Felhívás!

A turizmusban látják a jövőt

A turizmusban látják a jövőt

Székelykaput avattak, zöldségpiac létesítését tervezik, illetve tűzifát biztosítanak a lakóknak –ezekről és még számos megvalósításról számolt be Kocsis Béla kommandói polgármester nyári önkormányzati szemlénk során.

Kocsis Béla elmondta, Kommandó község fejlődésében nagyon fontos szerepet játszott és játszik Kovászna Megye Tanácsának segítsége, hiszen számos olyan megvalósítás történt a támogatásukkal, amelyet önerőből képtelen lett volna megvalósítani az önkormányzat. A megyei tanács többek között segítette a községet az aszfaltozásban, a kockakövezésben, az ifjúsági tábor megépítésében, a kisvasút és mozdony megvásárlásával, és nem utolsósorban azzal az önrésszel, amellyel hozzájárulnak az új kommandói iskola és óvoda megépítéséhez. A polgármester megjegyezte, saját költségvetésből finanszírozzák többek között az iskolák és óvoda működését, a Diakóniát, a szociális hálózatot és a sportéletet, valamint számos kisebb-nagyobb megvalósításon dolgoznak, amelyek a község fejlődését szolgálják.

 

Befogják a kóbor ebeket

Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a kóbor kutyák Kommandó területén. Ezek között akad olyan is, amelyet helyiek csaptak el, de számos olyan ebet is találtak a településen, amely csak úgy „megjelent” Kommandón. Megoldásként a helyi önkormányzat elkészítette a kutyák befogására vonatkozó dokumentációt, amelyet a prefektúra is jóváhagyott, és amit hamarosan kiírnak közbeszerzésre. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor maximum két hónapon belül már megkezdődhet a törvényes keretek között történő befogási folyamat.

Tűzifa minden kommandóinak

Kocsis Béla hangsúlyozta, a helyi önkormányzat mindig is fontos feladatának tekintette, hogy tűzifát biztosítson a község lakóinak. Idén is, köszönhetően az erdészettel való jó együttműködésnek, azon vannak, hogy a lakók favásárlási kérésének eleget tegyenek. Családonként 10 méter tűzifa jár kedvezményes áron a kommandóiaknak, de ha igényt tartanak, akkor épületfát és deszkának való fát is vásárolhatnak.

Tető alá kerül az iskola

Jó ütemben halad a kommandói iskola és óvoda építése. A tervek szerint őszre már tető alá kerül, ami olyan szempontból fontos mérföldkő, hogy a tél beálltával is tudnak dolgozni, belső munkálatokat végezni.

– Nemcsak a gyerekek, szülők, hanem minden kommandói várja az iskola megépítését, hiszen a látványterv alapján Kovászna megye egyik legmodernebb tanintézete készül a településen – mondta Kocsis Béla.

Esőben is dolgoznak az iskola építésén

Közeleg az egészségügyi központ átadása

Megtörtént az egészségügyi központ épületének belső előkészítése, amit követni fog a törvényes előírásoknak megfelelő felosztása négyzetméterenként, és ha ezzel is megvannak, akkor megkezdhetik a közbeszerzés meghirdetését. Az épületben háziorvosi rendelő, fogorvosi rendelő, gyógyszertár, illetve a Diakónia fog helyet kapni. Kommandón nagy szükség van a fent nevezett központra, hiszen a legközelebbi település, ahol gyógyszerekhez juthatnak, vagy fogorvosi ellátásban részesülhetnek a rászorulók, az Kovászna, amely 20 kilométerre található.

Elkészült az új híd

A tavalyi áradáskor beszakadt a Bászka felett átívelő fahíd. Akkor az önkormányzat a kormány segítségével megkezdte egy új átjáró megépítését. A munkálat jó ütemben haladt: a híd elkészült, ráöntötték az aszfaltréteget is. A polgármester megjegyezte, az új híd, akárcsak az elődje, zárva lesz a nagy teherforgalom előtt. Ennek oka, hogy a hídtól a tömbházakig kockakővel van az út kirakva, és hamar megrongálódna a kamionok alatt. A teherfogalom továbbra is a településen levő másik betonhídon fog zajlani.

Az új hídra rákerült már az aszfaltréteg
Székelykaput állítottak

Újabb székelykapuval gyarapodott Kommandó, ugyanis az elmúlt időszakban a központban található favágó-szobor előtti parkba állíttatott egyet az önkormányzat. Ezt gelencei Both László fafaragó készítette. Kommandón ezen kívül még egy székelykapu található, az a település bejáratát díszíti. Kocsis Béla szeretné, ha minden évben legalább egy székelykapuval gazdagabbá válna a község, hiszen úgy véli, Kommandó– a sorházak miatt – nem feltétlen hordozza magán a hagyományos székely települések építkezési jellegzetességeit, de néhány hagyományos kapu már nagyban megváltoztatná ezt az arculatot.

Az új székelykapu a központot díszíti

smart

Bővítik a közvilágítást

A síkföldi településekkel ellentétben Kommandón – a hegyek és erdők miatt – az éjszakák is sokkal sötétebbek, éppen ezért az önkormányzatnak nagyon fontos, hogy a község utcái megfelelő módon legyenek kivilágítva. Az elmúlt években már több helyen is LED-égőket szereltek fel, de még marad pár olyan utca, amely megköveteli a közvilágítás bővítését. Az önkormányzat a továbbiakban folytatja az égők felszerelését.

A közvilágítás mellett az utak minősége is fontos mind a helyiek, mind az odalátogatóknak. Az önkormányzat folyamatosan dolgozik a községi utak karbantartásán, ugyanakkor megemlítendő, hogy a kovásznai önkormányzat ügykezelésében levő Kommandó–Kovászna közötti út karbantartása is megtörtént, így a szakasz jó állapotban van.

Elkészült a piac terve

Az elöljáró örömmel újságolta, hogy végre elkészült annak a kis piacnak a terve, amelynek létesítése már rég foglalkoztatja az önkormányzatot. A 732 négyzetméteres, fedett piac székelykapus bejáratot kap, és egyaránt helyet biztosít a helyi és az idegenből érkező árusoknak.
– Már régóta szükségesnek látjuk egy olyan hely létesítését, ahol civilizált körülmények között lehet árusítani, zöldséget vagy bármilyen helyi terméket. Ez a piac a helyiek előnyére válik, hiszen a turisták egy helyben megtalálják a kézműves termékeket – mondta a polgármester.

Fontos a tulajdonjog tisztázása

Kocsis Béla polgármester beszámolt arról is, hogy tavaly megkezdődött a telekkönyvezés a községben, most már csak a kataszteri átvétel van hátra. Mint hangsúlyozta, nagyon fontos a tulajdonjog tisztázása, hiszen jó pár éve a település háromnegyede még állami tulajdonban volt. A telekkönyvezés után következhet az Általános Fejlesztési Terv (PUG) elkészítése, amely a közeljövőben szükségszerű lesz, ha Kommandón a turizmus útját akarják járni. Márpedig a polgármester szerint a település jövője a turizmusban van, mint említette, a kisvasút, az ifjúsági tábor hozzásegítik a községet ahhoz, hogy felzárkózzon a turisztikai települések közé.

Hozzászólások