Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A pozitív szülésélmény érdekében indított programot a kézdivásárhelyi kórház

A pozitív szülésélmény érdekében indított programot a kézdivásárhelyi kórház Kovászna megye

Szülésfelkészítő és szülészetiosztály-látogató programot indított a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház. A havonta sorra kerülő alkalmak során a kismamák tájékoztatást kapnak a szülés folyamatáról, a fájdalomcsillapításról és a szülés utáni ápolásról, ugyanakkor megismerkedhetnek a szülészeti osztállyal és annak alkalmazottaival is.

Hirdetés
Hirdetés

A program első felvonására pénteken került sor, az érdeklődő kismamákat Nagy R. István főorvos vezette körbe a szülészet-nőgyógyászati osztályon, bemutatva a fontosabb helyiségeket, berendezéseket, és megválaszolva a felmerült kérdéseket. A kétórás tevékenység második felében Erőss Elena szakorvos tartott felkészítőt a babát váró hölgyeknek.

A látogatás kezdete előtt Erőss Elena érdeklődésünkre elmondta, a programot azért kezdeményezték, hogy széles körben informálják a nőket a szülésre való felkészülésről, illetve annak folyamatáról és fázisairól. „Célunk, hogy minél több nőnek segítsünk abban, hogy minél pozitívabb szülésélményben legyen részük, minél idillikusabb körülmények között találkozzanak a gyermekükkel” – fogalmazott a szakorvos. Hozzátette, az osztályon alkalmanként korábban is tartottak szülésfelkészítőt és osztálylátogatót, most azonban rendszeresíteni szeretnék ezeket az alkalmakat, így az eseményt minden hónap második péntekén megismétlik, a következőre május 10-én kerül majd sor.

Mint mondta, a jövendőbeli anyák és apák általában nagyon stresszesek a szülés előtt, ezért lehetőséget próbálnak teremteni számukra, hogy megismerjék a szülészeti osztályt és az ott dolgozó szakembereket. Tapasztalataik szerint ugyanis azoknak a nőknek, akik már korábban találkoznak a hellyel, ahol világra fogják hozni gyermeküket, sokkal könnyebb dolguk van a későbbiekben. „Azok, akik járnak ellenőrzésre, vagy voltak már beutalva, sokkal nyugodtabbak szüléskor is” – magyarázta a szülész-nőgyógyász.

Erőss Elena szakorvos szülésfelkészítőt tartott a jövendőbeli anyáknak. Fotó: Farkas Áron

Erőss Elena kiemelte, a szülészeten számos módon próbálnak kellemes környezetet teremteni a vajúdó nőknek. Többek között rendelkezésükre áll az Entonox fájdalomcsillapító gáz, aromaterápiás olajok, különböző méretű és formájú gimnasztikai labdák, ugyanakkor apás szülésre is lehetőség van. „Nagyon nehéz, amikor valaki nőből anyává válik. A szülés folyamata során egyfajta identitásváltás is történik. Mi azon vagyunk, hogy ez mindenkinek minél könnyebb legyen” – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy a kismamákat mind az internetről, mind a családjuk és az ismerőseik részéről elárasztják a különböző információk és tanácsok, ezért fontos, hogy szakemberektől kapjanak megfelelő tájékoztatást. „Az egyik célom, hogy a nők megértsék, miért jobb a természetes szülés, hogyan tudunk segíteni, hogy ne legyen nehéz, ne legyen traumatikus” – hangsúlyozta a szakorvos. Úgy véli, nem a várandósság vagy a szülés a legnehezebb egy nő számára, hanem a szülést követő első hat hét, amikor az újdonsült anyának meg kell birkóznia az új kihívásokkal.

„A legfontosabb egy nyugodt környezet megteremtése a kismamáknak. Sokszor egy-két biztató szó százszor többet ér, mint bármilyen gyógyszertári készítmény” – jelentette ki a Erőss Elena. Hozzátette, fontos, hogy az anya az ösztöneire is hallgasson, mert sok esetben az is elegendő, hogy tudja, mire van szüksége a gyermekének.

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 20., 14:12
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Alig születik gyermek Kézdin a kórház a baróti szintjére süllyedt.A magánban bőröli az osztályvezető a pácienseket. Tódor, Kelemen akkor volt színvonal és nem nyúzták a nőket.Amilyen a város olyan a kórház.

  • User
   Dátum: 2024. április 22., 4:15
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Azert a ket szuleszet kozott fenyevek vannak,minden szempontbol.Amig Barot cityben a normalis szules is a doktorno nehezere esik,Kezdin probalnak pacienturat toborozni.Es nem ajandek vaszonzsakocskaval,hanem egy kis hozzaertessel.Baroton az a cel,hogy megszunjon a szuleszet,abban mesterkedik valaki…

 • User
  Dátum: 2024. április 20., 15:43
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Vicces olyan arcokat látni a képeken, neveket olvasni a cikkben, akik miatt pont sz*r is lehetne a szülésélményem. Na de amiért engem 5 perces fájásokkal nyűgnek éreztek bent, mert “nem értem miért kell minden jósló fájással bevonulni a kórházba” blabla… attól még lehet mással kedvesebbek. Pedig a 9 hónap alatt villantottam pénzt én is eleget 🤭 szerencse mire a vajúdásom végére értem, már pont egy olyan gárda volt bent, akik tudnak egy rettegő kismama nyelvén is beszélni…
  De pozitív szülésélménye szerintem csak akkor lesz egy anyukának, ha fejben úgy gondolja, hogy minden sziper-szuper volt.
  35 órás vajúdás, megaláztatások, burokrepesztés, gátmetszés és egyebek mellett is alig várom újra szülhessek, mert minden rossz ellenére is, az volt életem legszebb napja. 😊

 • User
  Dátum: 2024. április 23., 7:45
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Baroton ket szulesz nogyogyasz orvos is van! Es mindketto csak van,hogy legyenenek,aztan mehet szulni a kismama be a megyehez! Na ezen kellene valtoztatni Korhazmenedzser asszony!

  • User
   Dátum: 2024. április 23., 14:22
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Ameddig szuleszeti ugyelet nincs( azaz non stop orvos) ,addig a belgyogyasz,sebesz,gyerekorvos el fogja kuldeni a szulo kismamat oda,ahol van orvos! Maga vagy hulye,vagy tudatlan,remelem az utobbi…..

   • User
    Dátum: 2024. április 24., 7:48
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Fogja maga vissza magat,tudatlan vagy hulye!!!! Tan az aranykorban is volt allando ,orvosi ugyelet a szuleszeten? Minek van a baba? Ha gond van behivjak az orvost,a varosban lakik a doki! Anno en is igy szultem! Nem kuldtek el sehova ! Akkora fizetesert bemehethet ha surgoseg van!

 • User
  Dátum: 2024. április 24., 15:47
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Persze,mert az orvos fog futni minden szuleshez,neki nincs programja,maganelete,gondjai….Haptakba fog allni 24/24-et! Maga csak hulye.Nem tudatlan.

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hulye maga ezzel a felfogassal! Jo fizetes az kell,a keno penz az kell,csak dolgozni nem kell.Maga a hulye! Vagy tan is maga is orvos? S azert vannak e kirohanasai,mert dolgozni kell,ugye ??? 😀

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szulonot elkuldik,a kaparast nem csinalnak Baroton,akkor mit csinalnak? Mit csinal a sok szemelyzet, minek szulesz nogyogyaszat? A Brasso,Kovaszna megyei rommaknak kell csak.

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 11:18
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A szemelyzet mennyiseget illetoen tessek megkerdezni a korhaz megvaltoit: a managerasszonyt es a tisztelt orvosigazgatot,akik ugy felduzzasztottak az asszisztensek,apolok szamat,hogy tobben vannak,mint a betegek.A romak dolgat illetoen-ok vannak tobbsegben,ez van,ezt kell szeretni.Az elozo hozzaszolot,aki „kenopenzrol” szonokol,megkerem szepen,forduljon az illetekesekhez,bizonyitekokkal.Tovabba,a munkaido mindenkinek munkaido,azon kivul torvenytelen dolgozni,tudtommal.A fizetest illetoen: ha on szerint egy orvos tul sokat keres,akkor menjen orvosi egyetemre,vegezze el es alljon be a soraikba,ne irigykedjen.