Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bringás Vándortábor diákoknak

Bringás Vándortábor diákoknak Kovászna megye

Második alkalommal kerül sor Bringás Vándortáborra Székelyföldön a nyári vakáció során. A jelentkezők június 12. és augusztus 30. között saját maguk választhatják ki, mikor szeretnének részt venni a 7 napos, kerékpárral megtett, 285 kilométeres túrán. A szervezők még 11 csoport jelentkezését várják. A program részleteit Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Gombos Zoltán programkoordinátor és Zsigmond József városi tanácsos ismertette.

Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi igen sikeres táborozás után, idén örömmel karolta fel Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a kezdeményezést, hiszen a kerékpározáson keresztül a résztvevő 14 és 18 év közötti diákok nemcsak megismerik az aktív életmód előnyeit és egészségmegőrző hatását, hanem felfedezik a kerékpározást is, ami nemcsak környezetbarát, de a környező világ megismerésének egyik legjobb eszköze is. Ez a vándortábor azért is fontos program, mert az iskolaközösségeket kicsit másként kapcsolja össze, hiszen a diákok egyrészt kimozdulnak a komfortzónájukból, másrészt nemcsak egymással, hanem más iskolatársaikkal is megismerkedhetnek, barátságokat köthetnek. A vándortábor másik fontos célja, hogy a gyerekekkel megismertessük környékünk főbb turisztikai látnivalóit, felhívjuk a figyelmüket arra, hogy értékes helyen élnek és ezeket az értékeket érdemes továbbadni”” – ismertette Vargha Fruzsina alpolgármester.

Gombos Zoltán, Vargha Fruzsina és Zsigmond József. (Fotó: Kristó-Gothárd Hunor)

7 nap, 6 éjszaka, 285 km kerékpárral megtett távolság

A kerékpáros vándortábor székelyföldi szakaszán a csoportok egy hét alatt, 285 kilométert tesznek meg, és naponta váltanak táborhelyet. A csomagok szállítását a szervezők biztosítják, a résztvevőknek csupán az aznapi túrához szükséges kellékeket kell magukkal vinniük. Szükség esetén a kerékpárok javítását vagy cseréjét egy mobilcsapat végzi el, annak függvényében, hogy mekkora a meghibásodás. A megtett út hossza naponta változik 20-80 km között. A Székelyföldi szakasz összesen 285 km és a nehézségi szintje a nehéz kategóriába sorolható. A túrák Sepsiszentgyörgyről indulnak, majd Kovásznáról a Nyergestetőn keresztül Csíkszentsimont, Csíkszeredát és Csíksomlyót is érintik, végezetül Baróton és Nagyajtán keresztül érkeznek vissza Sepsiszentgyörgyre a csoportok.

„A túraútvonalakat úgy állítottuk össze, hogy azok biztonságosak legyenek, kiépített kerékpárutak hiányában, kifejezetten kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken tekernek a gyerekek, saját pedagógusaik kíséretében”  – emelte ki Gombos Zoltán, a program koordinátora. Továbbá elmondta, hogy a táborok „zöld” táborok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a résztvevőknek minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A túrákon, szervezett kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon is részt vehetnek a táborozók.

Fotó: Bringás Vándor/Facebook

Még 11 csoport jelentkezhet az idei kiadásra

A szervezők legkevesebb 17 fős csoportok jelentkezését várják (15 tanuló és 2 táborvezető), a tagok száma azonban nem lehet több mint 25 fő (23 tanuló és 2 táborvezető). A felhívásra tanintézmények, egyházi és civil szervezetek is jelentkezhetnek, egy intézmény legtöbb két jelentkezést adhat le. A gyerekek életkora 14 és 18 év között lehet. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a kötelező minimális létszámot (15 fő), abban az esetben vehetnek részt, amennyiben vállalják a részvételi díj kifizetését mind a 15 főre. Az idei kerékpáros vándortábor székelyföldi szakaszára még 11 csoport jelentkezhet. A jelentkezési határidő április vége, iratkozni az alábbi linken lehet: https://regisztracio.bringasvandor.hu/

A kerékpáros vándortábor részvételi díja 43.000 Ft/fő (kb. 500 lej/fő), ami tartalmaz napi háromszori étkezést, szállást 6 éjszakára (kollégium, tornaterem, matracszállás, ifjúsági szállás, faház stb.), a csomagok szállítását a táborhelyek között, kerékpár, sisak, láthatósági mellény biztosítását, hazavihető technikai pólót és kerékpáros kulacsot és egy kerékpáros túrakísérő-segítőt.

Továbbképzés pedagógusoknak

A táborban való részvétel feltétele, hogy a csoportból legalább egyik pedagógusnak rendelkeznie kell a kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus-továbbképzésen szerzett oklevéllel, a képzés kedvezményesen érhető el. A táborban való részvételért nem kell önrészt fizetniük, sőt a táborozás időtartamára bruttó 120.000 Ft. megbízási díjban részesülnek. A továbbképzés 30 órát tart (1 nap elmélet, 2 nap gyakorlat). A képzés ára 15.000 forint/fő (205 lej/fő) és tartalmazza a szállást, étkezést és a vizsgadíjat. Azok a pedagógusok, akik tavaly sikeresen megszerezték az oklevelet, idén nem kell újra elvégezzék a képzést.

A tavalyi kerékpáros vándortábor 271 résztvevővel zajlott, akik összesen 14 túrán vettek részt ugyanezen az útvonalon. A részletes útvonalleírások a www.bringasvandor.hu oldalon olvashatóak. A kerékpáros vándortáborok szervezője a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz), a programot a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkársága finanszírozza.

Vándorviadal műveltségi vetélkedő

„A VándorViadal 3. alkalommal kerül megrendezésre idén első alkalommal teszi lehetővé székelyföldi diákoknak is a csatlakozást! A versenyzők, kihívásokkal teli és izgalmas ügyességi és logikai feladatokban mérik össze tudásukat más diákokkal. Azonban a verseny nem csak erről szól, hanem a résztvevők bebarangolhatják régiónk lenyűgöző természeti és kulturális értékeit, és közben egy igaz közösséggé kovácsolódhatnak a csapattársaikkal” – Zsigmond József önkormányzati képviselő a vetélkedő részleteit mutatta be.

A VándorViadal egy igazi kalandra készíti fel a résztvevő tanulókat, amelynek keretében a Kárpát-medence legjobb diákcsapataival kell megküzdeniük a végső győzelemért. 4 fős csapatok (2 fiú, 2 lány) jelentkezését várják Székelyföld minden iskolájából a 7., 8., és a 9-es évfolyamokból.

A jelentkezők egy online selejtezőn vesznek részt, akik pedig innen továbbjutnak, készülhetnek is életük egyik legnagyobb kalandjára, egy 7 napos, kihívásokkal teli nyári táborra, ahol a döntőbe jutott csapatok különböző ügyességi és logikai feladatok keresztül mérkőznek meg egymással.

A győztes csapat megnyeri az 1.000.000 Ft-os fődíjat, amiből 500.000 Ft-ért a csapat tagjai, 500.000 Ft-ért pedig az iskola vásárolhat sportszereket. A nevezési időszak 2023. március 7. és április 7. között tart, a selejtezők április 12. és május 10. között zajlanak, míg a döntőre június 19-25. között kerül sor. További információ: vandorviadal.hu

Fotó: Bringás Vándor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. április 4., 20:03
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Március 7- április 7 között benevezés! Van idő gondolkodásra és a forint is átkonvertálva🤣 Ha Fruzsi is jön minden kamasz jelentkezni fog😎