Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén öt személyt díjaz a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés

Idén öt személyt díjaz a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés Kultúra

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés immár hatodik alkalommal díjazza Kézdiszék általa legjelesebbnek tartott személyiségeit. A március 5-i eseményen ezúttal öten vehetik át az egyre nagyobb rangot öltő kitüntetést.

Hirdetés
Hirdetés

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés olyan kézdiszéki személyiségek elismerését tűzte ki célul, akik önzetlenül, becsülettel és alázattal dolgoztak, dolgoznak közösségükért, ott vannak, ahol segíteni lehet és kell, anélkül, hogy munkájukért anyagi jutalmat várnának. „Azokat díjazzuk, akik a hagyományőrzés, közösségépítés, történelmi értékeink megőrzése, a kézművesség, térségünk szépségeinek, értékeinek népszerűsítése, az innováció, környezetfenntartás, illetve fejlesztés vagy a sport területén önzetlenül dolgoznak a köz érdekében” – áll díjalapításuk ars poeticájában.

Hegedűs Ferenc vállalkozó, kultúramecénás, a civilszervezet oszlopos tagja lapunknak elmondta, idén tizenhárom jelölt személy közül választották ki szavazás révén az öt díjazandót. Igyekeztek azt is szem előtt tartani, hogy a kitüntetett személyek a társadalom minél szélesebb spektrumát képviseljék.

A díjátadó gálát március 5-én, kedden 18 órától tartják a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Kézdivásárhelyről a Tanulók Klubja fúvószenekarának karmestere, Gyergyai Barna karmester és párja, a mazsoretteket irányító Kis Katalin, valamint Ștefan Lucian vállalkozó részesül elismerésben, továbbá dr. Szabó László berecki orvos és Szőke Tibor haralyi kádár. Tavaly ft. Bodó Imre tb. főesperest, szentszéki tanácsost, kézdiszárazpataki pélbánost, dr. Deák Ferenc magyartanárt, műkritikust, Lung László Zsolt színművészt, a Vigadó Művelődési Központ igazgatóját és dr. Pozsony Ferenc múzeumalapító néprajzost díjazták.

Az idei díjazottak

Kis Katalin és Gyergyai Barna immár három évtizede nevelik, tanítják és ismertetik a zene és tánc szépségével Kézdivásárhely és környéke apraját-nagyját. Nem túlzás kijelenteni, hogy Kati néni és Barni bácsi, ahogy jelenlegi és volt tanítványai nevezik őket, pótolhatatlanul hozzájárultak a kézdiszéki gyerekek és ifjak szép iránti érzékének fejlesztéséhez.

Ștefan Lucian fiatalon került a céhes városba, ahol már negyven éve a közösség fontos és hasznos tagja. Ipari tevékenységet folytat, több mint kétszáz munkahelyet biztosít a kézdiszékieknek. Az ország legjobb gokart-pályáját hozta létre, rangos versenyeknek helyet biztosítva.

Dr. Szabó László immár ötvenhárom éve gyógyít Bereckben, Kézdimartonosban és Ojtozban. Átlag fölötti szakmai felkészültsége, érzéke, tudásszintje, hozzáállása és műveltsége lehetővé tette volna ugyan az innen való továbblépést, akár egy nagyvárosba is, ő azonban hűséges maradt Gábor Áron szülőfalujához.

A tavaly Orbán Balázs-díjjal kitüntetett Szőke Tibor régi hagyományt folytat – nemcsak a műhelyében, hanem a szakma továbbadása tekintetében is. Keze alatt tölgy-, bükk-, fenyő-, akác-, eper-, cseresznye-, körte- és szilvafa alakul egyedi edényformává. A hagyományos edénytípusok készítése mellett a legújabb igényeket is követi, így a jelen műanyag uralta világában a természetes értékekre, az ökológiai tisztaságra teremt fogyasztói igényt.

Fotó: Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük