Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Luxus Vektor

Luxus Vektor Kultúra

Sugár János képzőművész alkotásaiból – installáció, digitális print, ready-made, stencil, átalakított tárgyak, filmek, videók – Luxus Vektor címmel mutat be a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér egy bő válogatást a 80-as évektől napjainkig.

A kiállítást január 18-án, kedden 19 órától nyitják meg, mely alkalomból a művész elkészíti az 1983-as Magyarország a tiéd lehet című munkájának replikáját.

Hirdetés
Hirdetés

Sugár János (Budapest, 1958 –) szobrászszakon tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1979–84 között, ezzel párhuzamosan 1979–86 között tagja volt az Erdély Miklós által vezetett Indigo csoportnak, majd 1985-től a Balázs Béla Stúdió tagja, 1990–95 között vezetőségének tagja. 1987–88 és 1989–90-ben Alternatív filmiskola címmel előadássorozatot tartott Peternák Miklóssal a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat József Attila Szabadegyetemén. A 80-as években többszöri alkalommal Stúdió díjas, majd Derkovits-ösztöndíjban részesül, 2006-ban Munkácsy-díjat kapott.

Első romániai egyéni kiállítása Sugár Jánosnak 2009-ben volt Ha nem provokálod, a hatalom láthatatlan címmel Marosvásárhelyen, a B5 Stúdió / ARTeast Alapítvány szervezésében. Maroson további csoportos kiállításokon vett részt, legutóbb 2020-ban a Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 alkalmával, valamint 2019-ben a Tűz a múzeumban című közösségi projektjével a Galériák Fehér Éjszakája keretén belül.
2014-ben a Bukaresti Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennále résztvevője, jelen kiállításon is látható MUTE című videoművével. A MAGMÁ-ban 2019-ben a Duet(t), valamint 2021-ben a Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 csoportos kiállítások alkalmával találkozhatott a közönség néhány alkotásával, szintén az ARTeast Alapítvány szervezésében.

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének vezetője, melynek egyik alapító tagja, valamint a Tilos Rádió Alkotás Útja – a kortárs képzőművészetet bemutató tematikus, lassított elmúlású élőbeszéd-demonstráció – műsorának társműsorvezetője.

A kiállítás április 15-ig látogatható – hétfő és ünnepnapok kivételével – naponta 11–19 óra között. Bővebb tájékoztatás a kiállításról: www.magma.ro oldalon olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük