Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tusványos: vándorbölcsőt adtak át egy ötödik gyermekét váró családnak

Tusványos: vándorbölcsőt adtak át egy ötödik gyermekét váró családnak Kultúra

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében adtak át vándorbölcsőt szerdán egy ötödik gyermekét váró csíkcsekefalvi családnak.

Hirdetés
Hirdetés

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával működő Kárpát-haza Vándorbölcső Programot székelyföldi szervezői és olyan nagycsaládosok ismertették, akik már haszonélvezői voltak a programnak.

Sepsiszéki Nagy Balázs, az NSKI munkatársa és programfelelőse elmondta, a program sajátos magyar válasz a demográfiai kihívásokra. Nyugat-Európában bevándorlók befogadásával próbálják pótolni a hiányzó gyermekeket, a magyarság ezzel szemben a gyermekvállalást ösztönzi. Úgy vélte: a 2012-ben indult bölcsőprogram ösztönzőleg hatott a családokra, és sokaknak elősegítette a gyermekvállalás melletti döntését. A program keretében a harmadik gyermekét vállaló család a kicsi születése előtt hat hónapra bölcsőt kap kölcsön, amelyet általában a templomi közösségben vesz át, és ad majd át a következő családnak. A bölcsőben ringatott gyermekek neveit felírják a bölcső léceire. A programfelelős az MTI-nek elmondta: jelenleg 140 bölcsőjükben ringatnak kisdedeket Erdély településein. Négy olyan székelyföldi települést, Farkaslakát, Máréfalvát, Székelyvarságot és Csinódot is megemlítette, ahol több a keresztelés, mint a temetés.

A program csíkszentdomokosi szervezői, Kristály József és felesége, Katalin elmondták, tíz gyermekük született, nyolcan élnek közülük. Úgy fogalmaztak: akkor gyarapodott a családjuk, amikor tudatosult bennük, hogy a gyermeket nem vállalni kell, hanem elfogadni.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója felidézte: gyermekként tűnt fel neki, hogy a nagyszülei családjában a háború idején született évente egy-egy gyermek, a nagyapját ugyanis évente hazaengedték a frontról. Kérdésére a nagymamája elmondta: azért vállalta a gyermekeket, mert félt, hogy a férje nem tér haza a frontról. Úgy vélte: ez a szemlélet jellemzi a programot is.

A beszélgetés keretében papi áldással adtak át bölcsőt az ötödik gyermeküket váró csíkcsekefalvi Potó Balázsnak és Évának. A bölcsőt a család négy kisgyereke állta körül.

(MTI, fotó: Facebook/Nemzetstratégiai Kutatóintézet)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük