Felhívás!

Koronavírus: ideje megpihenni

Mindannyian érezzük a ránk nehezedő nyomást: mintha a társadalom egy pillanatra sem tudna megpihenni. Ez egyrészről pezsdítő, másrészről kimerítő. Azok, akik nem ebbe a világba születtek, néha elveszve figyelik, mi is történik körülöttük. Láttam, ahogy apukám megtanulja kezelni a számítógépet, ahogy anyukám facebookozik, ahogy a szomszéd kisfiú hétévesen xboxozik – majd lassan így vesztettem el az előbb felsorolt eszközök miatt a szeretteim figyelmét is.

Majd feltettem a kérdést magamnak: vajon mi történik körülöttem? A bevásárlóközpontok tele vannak rohanó emberekkel, a nagyvárosok autóktól zsúfoltak, az egyetemeken a diákok stresszesek, a gyárakban az emberek robot módjára szomorúak, az orvosi rendelők köhögéstől hangosak, a fiatalok drogtól szédülten élik napjaikat, egyes nőket bántalmaznak, egyes férfiak pedig alkoholisták; a média manipulál, a politika félrevezet, az egyház hazudik, és így lesz az emberiség bohóc a világ cirkuszába. És hogy ez a sok minden ne legyen elég, most jött a koronavírus, hogy mindenkin még nagyobb stressz és pánik vegyen erőt, ami aztán addig fajult, hogy már megfékezhetetlenül terjed szét a világban.

De valahogy mégis úgy érzem, jókor érkezett ez a vírus, és úgy tűnik, ha nem is kértük, fontos tanítást ad nekünk. Azzal szembesít bennünket, hogy törékenyek vagyunk, hogy egyedül nem megyünk semmire; hogy rászorulunk Istenre és egymásra. Hogy vannak dolgok az életben, még ha szabad szemmel nem láthatók is, amelyek legyőzhetnek minket.

Lassan minden lelassul körülöttünk: bezárnak a színházak, koncerttermek, mozik, csak az utazik, akiknek muszáj. Úgy tűnik, kénytelenek leszünk kicsit tényleg lelassulni, meg kell tanulnunk arra figyelni, hogy a közösség jóléte előrébbvaló az egyén akaratánál. Jobban oda kell figyelnünk egymásra. Valószínűleg az önkéntes egyszerűség és lemondás erényét is többet kell gyakorolnunk. Így még az is lehet, hogy több időnk lesz egymásra és saját magunkra is. Gondolatainkra, érzéseinkre. Talán nagyobbak lesznek a csendek. Kevesebb lesz a szaladgálás, halkabbak a nevetések. Böjt van, és most már ez nem csak húsvéti böjt. Vigyázzunk egymásra! Tájékozódjunk, legyünk észnél, és egymás hergelése helyett inkább vegyünk egy jó könyvet, és olvassunk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.