Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz! Kultúra

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta családi otthonában, egyben műtermében a minden korosztályt képviselő vendégeket.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyszülei és szülei otthonában, gondozásra szoruló, idős, de értelmesen gondolkodó édesanyjával él együtt Hervai Katalin képzőművész. A nyugdíjas tanárnő és alkotó őszintén vallott munkáiról, életmódjáról, de főleg hitéről, mely napjait és művészetét alapjaiban határozza meg. „Jézus áll életem középpontjában”, jelentette ki, ami egy világi ferences esetében nem meglepő. Mint kérdésre válaszolva bevallotta, 41 éves korában tért meg, élete azután gyökeresen megváltozott.

„Mindig is templombolond voltam, bárhova mentem, kerestem a tornyot” – mesélte a halk szavú művésznő. Otthonának érzi a templomot, szereti rendezgetni benne a virágokat, és ha az egyház kéri, akkor műveit is odaadja, mert istenábrázolásain keresztül is szeretné a Megváltóhoz közelíteni az embereket. A sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban a keresztút-illusztrációk az ő finom vonalait hordozzák.

Egyszerűség, őszinteség, nyíltság jellemzi a művésznőt. Fotó: Szent György Napok/Facebook

Hervai Katalin odaadására jellemző, hogy még virradat előtt, hajnali 5 órakor felkel, várva a napfelkeltét. Mintegy két órát tölt el zsolozsmával, elmélkedéssel, azt követően lát hozzá napi teendőihez. Megvan az a képessége, hogy a művészi munkát akár a főzéssel felváltva is folytatni tudja, nem kell „nagy elvonulás” az alkotáshoz – magyarázta. Az udvar, a virágoskert is gondos szeretetet tükröz.

A kis dolgozószobában mindenütt jelen vannak a munkái: falakon, vázlatokban vagy éppen könyvekben, melyeket ő illusztrált. A művekben pedig mindenütt jelen van Isten, a transzcendencia. A polcon szemmagasságban felirat: Ora et labora! (Imádkozz és dolgozz!) A szomszéd szobában ismert festőművész édesapa, Hervay Zoltán munkái sorakoznak a falakon. „Minden lényegeset tőle tanultam meg”, nyomatékosította vendéglátónk, ideértve a szakmai tudnivalókat, de a biciklizést, úszást és hasonló hasznos dolgokat is.

Aprócska műterem, egyben lakószoba. Fotó: Szent György Napok/Facebook

A művésznőt számos egykori tanítványa látogatta meg ez alkalommal, még olyanok is, akiket 40 évvel ezelőtt tanított. De jelen volt Dobolyi Tamás, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára is, aki magával hozta tanítványait. Tanáraként is ismerte Hervai Katalint, 2017-ben pedig tőle vette át a líceum grafika tanszékének vezetését. Rendkívüli elismeréssel és tisztelettel szólt a  művészetéről és személyiségéről egyaránt. Annyi bizonyos, az a fókuszált figyelem és hit minden jelenlevőt megérintett.

A héten további műterem-látogatásokra is sor kerül az Erdélyi Művészeti Központ, a Szent György Napok szervezőcsapata, a Liszt Intézet, valamint az Andrei Mureșanu Színház szervezésében: kedden a Pécsi Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszékének alkotótereit, kedden Albert Levente, Éltes Barna, Miklóssy Mária és Vinczeffy László műtermét lehet meglátogatni, pénteken pedig Damokos Csaba látványtervező fogadja az érdeklődőket (előzetes regisztráció után).

Fotó: Szent György Napok/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük