Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Támogatja az országos szintű sztrájkot a Székely Nemzeti Múzeum munkaközössége

Támogatja az országos szintű sztrájkot a Székely Nemzeti Múzeum munkaközössége Kultúra

Egyetért a szakszervezetek május 18-i, szombati tiltakozásával a Székely Nemzeti Múzeum és munkaközössége – jelentették be Facebook-oldalukon az intézmény képviselői. Az országos szintű japánsztrájkkal az alacsony bérezés ellen léptek fel az érintett dolgozók, annak eredménytelensége miatt azonban újabb tüntetést hirdettek ki a Múzeumok éjszakájának alkalmából.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szombat reggel jelentette be, hogy támogatja az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetséghez tartozó Kulturális és Média-szakszervezetek Országos Szövetségének szombati tiltakozását, „amelyet Románia kormányának a könyvtárak és közgyűjtemények alkalmazottaival szemben tanúsított diszkriminatív eljárása miatt kezdeményeztek”.

A szakszervezeti tiltakozást az váltotta ki, hogy a kulturális minisztérium márciusban megígérte, hogy őszig két lépésben 10–10 százalékkal emelik a múzeumi alkalmazottak bérét, de egyelőre nem módosították ennek megfelelően a vonatkozó jogszabályt. Akkor a szakszervezet bejelentette, hogy amennyiben nem sikerül elérni a céljukat, május második felében újabb sztrájkot hirdetnek.

Május 18-a egyben a múzeumok éjszakájának ünnepe is. A szakszervezet honlapján a következőképpen fogalmazott a mai napról: „Országos szinten megszervezett, nagyvonalú rendezvénynek kellett volna lennie, a múzeumok és az e területen dolgozó emberek ünnepének, valamint egy mérföldkőnek – 20 éves a Múzeumok éjszakája Romániában!” Szerintük azonban a dolgok másképp állnak, a kormány ugyanis semmibe vette a kéréseiket, soha be nem tartott ígéretekkel ámítja a múzeumi dolgozókat.

Marcel Ciolacu kormányfő három nappal ezelőtt szólította fel az érintetteket, hogy ne bojkottálják az országszintű eseményt, kiemelve, az általuk kifogásolt problémákat párbeszéddel lehet megoldani, nem pedig zsarolással. Csütörtökön már arról beszélt, hogy folyamatban vannak a bérezésekről szóló tárgyalások, ezért meggyőződése, hogy a Múzeumok éjszakáját a szokásos, rendezett körülmények között lehet majd megtartani.

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások