Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tricikli Fesztivál

Tricikli Fesztivál Kultúra

Első alkalommal szerveznek Sepsiszentgyörgyön Tricikli Fesztivált, amely a biciklizést hozza össze az irodalommal. Az érdekes kezdeményezés Szegedről indult, célja pedig újragondolni a szerzői estek és a város kulturális erővonalainak berögződött szabályrendszerét.

Hirdetés
Hirdetés

A fesztivált már korábban is megrendezték Magyarországon, de idéntől mozgó irodalmi fesztivállá változik a Tricikli, a három város egyike pedig – Szeged és Magyarkanizsa mellett – Sepsiszentgyörgy. A Tricikli Fesztivál sepsiszentgyörgyi szervezését két frissen végzett bölcsész, Duca Linda és Duka Boróka, illetve a Vocalcycle kerékpárműhely egyik alapítója, Molnár Hunor vállalta fel, majd kapcsolatba léptek a szegediekkel, akik felkeresték a magyarkanizsai Wemsical Serbia csapatát, és így alakult ki a közösség.
A fesztivállal és annak érdekes nevével kapcsolatban Duka Boróka elmondta: a kerékpározás és az olvasás meglepően hasonló élményt képes nyújtani.

– Kerékpározás során a természethez, a városhoz, a meglátogatott helyekhez kerülhet közelebb az ember, míg olvasás közben ahhoz a világhoz, amelyet a könyv ábrázol, megelevenít. Mindkettő kikapcsol, átprogramoz vagy inkább visszaprogramoz. Ha már a hármasság logikája szerint gondolkodunk, akkor a kerék(pár) és az irodalom mellé hozzá csatoljuk a környezettudatosságot, amelyet mind a kerékpározás, mind a vegán konyha vagy az irodalmi tematikájú beszélgetések valamilyen módon felébresztenek – mondta a szervező.

A fesztivált a három városban három különböző időpontban szervezik. A sepsiszentgyörgyi esemény szombaton lesz, és több helyszínen zajlik. Az első helyszín a Kónya Ádám Művelődési Ház udvara, ahol a 3–7 éves gyerekek számára a Tekergő Meseösvény tart mesefoglalkozást, amely során a madarak útján indulnak el, hogy megkeressék azt a madarat, amelyik elhozta közénk a fényt, a meleget. Az egyórás gyermekfoglalkozás után együtt indul a csapat, a kerékpáros felvonulás első úticéljához, a délutáni események helyszínéhez, az árkosi Szentkereszty-kastélyhoz. Itt Selyem Zsuzsával Serestély Zalán beszélget a Moszkvában esik és Az első világvége, amit együtt töltöttünk című köteteiről. A délután folyamán a Csíra Kitchen által készített vegán bográcsost is megkóstolhatják a résztvevők, majd az erdélyi kortárs fiatal lírát összegyűjtő antológia, a Címtelen föld egyik szerkesztője, Horváth Benji beszélget a meghívottakkal: Fischer Botonddal, Láng Orsolyával, Serestély Zalánnal és Székely Örssel. A délutáni programot 18 órától egy zenés ráolvasással zárják Tinca Teddyvel. Eztán újra kerékpáros túrára indulnak a Szimpla kertbe, ahol Kvab-koncerttel zárják a napot.

A szervező elmondta: az esemény nemcsak azoknak szól, akik aktívan kerékpároznak vagy irodalommal foglalkoznak, ugyanis a Tricikli Fesztivál célja, hogy népszerűsítse a kerékpározást és a kortárs erdélyi irodalmat. A fesztiválra háromféle jegyet lehet vásárolni, amelyek név szerint monocikli, bicikli és tricikli, ezek tartalmazzák a belépést egyes helyekre, az étkezést, az esti koncert árát, illetve egy-egy Tricikli Fesztiválos ajándékot, amelyek kerékpárkulacs, póló vagy övtáska. A jegyekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Tricikli Fesztivál eseménynél található a Facebookon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások