Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Börze fogyatékkal élőknek

Börze fogyatékkal élőknek Kovászna megye

December 3-án először szervez a munkaerő-foglalkoztatási hivatal munkabörzét fogyatékkal élő személyeknek a Dália utcai felnőttképző központjában. Korábban csak a civil szervezetek segítettek ezen a téren, például a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett sepsiszentgyörgyi Írisz Ház, amely most is partnere az esemény megszervezésében a munkaügynek. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Kelemen Tibor igazgató.

Tavaly szeptemberig a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások törvényes kötelessége volt fogyatékkal élőket foglalkoztatni, annyit, hogy számuk kitegye alkalmazottaik 4%-át, ellenkező esetben vagy az államnak kellett befizetniük annyi minimálbért, ahány személyt kellett volna alkalmazniuk, vagy védett egységektől lehetett terméket, szolgáltatást vásárolniuk. Szeptembertől viszont csak az alkalmazás vagy az államnak való fizetés lehetősége maradt. A védett egységeknek nyílt piaci feltételek mellett kellett volna versenyképeseknek lenniük, ami képtelen elvárás, így el kellett bocsátaniuk az alkalmazottakat. Idén tavasszal azzal lehetetlenítették el a civil szervezetek vagy cégek által fenntartott védett munkahelyek működését, hogy előírták: az alkalmazók személyzetének 30%-a fogyatékosokból kell állnia – ez számukra szintén irreális követelmény.

A Diakónia Alapítvány, illetve az Írisz Ház és igazgatója, Makkai Péter lelkész kitartó törekvésének köszönhetően ezen akadályok ellenére jelenleg 21 testi vagy szellemi fogyatékkal élő keresheti meg létfenntartási költségeinek legalább egy részét, és érezheti magát a társadalom számára hasznos embernek, miközben zöldövezet-takarítást végeznek vagy a Valkes gyárban alkatrészeket szerelnek össze. Mások takarítóként végeznek szolgáltatást, illetve az alapítvány által fenntartott kertészetben dolgoznak, és besegítenek az állattenyésztésbe is. Bár többnyire különböző cégek alkalmazottai, munkájukat az Írisz Ház munkatársai szervezik és irányítják.

A munkaügyi hivatal most azokat személyeket szólítja meg, akik a Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság nyilvántartásában szerepelnek, illetve az ilyen célszemélyeket foglalkoztató egyesületeket. Egyelőre a Szentgyörgyön és környékén élők foglalkoztatását szeretnék elősegíteni, de ha más vidékekről a cégek nyitottságukat jelzik, akkor hasonló módon ott is megszervezik a munkabörzét. Kérik, a cégek jelezzék azt is, milyen fogyatékossággal végezhető el az a munka, amire embert keresnek. Ha a vállalkozók netalán a kötelező kvótán felül is foglalkoztatnának ilyen személyeket, akár részmunkaidőben is, akkor értük 12 hónapig a 2250 lejes szubvenciót is megkaphatnák.

A munkaerő-foglalkoztatási hivatal nyilvántartásában nem sok ilyen személy szerepel, többek között azért sem, mert akik munkanélküliként nyilvántartásba vetetik magukat, nem jelzik fogyatékosságukat.

– Manapság minden fellelhető munkáskézre és dolgozni akaró emberre szüksége van a munkaerőpiacnak, minden munkaerő fontos – mondta Kelemen Tibor. – Kézdivásárhelyről is kerestek meg vállalkozók, de a sokféle igazoló irat beszerzése a különféle bizottságoktól kissé hosszas folyamat – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. november 21., 7:30
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Az a fo,hogy ep-egeszseges ciganyok kapjak a „somer”penzt,munkanelkuli segelyt,betegnyugdijat.Kozuluk aztan egyet nem latsz,hogy dolgoznanak.BMW-vel,Audi-val mennek a „somer”penzuk utan.De a magyarok kozul meg a szellemi fogyatekosokat (akiknek kotelezoen kene a betegnyugdijt az allam folyositsa!),azokat is munkara fogjak.Nem csoda ilyen fizetesek mellett,amilyenek itt Kovaszna megyeben vannak,hiszen ebbol a megyebol mar minden ep eszu fiatal elmenekult.Most mar csak a szellemi fogyatekosokat tudjak atverni az ehber fizeteseikkel az itteni kapzsi es nepnyuzo munkaadok.

  • User
   Dátum: 2018. november 22., 8:57
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Kérem azt az atyafit, aki ezt a hozzászólást megengedte magának hogy legyen bátorsága nevét vállalni és találkozni velem, hogy megmutassam és elmagyarázzam számára, hogy miért is fontos egy fogyatékkal élőnek dolgozni. Sajnos a hozzászólásából süt a rosszindulat és sértettség, biztos segíteni tudunk, ha nyíltan beszélünk róla. Tisztelettel Makkai Péter lp az Diakónia-Iriszház igazgatója tel O724OOO467

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Milyen rosszindulat,Makkai ur?! On az igazsagot rosszindulatnak nevezi?! Akkor biztosan az a 16 lajkolo is mind rosszindulatu On szerint,ugy-e?! Es mit tud On segiteni rajtam?! Talan azt akarja nekem bemeselni,hogy van Kovaszna megyeben olyan munkahely ahol a fizetes megfelel a mai emberi szuksegleteknek es igenyeknek?! Van olyan fizetes ebben a megyeben ahol egy munkas ember megengedheti maganak,hogy miutan kifizette a gaz,villany,viz,szemet,internet,kabel tv,telefon es egyeb szamlait,meg arra is maradjon penze,hogy ne dogoljon etlen es jol tudjon oltozkodni is?! Es itt meg nem is kertem sokat,hiszen az embernek egy evben egyszer a kikapcsolodashoz is joga van.Hany munkas engedheti meg maganak,hogy egy evben egyszer elmenjen csaladjaval kulfoldi nyaralasra?! Amikor jo fizetesrol beszelek akkor nem az igazgatok es a menedzserek fizetesere gondoltam,hanem a munkasokera.Akkor hivjon talalkara,amikor ilyen munkahelyet talal egy munkasnak,Makkai Ur.Es ne csak engem hivjon erre a jol fizetett allasajanlatra,hanem azt a tobb ezer szerencsetlen munkast es munkanelkulit is akik egyik naprol a masikra tengodnek az ehber fizeteseiken ebben a megyeben.

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Huha!Amig elfelejtenem,Makkai ur! A ciganyokat is hivja meg erre a szuper jol fizetett munkaajanlatra,hatha nekuk is megjon a munkakedvuk. habar ezekrol kozismert,hogy nekuk mikor megjon a munkakadvuk.beulnek az Audiba a „somer”hivatal elott es addeg varnak amig elmulik.

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Senkit sem „fognak munkára”, senkit nem „vernek át”. A fogyatékkal élők munkáját külön törvény igazgatja. És vannak szervezetek, vannak EMBEREK, akik tesznek valamit azért, hogy a szerencsétlenek ne négy fal közé elrejtve vegetáljanak. Pl. az Irisz Ház, pl. Makkai lp. Cikket el sem olvasva vádaskodni, vagdalózni, a vagdalózást lájkolni nem nagy dolog, munkálkodni nehezebb, bár inkább emez utóbbit ajánlanám. Addig is tessék elbeszélgetni valamelyik fogyatékkal élő szüleivel, azok többet is mondanának.

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 13:40
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Az utolso kommentet,azaz a valaszt nem Makkai lelkesz urnak,imkabb a Kovaszna megye-i munkaugyeseknek szantam.De mivel o adott valaszt ra igy neki cimeztem,pedig a komment valojaban a kovasznai munkaugyeseknek szol.En nem megcafolni akarom Makkai Ur tevekenyseget,hiszen valoban szukseg van az ilyen beteg emberek rehabilitaciojara es a tarsadalomba valo beilleszkedesuk elosegiteseben.A gond csak az Makkai Ur,hogy egy ilyen orszagban mint ez a mi „gyonyoru szep” tolvajok es kizsakmanyolok altal vezetett orszagunk,mi a garancia arra,hogy ezeket a szellemi fogyatekosokat nem fogjak atverni es kihasznalni a munkaltatok es munkaadok, hiszen ezek meg a nem szellemi fogyatekosokat is atverik?! Most mar remelem,hogy nem erti felre a kerdesemet es a kommentjeimet.Meg egyszer hangsulyozom,hogy nem az On altal mukodtetett Diakonia alapitvany vagy az Irisz egyesulet ellen voltak a kommentjeim megfogalmazva,habar szerintem a roman allam kene vedelmezze es betegnyugdijjal segitse az ilyen betegeket,hiszen sulyos betegekrol van szo.Ezert irtam az osszehasonlitast olyan kategoriakkal akik ugy fizikailag mint szellemileg dolgozhatnanak,de ok nem teszik mert oket a roman allam,szerintem jogtalanul,mindenfele segelyekben reszesiti.