglévő programot fejlesztették, az egyesület elnöke szerint ennek is köszönhető, hogy a világjárvány után újra talpra tudták állítani az eredetileg hányatott sorsú, végül egyszerű vidéki gyerekeket is célzó délutáni tevékenységet. A programban jelenleg is százan vesznek részt, Háromszék öt településéről: Középajtáról, Nagyajtáról, Barótról, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről.

Furus Levente szerint ösztönözni kell a fiataloka t a civil részvételre. Fotó: Tuchiluș Alex

A projekt első szakaszaiban az oktatók képzésére koncentráltak, valamint az általuk összeállított, három nyelven kiadandó tankönyvön dolgoztak. Rétyi Zsuzsa projektmenedzser elmondta, hogy a kötet egy egész tanévet átfog, szeptembertől júniusig minden hétre jut egy fejlesztő anyag. A könyvet áprilisban fogják nyomtatni, három nyelvű kiadásban, a magyar, román és angol nyelv kulturális hátteréhez igazítva. Az anyagiakra tekintettel egyelőre 200 példányban nyomtatják.

„Fundraising is friendraising” – ismertette az egyesület jelmondatát Sopoian Réka. Fotó: Tuchiluș Alex

Az utolsó, de szintén fontos lépésként újításokat vezettek be a tevékenységekben: oktatási céllal fűszerkerteket telepítettek, köztereket és iskolaudvarokat csinosítottak, és a gyerekek meglátogathatták az egyik-másik települést, ahonnan a programban résztvevő társaik származnak. Ezek során a vidéki, illetve esetenként a szegényebb sorsú, árvaházban nevelkedő fiatalok drámapedagógiát, bábkészítést és kreatív írást is tanultak. Az egyesület tervei szerint a minőségi foglalkoztatást ezután is folytatják.

Adomány gyűjtöttek, stratégiát építettek

A második, Localready projekt keretében javarészt a szervezet anyagi függetlenségén dolgoztak. „Egyébként is célkitűzés volt, hogy nyissunk a közösség fele, nagyobb teret adjunk a közösségi finanszírozásnak és ezt elég sikeresen is vettük a projekt során” – fogalmazott Furus Levente. Az adományból származó fenntarthatóságra négy módszert dolgoztak ki. Többek között családfokúszú jótékonysági eseményt, SMS-kampányt is szerveztek, valamint adománydobozokat is kihelyeztek a háromszéki városokban, a forrásteremtésre tekintve kisebb-nagyobb sikerekkel.

A Berde Mózsa változatos tevékenységeiről számolt be Rétyi Zsuzsa. Fotó: Tuchiluș Alex

Ennél jóval szerencsésebben működött a cégekkel való partnerség kialakítása, amellyel létrehozták a Next elnevezésű, pályaorientációs programot 16 középiskolás számára. Elkezdték ugyanakkor egy öt éves, hosszútávú stratégiafejlesztés kidolgozását is, amellyel némileg csökkentik a pályázatokra való támaszkodás mértékét és dolgoznak a szponzori támogatás növelésén. Furus Levente elmondta, hogy az egyesület legalább ezer eurót igényel évente a működéshez, ennek 30 százalékát sikeresen „kitermelték” tavaly. A nemrég zárult két projekt összértéke nem mellesleg a 130 ezer eurót súrolja.

„Nagyon fontos a pénz, de nem kizárólagos a szervezet működéséhez. Célunk továbbra is, hogy olyan fiatalok fejlődését támogassuk, akik akár visszajönnek a helyi közösségbe” – fogalmazott Sopoian Réka, a szervezet forrásteremtő munkatársa, hangsúlyozva, hogy az egyesület számára az anyagiakon túl az emberi kapcsolatrendszer, önkéntesség is fontos.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük