Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tevékenységek a Míves Házban

Tevékenységek a Míves Házban Cseperedő

Szeptember 30-án mesemondással, mondókázással, dalolással indulnak a sepsiszentgyörgyi Míves Ház gyermekfoglalkozásai. Októbertől már a megszokott programokkal várják az óvodásokat és kisiskolásokat, de a fiatalok és a felnőttek számára is indítanak képzéseket.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar népmese napjához kapcsolódó rendezvénynek rendhagyó módon a Cimborák Bábszínház stúdióterme ad otthont, ahol Benkő Éva és a meghívott mesemondók 18 órától várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

– A mesemondó-délutánt havi rendszerességgel tartjuk majd októbertől a Míves Házban. Minden hónap utolsó péntekén 17 órától a gyerekeket, 18.30-tól a nagyobbakat, a felnőtteket várjuk. Minden alkalommal lesz meghívott mesemondó, de bárki, akinek kedve van, elmondhatja, megoszthatja kedvenc népmeséjét a hallgatósággal. A régi fonók, kalákák hangulatát próbáljuk idézni, munka nélkül. Én azt tapasztalom, hogy nem nagyon mernek az emberek mesét mondani, főleg hallgatóság előtt. Ezen a találkozón lehetőség lenne a mesemondás gyakorlására, hogy ha mondanivalóm van és meghallgatnak, tudjam elmondani, kifejezni magam. Látom a gyerekeken, hogy mesemondó-versenyekre készülve milyen nagy a stressz bennük, mert ott van egy elvárás. Itt az egyetlen lényeges dolog az, hogy érezzük jól magunkat, begyakoroljuk a mese elmondását és mások meghallgatását. Ez nagyon fontos minden korban. Azt is meg kell tanulni, hogy valakire ráfigyeljünk, végighallgassuk. Nyilván a népmese örök igazságokat tartalmaz, mindig van tanulság – magyarázta Benkő Éva.

Az idén fennállása 31. évét ünneplő gyermektáncház októberben szüreti mulatsággal kezdődik. A már megszokott program szerint, minden kedden 16.30-tól várják a kicsiket a mesés, táncos foglalkozásra, ahol a talpalávalót a Folker együttes húzza.

Benkő Éva 1993-ban vette át az 1991 óta működő gyermektáncház vezetését. Újításként bevezette a mesét, a mesélést, és a népi gyerekjátékokon keresztül tanítja meg az apróságnak a különböző tánclépéseket. A táncház egyre népszerűbbé vált az évek során, s bár elsősorban óvodásoknak hirdetik, a szülők karon ülő babákat, tipegőket is elvisznek, együtt kapcsolódnak be a táncba, mondókáznak, énekelnek.

A táncház után agyagozást tartanak a kisdiákoknak, majd csütörtökön 17 órától mesés–játékos–kézműves-foglalkozást szerveznek szintén iskolásoknak.

– Itt is elhangzik egy mese, játszunk, és elkészítünk egy tárgyat. A cél a szellemi, az érzelmi és a tárgyi egység megtapasztalása. A mese adja a szellemi, a meséhez kapcsolódó játék az érzelmi részt, és a tárgy elkészítése minderre emlékeztet – magyarázta.

A Míves Ház a hagyományápolásra, annak továbbadására, továbbörökítésére épít. Ennek szellemében a már megszokott, karácsonyhoz, farsanghoz és húsvéthoz kapcsolódó foglalkozásokat továbbra is megtartják, ahol amellett, hogy a diákok elkészíthetik az ünnepkör jellegzetes díszét, a szokásokkal is megismerkednek, és néprajzi ismereteiket is bővíthetik. Egy pályázatnak köszönthetően a vidéki iskolák diákjai ingyen vehetnek részt a tevékenységeken, csupán a szállításukat kell megoldaniuk. A Míves Ház az inasképzésbe is bekapcsolódott: szövő- és fazekas-képzéseket szervez, a fiatalok és felnőttek nemez- és kosárfonó-tanfolyamon is részt vehetnek. A képzések köre folyamatosan bővül az igények függvényében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük