Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végleges a SepsiBook-program

Végleges a SepsiBook-program Kultúra

Véglegessé vált az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja. A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket. A négy nap alatt közel 80 irodalmi, könyves, zenés eseménynek ad otthont a Sepsi Aréna. Két színpadon, a Porondon és a Köröndön zajlanak a beszélgetések, míg a gyerekeknek szóló foglalkozások helyszíne a Grund. A rendezvényre a belépés ingyenes, a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak.

Május 26-án, csütörtökön déltől kezdődően gyerek- és ifjúsági programok zajlanak többek között a Mozsikácska és Zágoni Balázs közreműködésével, majd 14 órától a Bob és Bobék Orchestra a Toldit adja elő, vagány zenés irodalomórára várva a kamaszokat.

Hirdetés
Hirdetés

A SepsiBook megnyitóját 17 órától tartják, részt vesz Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója, valamint Vida Gábor író és Mircea Dinescu költő. Ezt követően kezdődik Berecz András Félbevágott pipafüst című mesekoncertje, majd a napot az írókból, zenészekből álló Klasszik Lasszó Magyar szakítós című koncertje zárja.

Május 27-én, pénteken délelőtt is szervezett gyerekcsoportok vesznek részt a könyvbemutatókon, interaktív programokon, közreműködik többek között a Minireactor, László Noémi, Daray Erzsébet, Somfai Anna, Péter-Brezovsky Tamás, May Szilvia, Balázs Imre József, Zalán Tibor, Mészöly Ágnes, Szőcs Margit. Neves szakemberekkel tartanak Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? címmel kerekasztal-beszélgetést, a Magyar Olvasástársaság támogatásával.

Vida Gábor Egy dadogás története című regénye román nyelvű kiadásának bemutatója 17 órakor kezdődik, a szerzőt a magyar közönség által is jól ismert Lucian Mîndruță médiaszakember fogja kérdezni. Ezt követően a román kortárs irodalom „fenegyerekének” tartott Mircea Dinescut faggatja Adrian Lăcătuș irodalomkritikus. Az estet a jászvásári Fără Zahăr koncertje zárja, a zene és a humor összefonódásából született együttes fellépésén garantált a nevetés.

Május 28-a, szombat a legkisebbeknek szóló programmal indul, a fesztivál vendége a Székelyföldön is népszerű Kerekítő Manó és J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője, a mondókázós foglalkozás után Huzella Péter koncertje, majd Nyulász Péter ovisoknak szóló foglalkozása következik. Napközben többször is lesz még szó a gyermekversekről, gyermekkönyvekről. A Haláltúra vagy ördögcsapás? című beszélgetés már a mai magyar krimi lehetséges útjaira kalauzol, Sepsi László író, Mészöly Ágnes író és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész részvételével.

Bereményi Géza könyvbemutatója 17 órakor kezdődik, majd 18 órakor Háy Jánossal találkozhatnak az olvasók. Rendhagyó könyvbemutatója lesz a Zilahi Csaba által összeállított, Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetnek, amelyen a szerző mellett fellép a Semaphore és a Mercedes Band is.

Május 29-én, vasárnap az irodalom és a gasztronómia közeledését lehet tetten érni, Cserna-Szabó András és Darida Benedek bográcsos vetrecét főz túrós puliszkával, Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének receptje alapján.

Különleges találkozások: merész, kísérletező és szerelmes magyarok címmel lesz közönségtalálkozó Nyáry Krisztián íróval, majd 14 órakor a Mácsafej koncertje zárja az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük