Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iskola utáni életiskola

Iskola utáni életiskola Kultúra

Rendhagyó módon nem angol-, német-, matematika- és zeneórákra járatja gyermekeit egy uzoni család, hanem arra kérte a bikfalvi Demeter Miklóst és Anasztáziát, hogy gyerekeiknek kézműves foglalkozásokat tartsanak, faragásra, gyermekjátékok készítésére, nemezelésre tanítsák őket. Ötletüket díjazzák a csemeték.

Hirdetés
Hirdetés

A vásárokban is gyakran feltűnő Demeterék cselekvőn tisztelik a népi hagyományokat: falun laknak, gyerekeik énekelnek, zenélnek és néptáncolnak. Miklós népi hangszereket és gyermekjátékokat készít, Anasztázia pedig különböző funkcionális nemeztárgyakat. Tavaly tavaszig mindketten a bikfalvi kultúrotthonban tartottak kézműves foglalkozásokat gyerekeknek, ahol pont e célra alakítottak ki az épület felújítása során különböző műhelyeket. Bár a járványhelyzet miatt ezek hosszú ideje szüneteltek, az uzoni Kincses és a kökösi Ambarus család elemista csemetéi (unokatestvérek) úgy tűnik, megtörték a jeget, hiszen pár hete már rendszeres délutáni foglalkozásokon fúrnak-faragnak, nemezelnek.

Mint Miklós mondja, a szabályok lefektetésével kezdte a tanítást. Ezek szerint a természetet, az életet tiszteljük, nem pusztítjuk; ha bodzasípnak, bármi másnak ágat kell vágni, akkor azt elkérjük a természettől. Az anyagot is tiszteljük, nem pazaroljuk, megfigyeljük az adottságait, ahhoz mérten alakítjuk. Az éles szerszámokkal dolgozva egymásra és a műveletre egyaránt kell figyelniük.

Amíg az anyagból játék lesz vagy síp, türelmet, kitartást tanulnak a gyerekek, látják, hogy nem minden azonnal terem, mint ahogy a mobiltelefon egy pöccintésre engedelmeskedik.

– Az alapszemlélet, amire ránevelném őket, az, hogy használati tárgyakat csináljunk, ne kacatokat gyűjtsenek maguk köré. Ugyanígy a lányok is karkötőket, hajgumira díszt vagy játékbabát készítenek, de minden tárgynak funkciója van. Megszerettük egymást, a gyermekek nagyon várnak minket, csillog a szemük, amikor dolgoznak, de a fegyelem terén is nagy az előrehaladás – mondja Miklós.

Demeterék tervezik, hogy az eddigi foglalkozásokon kívül szövést is tanítanak majd a gyermekeknek; ehhez még nekik is tanulniuk kellett, most pedig folyamatban van az anyagbeszerzés e művelethez. Remélhetőleg nem lesznek ennél is nagyobb szigorítások, e tevékenységek amúgy is kiscsoportban zajlanak, így Bikfalváról, de akár Uzonból is többen bejárhatnak a szép kultúrotthon műhelyeibe a minden érzéket igénybevevő, szívet is melengető foglalkozásokra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük