Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Országos magyar nyelv és irodalom tantárgyolimpia zajlik Sepsiszentgyörgyön

Országos magyar nyelv és irodalom tantárgyolimpia zajlik Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében péntek este lezajlott nyitóünnepséggel megkezdődött az 51. alkalommal megszervezett magyar nyelv és irodalom tantárgyolimpia országos szakasza, melyre ezúttal 17 megyéből 180 diák érkezett kísérőivel együtt. A Mikes Kelemenről elnevezett verseny 14 év elteltével tért vissza Sepsiszentgyörgyre.

Hirdetés
Hirdetés

A megnyitón a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalmi Verseny névadójának háromszéki kultuszáról szólt Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatónője. Zágon neves szülöttének nevét 1990-ben Tulit Ilona egykori tanfelügyelő javaslatára vette fel a magyar tantárgyolimpia országos szakasza. Ezt követően Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő üdvözölte a megjelenteket. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy „anyanyelvünk használati jogáért egyre több harcot kell megvívnunk a mindennapi életben, ezért megőrzése és művelése egyre jobban felértékelődik.”

A megnyitó vendége volt Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának egykori államtitkára, volt parlamenti képviselő is, aki 1985-ben maga is díjazott volt az irodalom tantárgyolimpia országos szakaszán. Ehhez az eseményhez, illetve korszakhoz fűződő élményeit idézte fel: akkoriban (is) a magyar nyelvet igyekeztek mindenféle módon korlátok közé szorítani.

Sztakics Éva igazgatónő Mikes Kelemen háromszéki kultuszáról beszélt a megnyitón. Fotó: Huszár Szilamér

Farmati Anna irodalomtörténész, a Babes-Bolyai Egyetem Irodalomtudományi Intézetének oktatója, adjunktusa, az országos megmérettetés zsűrijének elnöke a verseny mottójára – Asztalunkra nem csak kenyér kell, de vers! (Farkas Árpád) – reagálva reményét fejezte ki, hogy a most jelenlevőknek köszönhetően a vers még a távoli jövőben is ott lesz az asztalon, majd hivatalosan is megnyitotta a versenyt.
A megnyitó ünneppé emeléséhez a végzős Kovács Sára népdalénekléssel, illetve a Székely Mikó Kollégium vegyeskara kórusművek előadásával, a kollégium nagydiákjai szavalattal, illetve a Százlábacskák együttes néptáncprodukcióval járult hozzá.

A dolgozatírás szombat délelőtt zajlott, vasárnap estig a helyi szervezők – a Kovászna megyei tanfelügyelőség, illetve a Székely Mikó és Református Kollégium vezetősége – tartalmas szabadidős programokat illesztettek be a programba. A versenyzőknek, különösképpen a szórványból érkezőknek, minden bizonnyal élménydús lesz a szentgyörgyi tartózkodás. A rendezvénysorozat a hétfő délelőtti záróünnepséggel ér véget.

A verseny országos szakaszának díjazottjai továbbjutnak a Kárpát-medencei döntőre, az Apáczai Csere János nevét viselő nemzetközi vetélkedőre.

Fotó: Huszár Szilamér

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 22., 16:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kézdin pedig vallásolimpiász a NMG főszervezésében, a Gámokban. Gratula a szervezőknek… közel 100 fizetős😁 intris diákot raktak ki az intézményből, hogy megszervezhessék!!! A kirakott diákoknak nincsenek jogaik az oktatáshoz????
  Gámok igazgatóság, Isj egy kalap xar!

 • User
  Dátum: 2024. április 23., 12:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Most milyen tragédia történt a GÁMOKban? Közelítési? Közlési? Közlekedési? Közérthetőségi? Kekeckedési? Kőnyszervakácis? A száz diák elégedetlenségi nyilatkozata kinél van, aláírva, kérem ide adni!