Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szívvel-lélekkel, jelenléttel a vendég mellett

Szívvel-lélekkel, jelenléttel a vendég mellett Életmód

Ha azt keresnénk, Sepsiszentgyörgy miben kivételes az országban, talán ezek a jelzők jönnének szembe velünk: tiszta, családbarát, biztonságos. Itt mindig történik valami, pezseg a kulturális élet. De még van egy kuriózuma a megyeszékhelynek: itt nyílt meg Románia első lakásétterme, sőt, novemberben már egy éve működik. Az „elsők” mindig élénken foglalkoztatják az emberek fantáziáját, így hát kifaggattuk az első év tapasztalatairól a lakásétterem ötletgazdáját, tulajdonosát, dizájnerét és szakácsát: Tőkés Erikát.

A lakásétterem tulajdonképpen kubai találmány. Nemcsak a székelyek furfangosak, a kubaiak is megtalálták a módját, hogyan játsszák ki a Castro-rezsimet, amelyben arra kötelezték a vendéglőtulajdonosokat, zárják be éttermeiket. A tiltást követően a helybeliek saját lakásukban fogadták a külföldi vendégeket, akiknek annyira megtetszett az ilyesfajta vendégfogadás, hogy aztán elterjesztették szerte a világban. Így ért el a híre Tőkés Erikához is több évtizeden, sok ember tapasztalatán és az interneten keresztül…

A vállalkozó pár év óta különleges, kézműves csokibonbonjairól ismert Sepsiszentgyörgyön. Ezek a kicsi édességek „szerelemgyerekek”, hiszen az „anyukájuk” főállású könyvelő, aki új szenvedélyként fedezte fel magának a bonbonkészítést. Elvégezte a brassói alapképzést, a magyarországi bonbonkészítő „főiskolát”, azaz öt tanfolyamot, melyek mind magasabb szintet képviseltek. Aztán – mivel a rendezvényeken édességsarkok (candy bar-ok) készítésére is felkérték – a süteménykészítés magasiskolájába is beiratkozott, a francia desszertek ugyanis a cukrászat csúcsát képviselik. Tetőtéri lakása egyik szobájában volt berendezve a cukrászlabor, amikor felmerült a jelenlegi lakásétterem helyszínéül szolgáló pincehelyiség kibérlésének lehetősége. És ez nem hagyta nyugton a vállalkozó szellemű nőt.

– Először kávé- és fűszerboltot képzeltem el itt, meg a saját tágas laboromat. Aztán egy éjszaka megálmodtam ezt a lakáséttermet. Lutri volt. Hosszú út vezetett idáig, rengeteg munka. Le kellett bontani a gipszkarton-mennyezetet, lecsiszoltattam a sok réteg olajfestéket a most látszó gerendákról. Vért izzadott vele a kivitelező, de én nem hagytam magam. Aztán amikor már minden készen volt, egy-egy nagy esőzéskor két ízben is felázott a frissen rakott padló.

Hirdetés
Hirdetés

A lakásétterem kivételesen otthonos, kellemes környezetet teremt az étkezéshez. Kis előtere mellett, ahol le lehet tenni a kabátot, el lehet fogyasztani egy kávét, egy játszószoba is be van rendezve a gyermekek számára. Az étkező a központi tér, a konyhával egybeépítve. A labort egy tolóajtó választja el tőle.

Kellemes és kivételesen jó zene szól, nemcsak egy stílusban. Mint megtudom, Erika korábban lakberendezői képzésen is részt vett, sőt, kozmetikus-tanfolyamon is. Sok tapogatózás után állt arra a sínpárra, melyen – úgy tűnik – most nem lehet robogását lefékezni.

Belekavarhat a szószba, krémbe

A lakásétterem attól más, hogy itt minden a vendégről szól. Itt otthon érezheti magát, láthatja, hogyan készül az étel, bekukkanthat a lerbe, ha nagyon akar, besegíthet a főzésbe, kavarhatja a desszerthez a krémet, sőt megkapja a receptet is. Kiszolgálhatja magát a hűtőből, vagy megvárhatja, hogy elé tegyék az ételt.

– Ha egy hétvégi rendezvényre szeretnének idejönni, akkor a szervezővel lebeszélem a társaság ízlését, egyedi igényeit, esetleges érzékenységeit: X nem bírja a fokhagymát, Y vegán. Ennek függvényében állítom össze a menüsort, amely előételből, levesből, főfogásból és desszertből áll.

Mint sejthető volt, ide nem az jön, aki szalmakrumplit és flekkent szeretne enni. Tőkés Erika saját meghatározása szerint hobbiszakács, aki kolozsvári felmenőitől tanult főzni. Gasztro-örökségét, azokat az ízeket, azokat a fogásokat most is szívéhez közel tartja, sőt, ha csak teheti, egy kis csavarral, egy kis technológiai újítással, becsempészi a modern menükbe is. – Amikor azt mondom, hogy legyen nyúlvadas hidegen, olajbogyóval, citromkarikákkal és paradicsommal, csak pillogtatnak a kliensek – mondja a kísérletező-vállalkozó szellemmel csordultig megáldott étterem-tulajdonos.


Ezt a kínálatot, ezt a figyelmet, amit az Erika lakásétterem nyújt, nem mindenki értékeli. Ez csak azért zavarja a tulajdonost, mert a teremben, az ételben teljes szíve-lelke benne van. És nemcsak emiatt tűnik fel most új kanyar a láthatáron.

– Nekem van egy nyolcórás, stabil munkahelyem. Könyvelőként dolgozom, tulajdonképpen ez a háttér is segített abban, hogy ezzel tudok foglalkozni. De a rendezvényestekkel, amelyek nagyon hirtelen felszaporodtak a naptáramban, kicsit más irányt vettek a dolgok, mint én azt elképzeltem. Eredetileg tematikus esteket akartam, így, amikor lélegzetvételnyi szünet adódott, ebbe is belefogtam. Idén februárban például a távol-keleti újévet ünnepeltük, stílusosan piros dekorációval, ami ott az egészség, gazdagság színe. A menü is természetesen távol-keleti volt. Nekem is izgalmasabb például egy görög estet szervezni. Most hétvégén a kakaóbab útját követtük a csokiig – talán ezzel kellett volna kezdenem. De workshopokat is szervezek, iskolakezdéskor például a szülők és gyerekek együtt tesztelték a felajánlott 8–9-féle kencét, s aztán a három toplistásat együtt elkészítettük. Az volt a célom, hogy a gyerekeket is kicsit a házias ízekhez, jó alapanyagokhoz szoktassuk. Aztán egy következő alkalommal a gabona ünnepét is megültük: különböző magvakból sütött kenyereket kóstoltunk, és a teljes menü gabonából volt, illetve tartalmazta valamilyen formájában a magvakat (például az árpás székelykáposzta).

Erika azonban azt is megemlíti, mennyi élményt jelent pozitív kisugárzású embereket megismerni: egy népes, háromnemzedékes család közös ünneplése különösen meghatotta. Egyébként minden rendezvény tanulságokat is jelent, nevelik, ha lehet, növelik egymást az ügyfelekkel.

Hirdetés
Hirdetés

Saját eltevésű alapanyagok

Kitárja előttem a kamrát, a hűtőt. Sorakoznak a saját eltevésű lekvárok, zakuszkák, savanyúságok. Minden kellék raktáron a nemzetek konyháihoz: saját eltevésű kethcup, importált rizspanír (tempura), egzotikus fűszerek, kókusztej, fűszerolajak, csatnik. A hűtőben helyi termelőktől vásárolt túró- és sajtfélék, tojás. Minőségi, helyi forrásból beszerzett, illetve saját alapanyagból készített ételek kerülnek az asztalra.

– Milyen új képességeket kívánt, gerjesztett ez a lakásétterem az életében? – kérdezem az energikus vállalkozónőt.

Nem gondolkozik hosszan, de sóhaja elmondja, volt egy pár nehézség, ami nem ölte meg, hisz itt van, csak megerősítette.

– Nem az étterem, hanem a csokikészítés alakított nagyot rajtam. Addig hebrencs voltam, mindent gyorsan elintéztem. A bonbonok készítése viszont többlépcsős folyamat, ahol ki kell várni az adott időt a lépések között. Meg kellett tanulnom türelmesnek és alaposnak lenni. E nélkül lehetetlen lett volna a lakásétteremnek is nekifogni.

– Munka hét közben, munka hétvégén. Hogy lehet ezt bírni?

– Próbálok minden hónapban egy szabad hétvégét beiktatni, mert másképp kiégek. Ilyenkor két napig alszom, és így feltöltődök. Nagyon hatékonyan tudok aludni – mondja interjúalanyom.
Ami a jövőt illeti, ötéves tervet nem lehet, nem is akar készíteni, örül, ha egy évre előre úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt tervezi.

– Akkor már nyert ügyem van – mondja.

Nem hagyta magát. Emelem kalapom a bajnok előtt – gondoltam távozóban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 25., 6:00
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hupsz, Kolozs megyében, Tordaszentlászlón màr pár éve működik egy lakásétterem, amelyet Leopold Erika és Molnár-Fodor Edina vezetnek.

 • User
  Dátum: 2019. november 25., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak gratulálni lehet, sok sikert és jó teherbirást kivánni, azért jó lenne egy telefoszámot megadni az elérhetőség miatt. Köszönöm