Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Íme Sepsiszentgyörgy idei Pro Urbe-díjazottjai

Íme Sepsiszentgyörgy idei Pro Urbe-díjazottjai Kovászna megye

Az elmúlt évtized gyakorlatával ellentétben idén Sepsiszentgyörgyön egyszerre négy – három magyar és egy román – személyiséget ér ez a megtiszteltetés, hogy átveheti a Pro Urbe-díjat. A városi tanács péntek reggeli rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Kató Béla, Jánó Mihály, Puskás Bálint Zoltán és Carol Santa kitüntetését.

Hirdetés
Hirdetés

A kitüntető címet hetvenedik életévét betöltött, arra érdemes személy kaphatja meg, aki munkásságával öregbítette a háromszéki megyeszékhely hírnevét városi, megyei, országos vagy nemzetközi téren, „pénz és taps nélkül”, függetlenül állampolgárságtól, nemzetiségtől, lakóhelytől, nemtől, illetve felekezeti- és politikai hovatartozástól – áll a pályázati kiírásban.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Jánó Mihály művészettörténész, illetve Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró, máltai lovag kapja az idei Pro Urbe díjat; a román közösség képviseletében pedig Carol Santa edző a kitüntetett.

Kató Béla évtizedek óta alkot

Az idén 71. évébe lépő Kató Béla református püspök esetében egy rendkívül aktív személyiségről van szó. Mint az Incze Zsolt református esperes, Péter Sándor nyugalmazott magyartanár és Klárik Attila egyetemi oktató által aláírt felterjesztésben szerepel, még a rendszerváltás előtt református imaházat építtetett Várhegyen és Illyefalván, létrehozta a mezőgazdasági hitelezéssel, régiófejlesztéssel foglalkozó LAM Alapítványt, a Keresztyén Ifjúsági és Diakónia Alapítványt (KIDA), amely ernyője alatt gyermekfalu is működött, az általa vezetett Sapientia Alapítványnak köszönhetően van Sepsiszentgyörgyön négy új egyetemi szak a Sapientián, illetve új református elemi iskola és egy modern idősotthon (Szilvássy Carola Szeretetotthon) is felépült.

Jánó Mihály, a megkerülhetetlen szaktekintély

A 79 éves Jánó Mihály művészettörténész fő kutatási területe Erdély és Székelyföld középkori és újabb kori, illetve kortárs művészete, megkerülhetetlen szaktekintély a középkori Szent László-falképek ügyében. Pályáját a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban kezdte, eközben szerzett diplomát történelem-filozófia szakon. A Székely Nemzeti Múzeum Képtárának vezetőjeként kezdett művészettörténeti tanulmányokat közölni, majd a Kovászna Megyei Művelődési Intézet főtanácsosa volt. Több műemlék templom felújítását kezdeményezte, ennek köszönhetően is újabb falképrészletek bukkantak elő. Jánó Mihály a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozatának köztestületi tagja lett, 2022-ben életművéért átvehette a Magyar tevékenységével több más rangos díjat is kiérdemelt, legutóbb idén januárban lett birtokosa a Háromszék Kultúrájáért díjnak.

Puskás Bálint aktív résztvevője a rendszerváltásnak

Az 1949-ben született Puskás Bálint Zoltánt a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókja mindegyik helybeli történelmi egyház képviselőjének az aláírásával, illetve Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa terjesztette fel a díjra. Puskás az 1989-es rendszerváltás eseményeinek középpontjában volt, az RMDSZ alapító tagja, tisztségviselője, a szenátus titkára és alelnöke, majd alkotmánybíró volt. Tevékenyen közreműködött több értékes múzeumi tárgy (többek között Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyújának) visszaszerzésében. Mindeközben azonban a város egyházi életében is rendkívül aktív volt. Támogatásokat szerzett a Krisztus Király templom felépítéséhez, más templomok felújításához. Illetve 1991-ben alapító tagja a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének, 2003-tól máltai lovag.

Santa Carol, az elismert román edző

A Pro Urbe díjak kiosztásakor a helyi tanács a város nemzetiségi arányait is figyelem beveszi, így idén a három magyar jelölt mellett a Sepsiszentgyörgy lakosságának negyedét kitevő román közösséget Santa Carol képviselheti, őt az Open Minds ifjúsági szervezet nevesítette. Sporttanárként, emeritus atlétikai edzőként szerzett érdemeket magának a helyi, országos és nemzetközi sportéletben, az egyetlen román edző, aki a European Coaching Excellence Award díjat magáénak tudhatja.

A Pro Urbe-díjakat a jelölteknek április 28-án, a Szent György Napok vasárnapján adják át ünnepélyes keretek között a Székely Nemzeti Múzeumban. Az idei díjazottakkal éppen százra növekszik a város díszpolgárainak száma.

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások