Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meg kell építeni!

A nem megfelelően megoldott trágyatárolás sok pályázati lehetőségét torpedózza meg a gazdáknak, ennek okán a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség online konzultációt szervezett, melyen az érdekeltek több szakembert is meghallgathattak e témában, természetesen a megoldásokra fókuszálva.

Sokszor kizáró ok az uniós normáknak nem megfelelő trágyatároló hiánya, vagy legalábbis a pályázatba belefoglalva azt meg kell építeni – mondta Cilip Árpád, a fejlesztési ügynökség igazgatója. Jobb, ha már a pályázást megelőzően megoldja ezt a gazda, egyre közelebb van az az idő is, amikor az APIA-s támogatásokat is csak ennek esetén lehet majd igénybe venni.

Hirdetés
Hirdetés

Amint arra már Háromszéken is vannak példák (Csernátonban, Uzonban), az önkormányzat is létesíthet trágyatárolót, ahol a gazdák szerződéssel, bér fejében helyezhetik el a trágyát. Egyénileg elég nehéz megfelelni az előírásoknak, amik elsősorban azt célozzák, hogy nehogy a talajvizet szennyezze a trágyalé, aminek egyébként külön tárolómedencét is kell építeni. Annak kapacitása pedig elég nagy kell legyen ahhoz, hogy a megfelelő érési idő lejártáig benne maradhasson az állati ürülék, mondta Bernádt Sándor, a Hargita Megyei Vízügyi Igazgatóság mérnöke. Az egyéni építés esetében is ajánlott először a gazdaszervezetekhez fordulni, mert azok adatbázisuk alapján megmondhatják, alkalmas-e a tervezett helyszín a trágyatároló építésére vagy sem. Nagyon bürokratikus folyamatot kell végigjárni, de „nálunk a megyében a normalitás határain belül szigorúak a hivatalok, nincsenek túlkapások”, mondta a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük