Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alkohol nem véd a vírustól

Nem nőtt jelentősen az alkoholfogyasztás Kovászna megyében az elmúlt időszakban, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a karantén ideje alatt bezártak a kocsmák. Ennek ellenére vannak, akik szerint a szeszes ital megvéd a koronavírustól.

A tévhitek eloszlatására és az alkoholizmus visszaszorítása érdekében indított preventív kampányt a Kovászna megyei drogmegelőzési és tanácsadó központ, mivel vannak, akik abban hisznek, hogy ha alkoholt fogyasztanak, legyőzhetik vagy megakadályozhatják a koronavírus terjedését. A szervezet közleményben hívja fel a figyelmet, hogy a szeszes italok nem ölik meg a SARS-CoV-2 vírust, sem más fertőző anyagokat, nem növelik a szervezet ellenálló-képességét, és nem is fertőtlenítenek. A Küszöbölje ki az alkoholfogyasztással társuló kockázatokat! nevű kampányban a központ és a közegészségügy munkatársai mellett részt vesz 97 háziorvos és mentálhigiénés szakember, akik mintegy százezer embert tájékoztatnak az alkoholfogyasztás veszélyeiről.

Hirdetés
Hirdetés

A központ adatai szerint egyébként nem nőtt az idei év első felében az alkoholfogyasztás Háromszéken, ami annak tudható be, hogy zárva voltak a kocsmák – mondta Liliana Lazea, a központ munkatársa. Összehasonlító számszerűsített adataik szerint 2019 első hat hónapjában 296 személy került a sürgősségre túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás miatt, idén ugyanebben az időszakban 162-en. Tavaly öt kiskorú is sürgősségire került, a legfiatalabb 16 éves volt. Idén nem vittek be fiatalkorút, a legidősebb alkoholbeteg, akit elláttak, 72 éves volt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük