Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eljön hozzánk Vándor Miska

Eljön hozzánk Vándor Miska Vigadó

Nem lehet túl korán kezdeni a gyerekek közösséghez, kultúrához és színházhoz való szoktatását – véli Anghi Enikő, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház szervezője, akivel a színház fontosságáról, előadásaikról és a gyerekek színház iránti szeretetéről beszélgettünk.

– Miért tartja ön fontosnak a gyerekszínházat?

– Nem lehet túl korán kezdeni a gyerekek közösséghez, kul­tú­rához és színházhoz való szoktatását. Úgy érzem ez a legfőbb feladatunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel a színházat. A gyerekszínház, ahol szórakozva tanulunk és tanulva szórakozunk, az alapja annak, hogy színház- és kultúrakedvelő, -igénylő nemzedék nőjön fel.

– Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház gyermek- és bábelőadások mellett kísérleti színházi produkciónak is helyet ad a felnőtteknek ajánlott underground programon belül. Ez miből áll pontosabban?

– Akkor sem engedjük el a gyerekek kezét, ha már kinőttek a bábszínházból. Itt lép színre a színházi nevelési programunk, mely keretén belül vannak V–VIII., IX–XII. osztályosoknak szánt előadások. Ezek lehetnek eleve interaktív előadások, azaz maga a néző is részt vesz bennük, vagy előadások után tartunk feldolgozó drámapedagógiai foglalkozásokat.

– Játszóházakat, műhelymunkákat, fiataloknak és hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat is szerveznek. Ezt miért tartják fontosnak?

– Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a mindenkié. Igyekszünk minden korosztályt megfogni, és igényei szerint kielégíteni. Lassan hét éve csecsemő előadásaink is vannak, 0–4 éveseknek. Időtartamban ezek persze rövidebbek, és a színészekkel közös játszóházban végződnek. Ők már óvódás korukra szokva lesznek a színházzal. Próbálunk betekintést nyújtani a kulisszák mögé, megmutatni hogyan is készül el egy-egy produkció, előadás. A hátrányos helyzetű gyerekek már évek óta visszajáró vendégeink. Szerepet vállalunk a társadalomba való beilleszkedésükbe, azaz nem csak a kimondottan nekik szervezett előadásokra hívjuk meg őket. Felemelő érzés időről időre megajándékozni őket egy-egy előadással.

– A Vigadó Művelődési Házban február 13-án lépnek fel Vándor Miska című előadásukkal. Mit kell tudni erről a produkcióról?

– Ötven perc tömény móka és kacagás. Komolyra fordítva a szót, ez egy ősbemutató, eleve a társulatra íródott. A vásári bábozás és élőalakos színház ötvözete. Vándor Miska és házsártos felesége, Katika kalandjaiba nyerhetünk betekintést, melyeket két mutatványos is végigkísér. Bonyodalmas virágvásárlás, ördögökkel való küzdelem bontakozik ki a néző szeme előtt, de a furfang és az optimizmus minden helyzetben a szereplők segítségére siet. Az összetartás és a szeretet mindent legyőz. A főszereplők úgymond két dimenzióban jelennek meg, azaz a bábok mozgatóikról lettek megmintázva.

Hirdetés
Hirdetés

– Többször jártak már Kézdivásárhelyen. Mi köti ide önöket?

– Ez már egy több évtizedes kapcsolat. Kezdetben, amikor még nem voltak helyi bábszínházak, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház missziónak tekintette, hogy a Székelyföldre is elvigye előadásait. Ehhez a hagyományunkhoz a továbbiakban is szeretnénk hűségesek maradni. Természetesen elsősorban a lelkes közönség, ami ide köt, amiért évente háromszor is visszajövünk. Nagy örömmel és elégtétellel nyugtázzuk, hogy mind a gyerekeknek, mind a pedagógusoknak felcsillan a szeme, mihelyt értesülnek, hogy újra itt az Ariel. Idehúznak a mindig kedves és segítőkész helyi munkatársak, akiknek köszönhetően minden előadásunk zökkenőmentesen zajlik. Végül, de közel sem utolsó sorban, mindig felemelő érzés a Vigadó impozáns épületében dolgozni, játszani.

– Mit ad a gyerekszínház, és mit egy felnőtt színház?

– Míg a gyerekszínház igyekszik megtanítani, hogy a jó mindig elnyeri jutalmát, a gonosz méltó büntetését, a kitartás, az összetartás, türelem és a szeretet mindent legyőz, addig a felnőtt előadások időszerű problémákat boncolgatnak. A kamaszokat az életkorukban felvetődő problémákon, megoldásokon való elmélkedésre készteti, míg a felnőtteknek is segít a hétköznapi, vagy annak tűnő gondokkal való küzdelmeken felülkerekedni.

– Milyen egy jó gyerekelőadás?

– Amikor egy előadás alatt felharsan a gyerekkacaj, végén kitör a vastaps, és skandálják a gyerekek, hogy „Vissza! Vissza!”, majd a teremből kijövet több száz csillogó szempár tekint ránk, fülig érő mosoly keretében és kíváncsian kérdik „Mikor jöhetünk még?”, akkor nyugodt lelkiismerettel kijelenthetjük, hogy ez egy jó gyerekelőadás.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük