Felhívás!

Áramütés a közvilágítástól

Áramütés a közvilágítástól Kovászna megye

Egy sepsiszentgyörgyi hölgy hétfőn este azért hívta a 112-es sürgősségi hívószámot, mert elmondása szerint kutyasétáltatás közben áramütést szenvedett a közvilágításra használt villanyoszlop miatt.

 

Éppen a kutyáját sétáltatta, amikor kedvence földnek feszült, és elkezdett vonítani. Nem értette, mi történt az ebbel, ezért lehajolt, megfogta a kutyát, és ekkor érezte, őt is rázza az áram.

„Földre estem, és éreztem, hogy átjár az áram. Nem tudtam felállni, annyira erős volt az áramütés, a földhöz szegezett. A kutyám ijedtében a karomat marta, én meg azon iparkodtam, hogy valahogy elvonszoljam őt a helyszínről. Édesapám is ott volt, ő is segített, hogy megmeneküljünk. Tárcsáztam a hatóságokat, akik a közvilágításra használt egyik oszlopot azonosították a baj forrásaként” – mesélte a hölgy.

Czimbalmos-Kozma Csaba városgazda kérdéseinkre elmondta, a központi Sugás áruházhoz közeli E lépcsőház előtt (a pénzüggyel szemben) történt az incidens, tegnap az áramszolgáltató és a városi közvilágítást karbantartó Elco Rt. szakemberei is méréseket végeztek. Fleckhammer Otto, az Elco részvénytársaság igazgatója érdeklődésünkre kifejtette, a közvilágítási beruházások nagy részét körülbelül 5 éve egy bukaresti cég kivitelezte, az Elco csupán karbantartást végez a város bizonyos részein: hiba esetén őket értesítik.

Kiderült, hogy a nedves havazás is közrejátszott a földelés áthúzásában, de a földelés minősége is megkérdőjeleződik ilyenkor. „Egy olyan oszlopról van szó, amely légi vezetékről van táplálva, annak ellenére, hogy ezek a fémoszlopok normális körülmények között alsó bekötésűek. Ha alsó bekötésű dobozokba fut bele egy védett kábel, az kizárja az ilyen vagy hasonló veszélyeket. Mivel a tegnap nedves, szélfúvásos idő volt, érintkezhetett a légi vezetékeknél. Elsőre nem látszik kirívó rendellenesség, alaposan meg kell vizsgálni az esetet” – magyarázták lapunknak az Elco Rt. szakemberei.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. november 21., 2:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Na ezek megmagyarázták, az ujságiró is meg az igazgato is. Áthuz a földelés. Uraim miert röhögtetik magukat??? A kutyát elfelejtették ellenőrizni,és lehet hogy séta közben a mechanikai energiát villamos energiává alakitja, és önök a kutyustól áramütést kaptak. Eszembe jut PARA LAJOS tanár ur mondása HA HALLGATTÁL VOLNA BÖLCS MARADTÁL VOLNA

 • User
  Dátum: 2018. november 21., 10:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tinka legalabb irt valamit. honatyaink meg sem probaltak magyarazni
  a roman ujsagokban jelent meg, most olvasgatom :-)))))
  Din păcate, se mai întâmplă și la case mai mari că se defectează instalațiile electrice. Aici așa au găsit, că niște legături pe stâlp au fost stricate și au produs acest fenomen de „împământare” sau nu știu cum se numește, nu mă prea pricep. După spusele lor, problema a fost rezolvată, pericolul a fost eliminat”, ne-a declarat administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba.