Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közösen a kézdivásárhelyi színházért

Közösen a kézdivásárhelyi színházért Kultúra

Kézdivásárhelyi színházi projekteket támogat Kovászna Megye Tanácsa.   A megyei önkormányzat ebből a célból a Vigadó Kulturális Alapítvánnyal írt alá társulási szerződést, a támogatás értéke 200 000 lej.  

Hirdetés
Hirdetés

„Székelyföld, Háromszék kulturális erőterét egyaránt meghatározzák a nagymúltú intézmények és az újabb keletű civil- és intézményes kezdeményezések – mindet összeköti az elkötelezettség, amellyel a térség művelődési életét szolgálják. Ilyen kezdeményezés a kézdivásárhelyi színház, az Udvartér Teátrum, amely a Vigadó Kulturális Alapítvány égisze alatt működik. Már indulásakor sokan megkérdőjelezték, hogy érdemes-e saját színházat fenntartani egy ilyen kis városban, mint Kézdivásárhely. Az elmúlt évek azonban beigazolódott, hogy a céhes város lakossága, Kézdiszék lakossága szereti és igényli a színházat, ezért, ha állandó társulatot nem is tud fenntartani, a teátrumnak fenn kell maradnia. Itt tud segíteni a megyei önkormányzat, amely bemutató előadások, illetve az előző évad előadásainak produkciós költségeire, tantermekben előadott, diákoknak szánt projektek költségeire biztosít támogatást” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

Kézdivásárhelyen 2023-ban évadzáró, évadnyitó és szilveszteri előadást terveznek, valamint műsoron tartanak három korábbi előadást, valamint továbbviszik tantermi előadásukat is.  

„A színjátszásnak Kézdivásárhelyen nagy múltja van, az Udvartér Teátrum ebbe az idővonalba kapcsolódik be, és kulturális erőtérként különleges színfoltja az erdélyi-, székelyföldi színházkultúrának. A színháznak mindig is fontos szerepe volt az értékközvetítésben, a nevelésben, az identitás megőrzésben és erősítésben. A megyei önkormányzat nyújtotta támogatás ehhez a munkához járul hozza, segít, hogy Kézdivásárhelyen minőségi színházi projektek valósuljanak meg, amelyek öregbítik a város hírnevét, minőségi kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek és fontos színfoltja az amúgy is színes kulturális palettának. Fontos megemlíteni, hogy programjaink az iskolásoktól a nyugdíjas generáción át mindenkinek szólnak, és megszólítják a város és egész Felső-Háromszék lakosságát” – emelte ki Szöllősi Tamás, a Vigadó Kulturális Alapítvány elnöke.  

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük