Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénteken kezdődik a Reflex5!

Pénteken kezdődik a Reflex5! Kultúra

Pénteken rajtol a Reflex5 Nemzetközi Színházi Fesztivál, mely pár napra ismét a térség színházi központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt. Rangos színházi előadások és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket, melyek közül a berlini Rimini Protokoll és a Vilniusi Kis Színház előadására, valamint a Jü-koncertre még kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

Hirdetés
Hirdetés

Milyen előadások lesznek?


A robotokra általában úgy szoktunk gondolni, mint munkagépekre, de vajon mi történne, ha elkezdenének túlságosan hasonlítani ránk? Eljöhet az idő, amikor nehéz lesz eldönteni, hogy ki az eredeti és ki a másolat? – ezeket a kérdéseket feszegeti a Rimini Protokoll Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadása.


A Vilniusi Kis Színház előadásának rendezője, Tomi Janežič így nyilatkozott a Sepsi Arénában szombaton látható Ványa bácsiról: „Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egy egyszerű okból – a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, a Ványa bácsi azonban ennek az ellentétét mutatja be.”


A lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudná ellensúlyozni a művészet a világban általánosan terjedő brutalitást, bűnözést, erőszakot?


Mindezek mellett három helyi produkció is helyet kapott az első Reflex modulban: az Andrei Mureşanu Színház Bobi Pricop által rendezett Blasted című produkciója – mely olyan témákat feszeget, mint a nemi erőszak, gyilkosság, rasszizmus, háború, kannibalizmus, mentális zavarok, brutalitás, valamint az agresszió fizikai és érzelmi formái –, valamint az M Studio Mozgásszínház Fren_Ák által rendezett romeo@julia.com című mozgásszínházi előadás és a házigazda Tamási Áron Színház Pintér Béla Gyévuska című darabja.

Nyitókoncert és Reflex Nightlife

A Reflex5 kísérőprogramjai közül mindenekelőtt a Jü zenekar koncertjét ajánlják a nézők figyelmébe a szervezők, melyet pénteken 21.30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők a Tamási Áron Színház nagytermében. A Jü 2012-ben alakult Budapesten, tagjai pedig olyan közismert magyarországi zenekarokból érkeztek, mint a Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet vagy a Grencsó Kollektíva. A mára védjeggyé vált Jü-hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása, és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája. A zenekar 10 éves története során rangos dzsesszklubokban és fesztiválokon lépett fel, mint például a Ljubljana Jazzfestival, a Saalfelden Jazz, a Cairo Jazz Festival, az oslói Nasjonal Jazzscene vagy a londoni Vortex. A zenekar jelenlegi tagjai: Hock Ernő (basszusgitár), Mészáros Ádám (gitár), Miklós Szilveszter (dob).


Amint már megszokhatta a Reflex fesztiválok közönsége, minden nap éjszakába nyúló partival ér véget, melyek helyszíne idén a Tamási Áron Színház előcsarnoka lesz.
Pénteken 23 órától, a Jü koncertje után Kusztos Attila sepsiszentgyörgyi képzőművész és grafikus (FLaCLoSSLeSS) zenéjére táncolhatnak az érdeklődők, mely dzsessz, eklektikus hip-hop és egyéb válogatott műfajú fúziós zenék finom gyűjteménye.
Szombaton, 25-én, az éjfélkor kezdődő Ványa bácsi közönségtalálkozót követően a művészeti fesztiválokról már ismert Barna (Fazakas Barna), csíkszeredai képzőművész és Dj fogja táncra perdíteni a bulizni vágyókat olyan sokszínű muzsikákkal, amilyenek a festményei is.
Vasárnap, március 26-án nyugodtabb zenei vonal várja az érdeklődőket: Tengrila, azaz Forró Tamás, sepsiszentgyörgyi kultúrkocsma vezető és eseményszervező vinyl válogatásából hallgathatnak ízelítőt.
Hétfőn, március 27-én küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház színésze indítja újra a Nightlife-hetet, bevallása szerint „energikus és leginkább kultúrlecsóra emlékeztető zenei válogatásával”.
Kedden, március 28-án, a Reflex5 első moduljának zárónapján levezető party lesz, amit egy zenei applikáció algoritmusára bíznak majd a szervezők.

Közönségtalálkozók sem maradnak el

Idén is mindhárom meghívott színházi produkció kapcsán beszélgetésre kerül sor az alkotókkal. Az első közönségtalálkozót rendkívül késői időpontban, szombaton 24 órától tartják (Raluca Rădulescu teatrológus, újságíró, fordító vezetésével) a Litvániából érkező Ványa bácsi alkotói ugyanis már másnap reggel elutaznak. Az Uncanny Valley közönségtalálkozót a berlini produkció negyedik előadása után, hétfőn 21 órától tartják Tompa Eszter színésznő irányításával. A mészárszék című lengyel előadásról kedden este ugyancsak 21 órától beszélget az alkotókkal Kriston Wojtek, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük