Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Süssünk, főzzünk, maradjunk otthon!

Süssünk, főzzünk, maradjunk otthon! Életmód

Mi lehet az oka annak, hogy a vesztegzár alatt mindenki őrült módjára sütni és főzni kezdett? Március 16-án kezdődött az egész a vásárlási lázzal, és az első dolog, ami eltűnt az üzletek polcairól, az a liszt és az élesztő volt.

A 2020-as koronavírus-járvány mellett a nagy élesztőhiányról is mesélnünk kell majd a gyerekeinknek. Többen viccelődtek azokkal, akik felhalmozták a liszteket: vajon mit kezd a magyar ember azzal a rengeteg liszttel? Mindenki sütni fog? Aztán a későbbiekben bebizonyosodott: valóban mindenki nekiállt sütni. Környékünkön is több Facebook-csoport alakult, amelyekbe számos süti, finomabbnál finomabb ételek receptjei és képei kerültek fel. Az egyik ilyen csoport a süssünk#főzzünk#maradjunkotthon, amelyben környéken élők osztják meg aznapi sütijüket, ebédjüket. A csoport tagjaival beszélgettünk.

A sütés-főzésmánia amúgy nem új keletű, hiszen az az étel, ami összeköt bennünket. Az olaszoktól tanultuk a pizzasütést, a magyaroktól a pacallevest, tőlünk, székelyektől pedig a töltött káposzta receptjét sajátították el többen is világszinten. Azonban a sütés mégis felkapottabb, mint a főzés, hiszen sokkal kevesebb alapanyagot igényel, illetve dekoratívabb, így jobban mutat a közösségi oldalakon. A kommentek, lájkok és visszajelzések pedig azt mutatják, hogy figyelnek ránk mások, így nem vagyunk egyedül, és talán soha nem volt ilyen még a Földön, hogy mindenki a négy fal között töltse mindennapjait, és legtöbbször sütéssel foglalja le magát.

Hirdetés
Hirdetés

Lázár Zsuzsa, a csoport egyik tevékeny tagja szerint azért kezdtek egyre többen sütni-főzni, hogy lefoglalják magukat az emberek. A helyzetre való tekintettel mást nem nagyon lehetett a négy fal között csinálni, mint kiélni kreativitásunkat ezen a téren – véli.

Lázár Zsuzsa egyik remekül sikerült süteménye: dzsemmel ízesített rizsfelfújt

– Eddig is sütöttem, viszont nem ilyen gyakran, mint az elmúlt időszakban. Örülök, hogy alakult egy Facebook-csoport, ahol megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, receptjeinket. Személy szerint én is nagyon sok receptet kipróbáltam már, amit eddig még nem. Élvezet figyelni, ahogy emberek csatlakoznak a csoporthoz, és kíváncsiak egymás munkájára – fejtette ki Zsuzsa.

– Az idő bősége és az unaloműzés érdekében mindenki kipróbált új recepteket, finomságokat. Én személy szerint süteményeket, pizzát, könnyebb leveseket, salátákat készítettem, és új ízeket próbálgattam – tudtuk meg Bodor Barbarától, a csoport egyik tagjától.

Barbara elmondta, hogy kedvence a nagymamaféle almatorta volt, illetve sütni a nagyival a karantén alatt.

– Idáig is aktív voltam a konyhában, de most kitűnő időtöltés volt a sütés-főzés – tette hozzá Barbara.

Konyhatündérünk elmondása szerint ebben a csoportban nagyok sok ötletes recept található, és amikor délutánonként nem tudta, mi legyen a nasi, ebből a csoportból merítette az ötleteket.

– Otthonos hangulat volt, mindenki nagyon érdeklődött egymás receptje iránt. Valóban szerettem én is életben tartani ezt az aranyos csoportot, viszont szerintem karantén után jóval csendesebb lesz, lankad az érdeklődés, mivel megoszlik mindenki ideje – véli Bodor Barbara.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások