Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

170 sepsiszentgyörgyi rendezvényt támogatott a városháza, 10 ezer ember látta hasznát

170 sepsiszentgyörgyi rendezvényt támogatott a városháza, 10 ezer ember látta hasznát Kovászna megye

Az emberi „lazaság” miatt országos szinten milliárdok maradnak az államkasszában abból a pénzből, amit a magánszemélyek adóikból felajánlhatnának a civil egyesületeknek – hangzott el a sepsiszentgyörgyi városháza civilszervezetek számára kiírt pályázatairól szóló hétfői sajtóeseményén. 

Hirdetés
Hirdetés

Sajtótájékoztatón számoltak be a sepsiszentgyörgyi városháza idei pályázatairól, az eseményen voltak olyan meghívottak is, akik egy nagyon friss egyesülettel a hátuk mögött, abszolút kezdőként pályáztak, és olyanok is, akik már évek óta számítanak az önkormányzat támogatására. Ilyen volt például Vass Hunor, a Sport-All sportklub képviseletében, aki 14 éve pályázik az egyesületnek, elsősorban a versenyekre való felkészüléshez, az azokra való benevezésekhez, illetve a részvételhez, edzőtáboroztatáshoz igényelve erőforrást.

Vass Hunor és Lászlóffy Lóránd. Fotó: Tuchiluș Alex

Lászlóffy Lóránd, a Fitness Tribe Futóegyesület részéről volt jelen. A Fitness Tribe csapata tavaly a város segítségét igénybe véve először szervezte meg a 24 órás biciklizést Sugásfürdőre (Sugás 24H), ami már akkor több városból vonzott résztvevőket, így idén ismét bevállalják a verseny megszervezését.

Dénes Előd, a református vártemplom lelkésze is rutinos pályázó: kulturális és testi-lelki egészségvédő programokat egyaránt szerveznek a gyülekezetben. Utóbbi kategóriába tartozik a Mondj nemet az erőszakra című iskolamissziós programjuk, amelynek keretében közel ezer iskolást hívtak meg egy nyílt vallásórára. A legnagyobb sikertörténetük az Öt nyáresti koncert elnevezésű szabadtéri rendezvénysorozatuk, amely révén élettel telítették meg a vártemplom udvarát.

Dénes Előd a vártemplomi református gyülekezet képviseletében és Duka Boróka, a Ciclic Egyesület alapítója. Fotó: Tuchiluș Alex

Duka Boróka a Ciclic egyesület képviseletében az irodalmat és kerékpározást ötvöző újszerű rendezvényre pályázott (Tricikli fesztivál – Irodalom három keréken), abszolút kezdőként, az egyesület megalakulását bizonyító friss bírósági irattal a tarsolyában. A szegedi minta alapján Szentgyörgyre honosított rendezvény keretében kevésbé ismert előadókat hívtak meg. Másik nagyobb rendezvényük a Benedek-mezőn megtartott Bike-piknik volt, ahol a kerékpárosoknak tartalmas közösségi együttlétre, különböző sportok kipróbálására teremtettek alkalmat, és még koncertet is szerveztek nekik.

A Független Motorosk Egyesületét képviselő Márk János és Deák Éva.Fotó: Tuchiluș Alex

Végül Márk János és Deák Éva beszéltek arról, mennyire jól jön városháza – és minden magánszemély – támogatása a Motoros Mikulások felvonulásának, illetve csomagosztásának megszervezésében. Első évben csak magánadományokból 700 csomagot sikerült szétosztaniuk, negyedik évben döntöttek úgy egy rossz tapasztalat hatására, hogy inkább az óvodákba viszik el a csomagokat. Azelőtt ugyanis a főtéri csomagosztás káoszba fulladt, lökdösődés alakult ki a helyszínen, ebből pedig többet nem kértek. Mégsem akartak lemondani arról, hogy a szemébe nézzenek a megajándékozott gyerekeknek, pár szót váltsanak velük, így aztán tavaly már 2200 csomagot osztottak szét az óvodásoknak, de az Írisz Ház fogyatékkal élő ellátottjainak, az öregotthonok lakóinak is.

Deák Éva kezdeményezésére tavaly alakult meg a Független Motorosok Egyesülete, így már pályázhattak a város támogatására is, annál is inkább, hogy felmerült a szülők részéről az az igény, hogy az elemi iskolásoknak is adjanak ajándékot. Erre egyelőre nincs erőforrásuk, de számítanak az emberi jóindulatra cégek és magánszemélyek részéről, illetve az adófelajánlásokból befolyó összegre.

Milliárdokat veszítenek az egyesületek és általuk az egész közösség

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat pályázatainak lehívása a jelenlevők szerint nem bürokratikus folyamat, a pályázatokat jóindulattal kezelik, utólag is pótolni lehet egy hiányzó iratot, vagy javítani egy elrontott adatlapot – hangzott el.
Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet Lászlóffy Lóránd, hogy számításai szerint országos szinten milliárdok maradnak az államkasszában abból a pénzből, amit a magánszemélyek adóikból felajánlhatnának a civil egyesületeknek, úgy, hogy az semmi plusz terhet nem jelent az adományozónak. Ezért mindenkit arra biztatnak a jelenlevők, hogy keressenek egy olyan civil szervezetet, amelynek céljaival azonosulni tudnak, és támogassák azt felajánlásaikkal, ehhez csak űrlapot kell kitölteni. Egy minimálbérből is 70 lej juthatna egy egyesületnek, ilyenformán városszinten is sokkal több pénzből gazdálkodhatnának a civilek (csak a természetes személyek felajánlásaiból), mint amennyit a polgármesteri hivatal kipályáztat egy évben, tudtuk meg.

Antal Árpád polgármester. Fotó: Tuchiluș Alex
Végül Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, felvetődött egy, a civileknek megszervezendő találkozó ötlete, ahol a résztvevők közös programok megszervezéséhez is ötleteket nyerhetnének, kapcsolatokat alakíthatnának ki. Hasznos tudni, hogy az ifjúsági programokra március 21-e a pályázatok leadási határideje, a testi lelki-egészség megőrzését célzó programokra március 25, a kulturális pályázatokra március 26, a sportprogramokra pedig április közepéig lehet pályázni.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük