Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kültéri kiállítás Zabolán

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából, és eddig csak Sepsiszentgyörgyön volt megtekinthető. A Fiatal Néprajzkutatók 19. szemináriumának keretében, augusztus 2-án Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

Szentimrei Judit a 20. század második felében tevékenykedő kiváló romániai magyar néprajzkutató. Tudományos teljesítménye szétválaszthatatlan egységbe fonódik iparművészi, közművelődési és tanári tevékenységével. Tudományos munkásságát számos intézmény méltatta. Szentimrei Judit a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1989-es rendszerváltozás után cselekvő részt vállalt az Orbán Balázs Társaság, a Magyar Filológiai Társaság, a Romániai Képzőművészeti Szövetség és a Barabás Miklós Céh tevékenységében. A Kriza János Néprajzi Társaság alapító tagja, amint dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató is megfogalmazta: „Meghatározó szerepet játszott a dr. Kós Károly által vezetett népművészeti kutatócsoport munkájában, mely az 1950-es évek legjelentősebb hazai, néprajzi, tudományos vállalkozása volt. Annak keretében a legjelentősebb romániai magyar tájegységek tárgyi kultúrájának és népművészetének szakszerű kutatására, rendszerezésére, feldolgozására törekedtek. Dr. Kós Károlynak, Szentimrei Juditnak és dr. Nagy Jenőnek végül is négy tájegységünk etnográfiai szintézisét sikerült megjelentetnie a Kriterion Könyvkiadónál. A négy kiadvány (Kászoni székely népművészet, Szilágysági magyar népművészet, Kis-Küküllő vidéki magyar népművészet, Moldvai csángó népművészet, a Kriterion Könyvkiadó gondozásában jelentek meg) a romániai magyar néprajztudomány klasszikus értékű alkotása.”

A kiállítás létrehozói: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Civilis Egyesület, kurátorok: Szabó Zsolt szerkesztő, H. Szabó Gyula kiadóigazgató, Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük